سیّدمصطفی محققداماد در «شب کرمان» عنوان کرد:
مردم کرمان و یزد میتوانند الگوی زندگی یک ایرانی باشند
«شب کرمان» به عنوان پنجمین شب از سلسله شبهای وحدت ملی که بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار برگزار میکند در محل کانون زبان فارسی برگزار شد و طی آن از تصحیح «کلیات میر کرمانی» شاعر قرن هشتم هجری رونمایی شد.
برنامه «شب کرمان» با صحبتهای ابتدایی علی دهباشی به عنوان دبیر و مجری نشست و با خوشآمدگویی به میهمانان شروع شد و پس از آن سیّدمصطفی محققداماد، عضو فرهنگستان علوم ایران و استاد کرسی فقه و حقوق و فلسفه، به عنوان اولین سخنران نشست در جایگاه حاضر شد و ضمن اشاره به وحدت میان مردم و اقوام مختلف ایران، زبا فاسی را فصل مشترک ما ایرانیان خواند و با تشکر از مهندس مرعشی و اسحاقی مدیر کل اداره ارشاد جنوب کرمان برای مساعدت در برگزاری این مراسم، گفت:امشب شب کریمان است، ما در اینجا با کریمان مواجه هستیم و کریمان یعنی بزرگواران، بزرگان، آزادمردان و آزادان.
قناعت و تلاش کرمان و یزد، الگوی خوبی برای مردم ایران
محققداماد در ادامه از آشنایی خود با سید محمود دعایی در دوران جوانی و در حوزه سخن گفت، آن آشنایی را شروع ارتباط خود با کرمان دانست و ضمن اشاره به اصالت یزدی خود، به رابطه کرمان و یزد پرداخت و افزود: من معقدم که یزد و کرمان و مردم این دو شهر میتوانند الگوی زندگی یک ایرانی باشند، قناعت و مناعت و تلاش مردم این دو شهر میتواند الگوی خوبی برای مردم باشد.
وی در ادامه به لزوم کارآفرینی در ایران و وجود کارآفرینان در کرمان اشاره کرد و از بزرگان ادب و علم کرمان یاد کرد و در پایان سخنانش، با لوحی از طرف محمدرضا علیزاده، ریاست اداره کل ارشاد کرمان از وی تقدیر شد.
هر چه دارم از مادرم و کرمان دارم
حجتالاسلام سیّدمحمود دعایی، مدیرمسئول موسسه اطلاعات، دومین سخنران «شب کرمان» بود که در جایگاه قرار گرفت و ضمن تعریف قصه زندگی خود که از مادری کرمانی و پدری یزدی متولد شده گفت: من عاشق کرمانم و به یزد هم افتخار میکنم، ولی هر چه دارم از مادرم و کرمان دارم. مادر من مرا با تنگدستی، فقر، کارگری و ... بزرگ کرد به من اجازه طلبه شدن، هجرت و... داد و فکر میکنم که میتوانیم مادرم را به عنوان نمود یک زن زحمتکش، فداکار و از خود گذشته کرمان شاهد بیاوریم که بسیاری از مردم کرمان و یزد ایتنچنیناند.
دعایی در ادامه مروری به تاریخ کرمان داشت و ضمن بیان اینکه صحبت از تاریخ پر قدمت کرمان در وقت کوتاه جلسه نمیگنجد، گفت: اصلا چگونه میتوان از جایی حرف زد که یک «تل ابلیس» دارد با 7000 سال پیشینه، شهداد با 6000 سال قدمت، میمند با تاریخی بیش از هشت هزارو و «تپه یحیی» که سر از هزاره پنجم پیش از میلاد درمیآورد. بخش جدیدی هم که تازه کاوش شده، جیرفت است، با تمدنی که بر اساس کشفیات اخیر، کهنتر از تمدن سومر و بینالنهرین است که پیش از این مادر تمدنها به شمار میرفت.
دوران پیشرفت و آبادی کرمان از عصر جمهوری اسلامی شکل گرفت
مدیرمسئول موسسه اطلاعات ضمن یاد کردن از باستانی پاریزی و نقل از او به دورههای مختلف تاریخی کرمان، مثل بلایی که آقا محمدخان قاجار سر مردم کرمان آورده بود اشاره کرد و در ادامه افزود: اگر براستی بخواهم فارغ از حب و بغضهای شخصی از تاریخ کرمان بگویم، عرض میکنم که دوران خوش کرمان و پیشرفت و آبادی گستردهاش از عصر جمهوری اسلامی شکل گرفت و چون نمیخواهم تبلیغی کرده باشم از مشاهدات خودم میگویم.
دعایی در ادامه به تعریف تجربیات و خاطراتی از اتفاقات تاریخی کرمان قبل و بعد از انقلاب که خود شاهد آنها بوده پرداخت و از بزرگان و مفاخر امروز کرمان چون قاسم سلیمانی، احمد یوسفزاده و ... نام برد.
سعید نفیسی برخاسته از خاندان برهانالدین نفیس کرمانی
مهدی ایرانیکرمانی دیگر سخنران نشست بود که گزارشی از خاندان برهانالدین نفیس کرمانی ارائه کرد و ضمن معرفی افراد شاخص این خاندان گفت: ناظمالاطبا یکی از خاندان نفیسی است که نقش غیرمستیمی در استحکام مشروطه اشت. نخستین فرزند او دکتر علیاصغر نفیسی مودبالدوله، نخستین وزیر بهداری ایران بود. فرزند دیگر او استاد برجسته و کمنظیر سعید نفیسی است که فخر طایفه حکیمان نفیس، کرمان و ایران است و بیش از 200 کتاب و 1000 مقاله با سابقه 40 سال تدریس در دانشگاه دارد.
وی در ادامه به خاندان نفیسی که در اصفهان ساکن شدهاند هم اشاره کرد و به ارائه گزارشی که آنها در زمینه پزشکی و طبابت داشتهاند پرداخت.
در ادامه برنامه شیخالرئیس کرمانی از شاعران کرمان به دعوت دهباشی در جایگاه قرار گرفت و شعری در وصف کرمان، محلهها و شهرهای مختلف قرائت کرد.
انتشار 300 عنوان کتاب توسط مرکز کرمانشناسی
سید محمدعلی گلابزاده، رئیس هیات مدیره اندیشهسرای فردوسی کرمان سخنران بعدی نشست بود که سخنرانی خود را با بیت شعری در وصف کرمان آغاز کرد و ضمن ارائه سخنانی ادبی در وصف تاریخ و ادبیات کرمان و بیانات شرقشناسان درباره این شهر گفت: در درازنای تاریخ که کرمان مورد هجوم حوادث زیادی بوده، دامان کرمان پروردگاه زنان و مردانی قرار گرفت که نام هر کدام به تنهایی به عنوان مدخلی از جامعه بسنده میکند.
او ادامه داد: در قرن سوم هجری، ابو عبدالله عیسی ماهانی از گوشه گمنامی از خاک ماهان برخاست و برای اولین بار مسئله معادلات سه مجهولی را در جهان مطرح کرد. در قرن ششم، افضل کرمانی، پزشک، عارف، سیاستمدار، تاریخنگار و ادیب بزرگ کرمانی آمد و باب فضیلت گشود. عماد فقیه کرمانی، چرغ فقاهت را روشنایی بیشتری بخشید. فواد آمد و با دلی اندوهناک در رسای شهدای کربلا سخن گفت، خواجو که آمد تا حضرت خواجه را رهین مهنت خویش کند و دیگرانی که نامشان بسیار است.
گلابزاده در پایان راهاندازی مرکز کرمانشناسی را در 30 سال پیش به کمک مهندس مرعشی که آن زمان استاندار کرمان بوده، یکی از کارهای بزرگی دانست که به کمک آن شناخت و حفظ یاد مفاخر کرمانی میسر شده و از چاپ و انتشار 300 عنوان کتاب توسط این مرکز خبر داد.
چهرههای تاثیرگذار شعر معاصر کرمان کدامند؟
در ادامه سیدعلی میرافضلی، نویسنده و پژوهشگر ادبیات کلاسیک، برای معرفی چهرههای تاثیرگذار شعر و ادبیات داستانی معاصر کرمان در جایگاه قرار گرفت که به دلیل کمبود وقت فقط به شاعران دهههای 40 و 50 پرداخت.
میرافضلی احمدرضا احمدی را یکی از چهرههای اثر گذار شعر امروز دانست وگفت: دهه چهل با مجموعه شعر «طرح» سروده احمدرضا احمدی شروع شد که هنگام چاپ آن به گفته بسیاری از منتقدین سرآغاز جنبشی به نام موج نو بود و این مجموعه را آغاز آن حرکت میدانند. شعر احمدی با معیاری متفاوت در شعر فارسی ظهور کرد و تغییرات و تاثیراتی بر شعر داشت. اشعار او در دهه هشتاد بار دیگر مور استقبال قرار گرفت و هنوز هم خوانده میشود.
وی منوچهر نیستانی که مجموعه شعر او با «دیروز خط فاصله» در دهه 50 به چاپ رسیده است را یکی از چهرههای شاخص غزل نو امروز دانست که شاعرانی مثل محمدعلی بهمنی، حسین منزوی و دیگران از او متاثر شدهاند.
میرافضلی ضمن خواندن اشعاری از نیستانی به مرحوم طاهره صفارزاده به عنوان یکی دیگر از چهرههای شاخص و تاثیر گذار شعر کرمان و ایران اشاره کرد و افزود: صفارزاده شعر را از سال 41 شروع کرد، اما آن چیزی که او را متفاوت کرد، مجموعه «ثلث پنجم» بود که سال 56 به چاپ رسید و مسیر شعری صفارزاده تغییر کرد. اثر گذاری صفارزاده بر نسل جدید شاعران انقلابی بود که بعد از انقلاب سر کار آمدند.
وی کیومرث منشیزاده که شعر خود را در دهه 40 با سرودن شعر کلاسیک شروع کرده، بعد به جریان شعر نو پیوسته و شعر موسم به شعر ریاضی را ابداع کرده را از دیگر شاعران معاصر بزرگ و تاثیرگذار کرمان معرفی کرد.
رابطه ایرج افشار با باستانی پاریزی و دیگر کرمانیها
در ادامه نشست، فاطمه امینی زاده، دکترای ادبیات و زبان فارسی به ارائه سخنرانی خود درباره رابطه ایرج افشار با باستانی پاریزی و در مجموع با کرمان پرداخت. او مطالب خود را با تجسم مرحوم باستانی پاریزی و ایرج افشار در جلسه و و تقابل شیرین و طنزی که احیانا بین آنها شکل میگرفت شروع کرد که و با ذوق و لبخند حاضران در نشست همراه شد.
امینی زاده در ادامه ضمن خواندن مطالبی از باستانی پاریزی درباره ایرج افشار، اضافه کرد: ایرج افشار در طول عمر با برکت خود با بسیاری از بزرگان کرمان نظیر، احمد بهمنیار، سعید نفیسی، شاه جمشید سروشیان، همایون صنعتی، پرویز شهریاری، منوچهر آگاه و محمود روحالامینی و دیگرانی، حشر و نشر داشت.
او در ادامه به توضیح رابطه باستانی و افشار بسنده کرد و گفت: اگر بخواهیم رابطه باستانی پاریزی و ایرج افشار را بر پایه آثار باستانی عنوانبندی کنیم، در ذیل آن عناوینی مثل مجله آینده و موضوعات مرتبط به آن، تیغ سانسور افشار، سفرهای افشار و باستانی پاریزی و ... قرار میگیرد.
محمد لطیفکار، از فعالان رسانهای استان کرمان، دیگر سخنران نشست بود که به ارائه نکات مختصری درباره تاریخ و وضعیت مطبوعات و روزنامهنگاری از زمان شکلگیری تا زمان حاضر پرداخت و از کمبود پژوهش درباره فعالیتهای مطبوعاتی این استان گله کرد.
رونمایی از «کلیات میرِکرمانی» شاعر سده هشتم هجری، از برنامههای پایانی «شب کرمان» بود که توسط وحید قنبری تصحیح شده و از طرف نشر سخن به چاپ رسیده، با حضور محمد افشین وفایی، دلاوری پاریزی، آقای کلانتری و مصحح اثر از دیگر برنامههای «شب کرمان» بود.
چاپ «کلیات میر کرمان» و برآوردن آرزوی سعید نفیسی پس از 51 سال
پس از آن وحید قنبریننیز که از برگزار کنندگان این برنامه و مصحح کتاب «کلیات میر کرمانی» است در جایگاه قرار گرفت و ضمن تشکر از تمامی افراد موثر در برگزاری «شب کرمان»، تصحیح و چاپ «کلیات میر کرمانی» را مرهون لطف استاد آلطاها، از فرهیختگان کرمان دانست که موجب آشنایی و ارتباط وی با خاندان نفیسی و آگاهی از وجود نسخهای از این کتاب در دست این خاندان شده است.
قنبری در ادامه ضمن اشارهای کوتاه به زندگینامه میر کرمانی، او را همدوره خواجو دانست که خ بر شعر حافظ هم اثر گذاشته، گفت: نسخهای که ما در اختیار داشتیم و چاپ شد، نسخهای است که در مالکیت مرحوم مرتضی نجمآبادی بوده و سعید نفیسی در مدت کوتاهی آن را در اختیار داشته و رونویسی کرده است. سعید نفیسی در مقدمه این اثر، کلیات میر را از غنایم روزگار برمیشمرد و امیدوار است که روزی به چاپ آن کامیاب شود، اما متاسفانه این آرزو برآورده نشد و خدا را شاکرم که بعد از 51 سال که از درگذشت استاد میگذرد، توفیق دست داد تا کار ناتمام او را تمام کنیم.
اجرای موسیقی نواحی کرمان(منوجان) به سرپرستی علیشاه جوشنپور و افتتاح نمایشگاه عکس کرمان با آثاری از مهدی جعفری، حمید قنبری ننیز، حمید صادقی، مجید مجاز، ابوذر احمدیزاده و فرزاد میرحسینی در حاشیه این نشست از دیگر برنامههای «شب کرمان» و پایان بخش این برنامه بود.
همچنین پخش فیلم «سده» ساخته منوچهر عسگرینسب از دیگر برنامههایی بود که برای «شب کرمان» در نظر گرفته شده بود اما به دلیل کمبود وقت انجام نشد.
نظرات