گزارش ایبنا در دهمین روز نمایشگاه؛
پرفروشهای ادبیات کلاسیک در نمایشگاه کتاب/از شفیعی کدکنی تا محمدعلی موحد
یک روز مانده به پایان سیویکمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به سراغ ناشرانی که در حوزه ادبیات، خاصه ادبیات کلاسیک آثار مهمی به چاپ رسانده و حرفی برای گفتن دارند رفتیم تا بدانیم کدام یک از آثار کلاسیک بیشتر خوانده میشوند و هنوز مخاطب را راضی نگه میدارند. سوال این است: پرفروشهای ادبیات، خاصه ادبیات کلاسیک کدامند؟
به دل جمعیت میزنم و به سراغ ناشرانی که ادبیات کلاسیک جزو بخشهای مهم انتشارات آنهاست میروم تا بدانم کدام آثار کلاسیک بیشتر از سایرین مورد استقبال مخاطب بودهاند. این چند روز کار در نمایشگاه به من کمک میکند که بدون سرگردانی در راهروهای تو در تو و شلوغ، سراغ انتشارت مورد نظرم بروم. برخلاف قاعده از راهروی آخر شروع میکنم، راهرو سیویک، غرفه سوم، انتشارات سخن. از آقای قزلباش، مدیر فروش انتشارات سخن سراغ پرفروشهای ادبیات و خاصه ادبیات کلاسیک را میگیرم. قزلباش کتابهای شفیعیکدکنی، مخصوصا «اینکیمیای هستی» که تازهترین اثر استاد است و «مجموعه عطار» او را پرفروشترین کتابهای سخن طی ده روز گذشته انتشارات سخن معرفی میکند.
وی میگوید: «کتاب شاهنامه» و «شاهنامه در فرهنگ» دکتر خالقیمطلق، «خاطرات محمدعلی فروغی» و «یادداشتهای فروغی» و «پیر پرنیان اندیش» همچنان پرفروش هستند. همچنین «در حضرت سیمرغ » و «نیمپخته ترنج» از سجاد آیدنلو فروش بسیار خوبی داشتهاند.
راهرو سیو یک را با زحمت فراوان تا نشر نی ادامه میدهم. مسئول فروش نشر نی کتاب «تفسیر مایکل بری بر هفتپیکر نظامی را پرفروش ترین کتاب این انتشارات در حوزه ادبیات کلاسیک معرفی میکند و میگوید: کتاب «شاهنامه فردوسی» از مجموعه تاریخ و ادبیات ایران و «تحلیل تاریخ بیهقی از دیدگاه ادبی، اجتماعی و روانشناسی» که هر دو نوشته محمد دهقانی هستند در جایگاه دوم و سوم پرفروشهای ادبیات کلاسیک نشر نی قرار دارند.
راهروی سی یا بیستونه است که انتشارات مولی را پیدا میکنم. بازار کتابهای شعر کهن داغداغ است و فروشنده جوان و پرانرژی انتشارات مولی نیز کتاب حکیم سنایی غزنوی به نام «سیرالعباد الی المعاد» که با تصحیح و توضیح مریمالسادات رنجبر که چاپ اولی است و برای اولین بار در نمایشگاه کتاب عرضه میشود، را به ما معرفی میکند.
راهروی 25، غرفه9، انتشارات معین، هدف بعدی من است. نهال رودگری، معاون انتشارات معین «کمدیالهی» ترجمه میرجلالالدین کزازی، «فیهمافیه»، «از گذشتههای ایران» و «زبان، فرهنگ و اسطوره» از ژاله آموزگار، «زمجینامه» و «تشنه در میقاتگه» که در باب تاریخ و ادبیات تعزیه هستند را پر مخاطبترین کتابهای انتشارات معین طی ده روز گذشته نمایشگاه میداند.
انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی از دیگر انتشارات مورد نظر است که مرا تا غرفه 8 راهرو بیستویکم میکشاند. عمار عفیفی، مدیر غرفه انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی لیستی از پرفروشهای این انتشارات اعلام میکند که در صدر آن عناوین «دانشنامه زبان و ادبفارسی» از اسماعیل سعادت، «فرهنگ جامع زبان فارسی» از علیاشرف صادقی و مجله دستور و ادبیات تطبیقی قرار دارند.
نشر کارنامه در همین راهروی 25 هم میتواند پاسخی برای پرسش من داشته باشد. ماهور زهرایی، مدیر غرفه نشر کارنامه، لیستی از پرفروشترین کتابهای خود در حوزهها و موضوعات مختلف، طی ده روز گذشته از نمایشگاه ارائه میدهد که «سیاهمشق» هوشنگ ابتهاج یکی از این پرفروشهاست.
به انتهای راهرو 25 که میرسم، دوباره به لیست انتشاراتی که باید سر بزنم نگاهی میاندازم، انتشارات فرهنگ معاصر نزدیکترین آنها به موقعیت کنونی من است. آمد و شد جمعیت بازدیدکننده کمی دیرتر از حالت معمول مرا به این انتشارات میرساند. حجت شمامی، متصدی غرفه انتشارات فرهنگ معاصر در پاسخ به سوالم که کدام یک از آثار ادبی این انتشارات طی ده روز گذشته نمایشگاه بیشترین استقبال را داشته، همان پاسخی را داد که روز سوم نمایشگاه به همین سوالم داده بود: «کلیدر» محمود دولتآبادی همچنان پرفروش است. او ادامه داد: همچنین کتاب دایرهالمعارف هنر و آثار مرحوم شایگان، به خصوص «پنج اقلیم حضور» او پرفروشهای دیگر ما در حوزه ادبیات کلاسیک هستند.
راهروی سمت راست را که ادامه میدهم چند غرفه بعد، انتشارات هرمس است. شعله قنادی مسئول بخش ادبیات این انتشارات، تصحیح جدید محمدعلی موحد از «مثنوی معنوی» را پرفروشترین کتاب ادبیات کلاسیک و کتابهای «شاهنامه»، «تاریخ بیهقی» و «تاریخ جهانگشای جوینی» را از دیگر کتابهای پرفروش این انتشارات معرفی میکند.
انتشارات سروش از دیگر انتشاراتی است که در حوزه ادبیات و به خصوص ادبیات کلاسیک، کتابهای خوبی به چاپ رسانده است. سلیمانی، مدیرغرفه سروش میگوید: «مجموعه فرهنگ آثار» که به معرفی آثار مکتوب ملل جهان از آغاز تا به امروز پرداخته، بیشتر از سایر کتابهای این حوزه به فروش رسیده است. همچنین کتاب «ادبیات ایران در دوره قاجار» که چاپ اول آن در نمایشگاه کتاب امسال رونمایی شد و کتابهای «کشفالمحجوب» و «طنزپردازی» از دیگر کتابهای پرفروش بخش ادبیات انتشارات سروش در این دوره نمایشگاه کتاب هستند.
با کمی تغییر مسیر و گذشتن از چند راهرو، خود را به انتشارات امیرکبیر میرسانم. محمد دهدشتی، مشاور فرهنگی انتشارات امیرکبیر لیستی از کتابهای پرفروش این انتشارات را نام برد که از این میان « کتابهای انجوی شیرازی» در صدر این پرفروشها قرار دارد.
نظر شما