شنبه ۶ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۶:۵۵
​انتقاد ادونیس از جامعه فرهنگی اعراب

ادونیس در مراسم رونمایی از مجموعه شعر«حیران در بیایان» سروده عبدالمنعم رمضان که در قاهره برگزار شد حضور یافت و در ضمن سخنان خود از جامعه فرهنگی اعراب انتقاد کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از بوابه الاهرام- ادونیس، شاعر بزرگ سوری در مراسم رونمایی و جشن امضای مجموعه شعر «حیران در بیابان» اثر عبدالمنعم رمضان، شاعر مصری، که روز پنجشنبه (4 مردادماه) در قاهره برگزار شده بود شرکت کرد به ایراد سخنرانی درباره شعر معاصر عربی و انتقاد از جامعه فرهنگی اعراب پرداخت.

ادونیس جامعه اعراب را مورد انتقاد قرار داده و اظهار کرد که عرب‌ها از زمان سقوط بغداد تا به امروز هیچ دانشی به مجموعه معارفی که ابن رشد، فارابی و ابن خلدون ابداع کرده بودند نیفزوده و با خلافت عثمانی تا زمان سقوط آن متوقف مانده‌اند. در مقابل جای آن‌ها را در تولید علم و دانش، کشورهای اروپایی و استعمار اروپا گرفته‌‌اند.

او اشاره کرد که شعر عربی در قرن اول هجری را می‌توان در دایره شعر جهانی به شمار آورد؛ اما عرب‌ها در طول 14 قرن گذشته هیچ کتابی را درباره زیبایی‌های شعری ننوشته و تنها به تعالیم بلاغی عبدالقاهر جرجانی درباره زبان قرآن تکیه کرده و آن را با شعر انطباق داده‌اند. 

ادونیس در ادامه گفت که وقتی در کشورهای عربی هنوز یک دانشگاه که بتواند با دانشگاه‌های برتر دنیا رقابت کند نداریم نمی‌توان از روشن‌فکرانمان که حتی آن‌ها را به رسمیت هم نمی‌شناسیم انتظار داشت که نقش موثر و انقلابی داشته باشند؛ او در ادامه ابراز امیدواری کرد که در جهان عرب و در دوره تاریخی که به سر می‌بریم روشنفکران، نویسندگان، شعرا و فعالان عرصه هنری ظهور کرده‌اند که پیش از این سابقه نداشته و می‌توان امیدوار بود که تغییری در این اوضاع به وجود آورند و طلسم شکوفایی علم و دانش را که از قرن سیزدهم متوقف مانده، بشکنند و آثار متفاوت و جدیدی را به وجود آورند.

شاعر بزرگ سوری، از مجموعه شعر جدیدی که توسط عبدالمنعم رمضان و از سوی انتشارات دارالعین در مصر راهی بازار شده تقدیر و آن را بااهمیت توصیف کرد. از این لحاظ که شاعر توانسته زیبایی متفاوت و منحصر به فردی را خلق کند.

در پایان ادونیس تولید دانش جدید را در گرو ابداع و خلق زیبایی دانست؛ چرا که به اعتقاد او هر فردی که زیبایی نوینی را بیافریند، در واقع توانسته دانش جدیدی را تولید کند و گفت که شعر امروز عربی باید حول چگونگی تولید معرفت و دانشی متمرکز شود که از قرن‌ها پیش عقیم مانده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها