سه‌شنبه ۱ آبان ۱۳۹۷ - ۱۶:۰۶
«سیر از خود تا خود»؛ کنکاشی در وجود ذره

پیام طیبی‌زاده در کتاب «سیر از خود تا خود» موجودیت هر ذره را در مکانیک کوانتومی مورد بررسی قرار داده است. این نویسنده معتقد است برای شناخت واقعیت هر ذره در هستی باید بجای پرداختن به سطوح و واکنش‌های ظاهری آن، موجودیت ذره را دقیقاً، در همه ابعاد مورد توجه قرار داد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، مکانیک کوانتومی، شاخه‌ای از علم فیزیک است که توصیفی سازگار با آزمایش‌ها از ذرات در اندازه‌های اتمی و زیراتمی در اختیار دانشمندان قرار می‌دهد. پیام طیبی‌زاده، پژوهشگر و نویسنده در کتابی با عنوان «سیر از خود تا خود» به سیر گردش هر ذره در کوانتوم پرداخته است.
 
طیبی‌زاده در گفت‌گو با خبرنگار ایبنا درباره انتخاب عنوان «سیر از خود تا خود» و جامعیت این نام بر الکترودینامیک گفت: در مکانیک کوانتومی هر ذره واجد و جامع است؛ به این معنی که گردش هر ذره در چیزی که موجودیت آن را تشکیل می‌دهد مورد صحبت است. در حقیقت اصول موضوعه حاکم بر هر ذره باید آزمایش شود چراکه امری اثبات‌پذیر نیست و جزو مختصرترین مجموعه از تئوری کوانتومی است. در این میان مطابق با نظریه دیوید بوهم در مکانیک، «همه چیز دربردارنده همه چیز است.»
 
طیبی‌زاده معتقد است، قواعد حاکم بر مکانیک کوانتومی بر پایه تعدادی اصول موضوعه است. این اصول موضوعه به نوبه خود بر بنیان گستره وسیعی از مشاهدات تجربی هستند.
 
وی ادامه داد: در نتیجه آنچه که من در این کتاب مورد بحث قرار دادم سیر از خود تا خودِ هر ذره در کوانتوم است. این سیر که نقطه تلاقی ظاهر و باطن هر ذره است، به شکل یک حرکت درونی مورد کنکاش قرار داده شده. در نتیجه نام سیر از خود تا خود را بر آن نهادم تا روشنگر مجموعه متن باشد.
 
وی در پاسخ به این پرسش که هدف اصلی از سلسله گفتارهایی که  در کتاب آمده چیست و مطالعه‌کننده را به چه سمت و سویی هدایت می‌کند، گفت: نهایت پیشرفت ما از علم فیزیک پیش به سوی نظریه‌ای است که نه تنها قدمتی چندین سال در فیزیک دارد بلکه ریشه در معرفتی باستانی دارد و آن دستیابی به نظریه‌ای جامع و واجد است که تمامی نیروهای بنیادی هستی را در یک هستِ یگانه توصیف کند. این نظریه چیزی جز نظریه «وحدت بزرگ» نیست که آن‌ را در علم فیزیک، ادغام نیروی گرانش با مدل استاندارد ذرات بنیادی می‌دانیم.
 
ریسمان کاندیدای بزرگ
وی در ادامه و در ارتباط این نگرش با نظریه ریسمان خاطرنشان کرد: همانطور که می‌دانیم کاندیدای اصلی چنین نگرشی یعنی همان وحدت بزرگ، نظریه ریسمان است. شاید این جمله که نظریه ریسمان بزرگ‌ترین ماجراجویی فیزیک در تمامی دوران تاریخ فیزیک است، به دور از ذهن نباشد. این نظریه بیان می‌کند که میکروسکپی‌ترین اجزاء ماده، ذرات، در حقیقت ذره نیستند بلکه ریسمان‌ها یا تارهای مرتعشی هستند که دائماً در ارتعاش‌اند و همین ارتعاشات، اشکال گوناگون ماده را پدیدار می‌کند.
 
به گفته طیبی‌زاده همه پدیده‌های مورد صحبت در هستی بر مبنای همین ارتعاشات بنا شده است. بنابراین یگانگی و وحدت، هدف غایی علم فیزیک است.
 
این پژوهشگر با اشاره به محوریت اساسی کتاب تشریح کرد: قطعا با توجه به پیشرفت‌های سریع علم فیزیک در حوزه ذرات بنیادی که در نهایت به نظریه الکترودینامیک کوانتومی می‌رسد؛ بسیاری از مطالب به عنوان یک مقدمه تلقی خواهد شد. مثالی در این باب ذکر می‌کنم که خالی از وجه نیست؛ فرض کنید همه نورها را در یک نقطه پشت ذره‌بین و در فاصله کانونی متمرکز کنیم و کاغذی پشت آن قرار دهیم، خواهیم دید که کاغذ می‌سوزد. حال اگر همین نورها را به صورت لیزری متمرکز کنیم می‌توانیم کاغذ و یا اجسام سخت‌تر را توسط آن برش دهیم. در حالی که در هر دو پدیده فیزیکی، نور عنصری ثابت است اما دارای دو وجه کاربردی است.
 
وی افزود: در کتاب این نکته را یادآور شده است که جهت شناخت واقعیت هر ذره الزاماً باید به جای پرداختن به سطوح و توجه و شناخت حرکت‌ها، واکنش‌ها و ... موجودیت ذره را دقیقاً، در همه ابعاد مورد توجه قرار داد. همانطور که پیش‌تر در کتاب تئوری کوانتومی نیز آمده بود هر پدیده بیش از آنی که هست نمی‌تواند باشد و شناخت کامل و مکمل یک پدیده و رسیدن به حقیقت یگانه در مکانیک کوانتومی نوین در یک سیر از خود تا خود است.
 
یک عالم، یک موج بسیط
وی در ادامه درباره نکات جذاب و خواندنی کتاب خاطرنشان کرد: قسمتی از فصل چهارم کتاب را یادآور می‌شوم که بسیار به آن علاقه دارم و دارای جنبه‌های تعلیمی بسیاری است. عالم همه یک موج بسیط است، و به هر جایی که نگاه یا تحقیق کنید جز همان موج بسیط چیزی نیست. اگر مثلاً رادیو را روشن کنید همان یک صدا در زمان واحد به گوش‌های شما می‌رسد بطوریکه اگر چند رادیو با هم به کار انداخته شده و همه را روی یک فرکانس تنظیم کنیم، در یک لحظه تنها یک صدای واحد منتشر می‌شود که ارتعاشی از موج بسیط الکترومغناطیسی است. این وحدت موج است که در هستِ مطلق متجلی می‌شود.
 
طیبی‌زاده درباره روند تالیف کتاب گفت: الگوی اصلی تألیف این کتاب در حقیقت به مجموعه گفتارهای اینشتین، پلانک و دیگر فیزیکدانان و فلاسفه برمی‌گردد. این اثر با زبانی عامه‌پسند به بیان قوانین بسیار پیچیده الکترودینامیک پرداخته است. ذکر این نکته لازم است که مطالعه‌کننده باید نخست یکبار از فصل اول تا آخر را با دقت مطالعه کند تا رشته گفتارها را متوجه شود
 
به گفته طیبی‌زاده فصل اول کتاب به ارتباط فیزیک و سایر دانش‌ها می‌پردازد. فصل دوم مروری است بر تعاریف متداول در فیزیک. فصل سوم به شرح معادله مکان  زمان سیر نور در میدان‌های الکترومغناطیسی و الکترودینامیکی پرداخته و مفهوم حرکت را با توجه به معادله موج تئوری ذره عنوان نموده است. فصل چهارم به بر هم‌کنش ماده و میدان می‌پردازد و نور را مطابق با نظریه فیزیک ذرات بنیادی و الکترودینامیک کوانتومی تشریح می‌کند.
 
وی در ادامه درباره بخش‌های اصلی فصل چهارم کتاب گفت: بخش نخست شامل ماهیت نور، نظریه نور نیوتن، محدودیت‌های بینایی چشم انسان و آشکارسازی فوتون است. بخش دوم به برهم‌کنش الکترون و ماده می‌پردازد و موضوع را با بحث پیرامون «سایه‌های حیاتی» و بینایی مطلق دنبال می‌کند و نهایتاً نظریه تنفس کیهان (دَم) را بنا به قواعد ریاضی بیان می‌کند. بخش سوم این فصل به عمل‌های اصلی در نظریه الکترودینامیک کوانتومی (قواعد فاینمن) معطوف شده که بحث را با مثال‌های متعددی پیش کشیده و با ارائه تفسیری عمیق نظریه دَم را شرح و بسط می‌دهد و سیر حیاتی ذرات بنیادی را در سیر از خود تا خود به تصویر می‌کشد.
 
وی ادامه داد: بخش پایانی فصل چهارم، گفتاری است که با نگرشی عمیق تنظیم و نگارش شده و  بیانگر یگانگی واحد حیاتی است.
 
«سیر از خود تا خود»، در 178 صفحه به قیمت 35 هزار تومان، با یک‌هزار نسخه از سوی نشر شاملو منتشر شد.
 

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سامان اشکانی ۲۱:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۱
    آثار آقای دکتر طیبی زاده همواره اینجانب را از جهان ذره به کیهان و نهایتا به بساطت و وحدت وجود متوجه نموده .بسیار خرسندم که آخرین اثر مشارالیه موسوم به سیر از خود تا خود را نیز توانستم تهیه و مطالعه نمایم .این تالیف را نیز همچون دیگر کتابهای ایشان سرشار از نکت و بینش ژرف علمی فلسفی یافتم. شور و شوق ایشان در جهت نشر علم و ایجاد انگیزه در دانش پژوهان جوان و لایق در تمام فصول آشکار و قابل تقدیر است. مسلما شیفتگان علم و دانائی قدر دان مدرسین محقق و دانشمند خواهند بود. حضرت دوست یارتان باد و قدمهایتان در طریق علم و معرفت مستدام.آمین
  • کامران باصفا ۱۶:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۲
    استاد از اینکه بار دیگر چشم ما را به یکی دیگر از آثار پر محتوای خود روشن کردید متشکریم . حرف نداشت . انشا الله ما هم بتوانیم مانند شما در رشته مورد علاقه خود موفق باشیم.
  • نادر ۲۰:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۲
    سير از خود تا خود؛ كه اينك روشنايى صبح را به اميد درك دانش پژوهان ديده است به قلم عشق آفرين استادى توانا به زيور طبع آراسته شده است. وجود (هستى) بحت، بسيط و لايتناهى است و در اين ميان فيزيك در قلمرو قدسى اين هستى ميرود تا ذات اقدس نظريه وحدت بزرك را كشف كند. رساله حاضر كه گنجينه اى است ثمين از بينش اهل يقين ما را در درك قوانين حاكم بر ثوابت وجودى راهنمايى كرده و اين نكته را يادآور شده است كه حيات جاويدان است. با چنين بينش عميقى است كه مشاراليه خاطرنشان ميسازد كه همه اجزاء هستى در هست مطلق سير حياتى ثابتى دارد و محيط تغييرات تجلى ظاهرى آنهاست. با همه اين اوصاف مطالعه رساله حاضر را ه همه فيزيك پيشگان توصيه نموده و براى مولف محترم اميد فرداهايى سرفراز و روشن در مكتب علم و معرفت خواستارم.
  • آهو داودى ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۴
    سلام استاد فصل سوم و چهارم كتاب جديد شما را مطالعه كردم... مخضوصا حركت الكتروديناميكى كه در كلاس هم مفصل تدريس كرده بوديد. كتاب در خور تاملى شده استاد جان. اميدوارم تحقيقات ديگه شما هم بزودى چاپ بشه. دوستار شما. آهو...
  • آیدا آهنچیان ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۴
    بسیار عالی ❤
  • مجید ۲۱:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۴
    جهان بینی علمی- معنوی و دقت نظر جناب آقای دکتر طیبی زاده در علم فیزیک باعث گردیده که در هر یک از آثار ایشان علاوه بر رویت تشریح قوانین مکشوفه به زوایائی نوین و مکنون در علم فیزیک و مراتب جهان خلقت بر میخوریم که از چشم بسیاری از دانشمندان این رشته بدور مانده است . کتاب سیر از خود تا خود که حاصل سخنرانی های ایشان در موسسات آموزش عالی میباشد نیز از خصوصیت فوق بهره مند میباشد و توجه انسان را علاوه بر قوانین علمی به مباحثی در حکمت الهی مانند : حرکت ،زمان ،مکان ، خود شناسی ،هستی شناسی و ... نیزمعطوف میدارد. و آشکار است که تلفیق علوم فیزیک ، شیمی ، زیست شناسی و حکمت موجد غنای خاصی در کلاسهای درسی استاد شده است . انشاء الله تعالی دانشجویان محترم نیز فرصت را مغتنم و از محضر دانشمندان معاصر خود حد اکثر بهره را ببرند.
  • پريسا جميلى ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۵
    استاد سلام. كتاب "سير از خود تا خود" را سال 87 به ما وعده داده بوديد. بعد از 10 سال.... حالا چاپ شده. تبريك ميگم استاد. تدريس شما را هيچوقت از خاطر نميبرم. من هم كتاب را تهيه كردم. حتما مطالعه ميكنم. پريسا جميلى. دانش آموز سال 87 شما در فرزانگان
  • دکتر حاجی حسنی ۲۳:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۵
    جناب آقای دکتر طیبی زاده ، درود بر شما ، بسیار عالی بود ، موفقیت روزافزون و سلامتی وتندستی برای شما آرزومندم . ارادتمند حاجی حسنی
  • گلشن زاده ۰۰:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۶
    این اثر هم مانند بقیه ی نوشته های استاد، بسی پرعمق و در خور تامل است و از خواندن آن لذت شگرفی میبری .. یادِ بیت شعر زیبایی از حضرت حافظ افتادم که؛ عاقلان نقطه ی پرگار وجودند عشق داند که در این دایره سرگردانند.. قلمتان مانا استادِ گرامی
  • سحر ع. ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۶
    استاد بار ديگر چشم ما را به يكى از آثار مستطاب خود مزين نمود. اينبار هم قلم پر طپش استاد قرعه را به نام نامى "سير از خود تا خود" رقم زد تا سر حياتى هر ذره را در علم فيزيك و در بطن هر نقطه حياتى كشف كنيم. تعليمات كتاب حاضر سر فصل جديدى در تدريس علم فيزيك محسوب ميشود و آغازگر تحول عميقى در بينش دانشجويان رشته فيزيك. اميدوارم رساله حاضر در دسترس همه داوطلبان علم حقيقى و علم حيات قرار گيرد. دردهنده نداى صلاح در عصر فيزيك جديد، يعنى مؤلف محترم، نيز جلد دوم اين كتاب را كه موسوم به "نقطه عطف" است را بزودى به زيور طبع بيارايد. با اميد سرفرازى بيشتر سحر
  • سيد تقى موسوى ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۶
    ذات اقدس هستى بخش كه در ظاهر هر ذره و موجى مكنون است در اسارت بند طبيعت با كمندهايى كه به اقتضاى تجليات فيزيكى مصر بر قوانين فيزيكى هستند همواره جوهره حياتى را در هاله اى از ميدانهاى الكترومغناطيسى پنهان ميدارند. قهرمان كشف اين منبع فياض در همه دورانها ، فيزيكدانان حقيقى هستند كه هدف از خلق را جز اين نميدانند كه "و ما خلقت الجن و الانس الا يعبدون". و بنابراين با عشق و همت و تلاش شبانه روزى در صدد كشف قوانين حاكم بر فيزيك هستند و در اين راه زنجير محدوديت طبيعت ماده را شكافته و ظلمت سلول ها را بر هم زده و به نيروى حيات والا بر اين هماورد كهن غلبه يافته اند. استاد طيبى زاده عزيز قلمتان همواره پر بار. دوستدار شما. سيد تقى موسوى.
  • بنام ان که جان را فکرت اموخت قبای عاشقی دوخت ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۵
    این کتاب را مطالعه کردم در جای جای سطور ان سعی بر این است که توجه خواننده را به دقت و تحقیق در مورد موجودیت و وجود انسان و ارتباط او با جهان هستی سوق دهد که این مساله در طی قرون متمادی مورد توجه متفکرین و دانشمندان سراسر گیتی بوده است. موفقیت روز افزون شما را از درگاه ایزدیگانه ارزومندم علی طیبیزاده
  • محمد علی مقری مؤذن ۱۴:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۸/۲۱
    با آروزی مؤفقیت و تألیفات جدید بسیار از مطالعه این کتاب خرسند شدم. بسیار عالی... پیروز باشید.
  • سید امیرعلی میرشریفی ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۰
    با عرض ارادت خدمت جناب آقای دکتر طیبی زاده ویکتور هوگو میگه:خوشبخت، کسی است که به یکی از این دو چیز دست رسی دارد، یا کتاب های خوب یا دوستانی که اهل کتاب باشند. ما به استادی دسترسی داریم که کتاب های بی نظیری تالیف میکند و من⁦ به شخص بسیار ازش سپاس گذارم بابت همه چیز⁦❤️⁩
  • عمادحسین پیشگاه زاده ۲۱:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    سلام وقت بخیر کتاب «سیر از خود تا خود» کتابی فلسفی و فیزیکی است اما وسعت موضوعات عام نیست و فقط قشرخاصی از جامعه میخورد. درمجموع «سیر از خود تا خود» برای همه لازم ولی به روش هر شخص تفاوت دارد. با تشکر از زحمات نویسنده دانش آموز شما عماد حسین پیشگاه زاده
  • مونا.د.ب ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۰
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت استاد عزیزمان استاد بار ها شده بود که سر کلاس در مورد نظریه ریسمان ها واسمون توضیح بدین (و خب هر کلمه ای که میگین خودش یه کتابه) و ما نفهمیم و مجبور شین یکبار دیگه کلمه به کلمه برامون توضیح بدین میخواستم بگم ممنون که با تمام اذیتامون هنوز هم برای یاد دادن این مطالب سر کلاس به ما ( و البته با کتاب به اشخاص دیگه) انقدر صبورین دمتون گرم!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها