نشست نقد و بررسی کتاب «دانشگاه: از نردبان تا سایهبان» نوشته عباس کاظمی شنبه 21 مهرماه برگزار میشود.
تقی آزادارمکی و اسمعیل خلیلی به عنوان ناقد در این نشست حضور دارند. این مراسم از ساعت 14 تا 16 در پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به نشانی خیابان پاسداران، خیابان گلستان یکم (مومن نژاد) شماره 124 مراجعه کنند.
مطالب این کتاب در چهار بخش تنظیم شده است. بخش اول به مسائل آموزش عالی و دانشگاه میپردازد و درباره این پرسشها تأمل میکند که دانشگاههای ما به کجا میروند؟ روزمرهشدن دانشگاهها با پدیده مکدونالدیشدن چه ارتباطی دارد؟ آیا کلاس درس، مرده است و دانشگاهها چیز زیادی برای آموختن به ما ندارند؟ در چند دهه گذشته، چگونه پدیدههای جدید دانشگاهی، تحت تأثیر نظامهای کنکوری شکل گرفتهاند؟ بهطورکلی در این بخش نشان داده میشود که چگونه با تغییر چهره دانشگاه در دهههای اخیر، مسائل آن نیز تغییر کرده است.
محور بخش دوم کتاب، موضوع اقلیتهای جدید دانشگاهی است. گروهبندیهای جدیدی در دانشگاه ایجاد شده است که توجه به آنها برای آینده ضروری است؛ پرولتاریای پژوهشی، حقالتدریسیها، پیمانیها، نوکیسگان دانشگاهی و برونسپاران بخشی از این اقلیتها به شمار میآیند. توجه به این اقلیتهای جدید برای جامعه ما ضروری است زیرا بحرانها و مسائل اجتماعی در این اقلیتهای جدید ریشه دارند.
بخش سوم با عنوان نظریهزدگی و علوم اجتماعی، به یکی از مناقشات مهمی میپردازد که در چند سال اخیر مطرح کردهام؛ اینکه در ایران، رویکرد علوم اجتماعی نسبت به امر نظری و مواجههاش با آن، بیمارگونه است و در تمنای تولید نظریه به دام پیچیده بازی با نظریات غربی افتاده است.
بخش چهارم، سرنوشت مطالعات فرهنگی در ایران را طی یک دهه گذشته شرح میدهد. مجموعه این مطالب به سه شکل متفاوت عرضه شدهاند؛ برخی از آنها مقالاتی بودهاند که در مجلات عمومی منتشر شدهاند، برخی در قالب سخنرانی بودهاند و سعی کردهایم ساختار آنها را حفظ کنیم؛ برخی نیز مصاحبههاییاند که در زمانهای مختلف انجام دادهام.
کتاب «دانشگاه، از نردبان تا سایبان» نوشته عباس کاظمی با شمارگان هزار نسخه در 520 صفحه به بهای 26 هزار تومان از سوی انتشارات پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی به چاپ رسیده است.
نظر شما