در نشست «آیا فعالیت سلبریتیها در حوزه کتاب ایرادی دارد؟» مطرح شد:
لیلی گلستان: کار هدیه تهرانی و تهمینه میلانی کلاهبرداری بود/بابک احمدی: صابر ابر را اصلا نمیشناسم!
لیلی گلستان، مترجم در نشست «آیا فعالیت سلبریتیها در حوزه کتاب ایرادی دارد؟» گفت: منظور من از کار اشتباه همان کاری است که هدیه تهرانی انجام داد یا کار تهمینه میلانی و آن نقاشیهایش که یک کلاهبرداری محسوب میشد.
لیلی گلستان، در ابتدای این مراسم در توضیح ورود سلبریتیها به حوزه کتاب گفت: هیچ مغایرتی نمیبینم که کسی در حوزه دیگری ورود کند. برای مثال من مترجم میتوانم فیلم بسازم یا شعر بگویم؛ اما مساله این است که مخاطب با توجه به سابقه من انتظار دارد تا کار قابل قبولی ارائه دهم و از مطرح و مشهور بودنم سوءاستفاده نکنم.
مترجم اثر «بیگانه» با اشاره به ورود برخی از سلبریتیها به حوزههای دیگر گفت: منظور من از کار اشتباه همان کاری است که هدیه تهرانی انجام داد؛ چراکه همه دیدیم که خانه هنرمندان پر از عکسهای بسیار ضعیف با سوژههای معمولی این خانم شده بود؛ نمایشگاهی که با پول اسفندیار رحیممشایی برگزار شد یا کار تهمینه میلانی و آن نقاشیهایش که یک کلاهبرداری محسوب میشد.
وی ادامه داد: اما در همین ورود از حوزه به حوزه دیگر شاهد فعالیتهای شمس لنگرودی، شاعر مطرح کشورمان در سینما بودیم که به اعتقاد من بسیار عالی و درخشان ظاهر شد. بنابراین میتوان گفت که ورود به حوزهای دیگر مانند کتاب محدودیتی ندارد به شرط آنکه کار قابل قبولی ارایه شود.
این مترجم با اشاره به تعهد افرادی که به حوزه نشر ورود میکنند اظهار کرد: فردی که مشهور است به نوعی الگوی جامعه خویش میشود و وقتی شما الگو هستید نمیتوانید متعهد نباشید. به نظرم اگر من مترجم اثرم خوانده شود و سری در سرها دربیاورم باید برای اثر بعدی بیشتر دقت کنیم.
من مخالف سانسور هستم
عباس مخبر که دیگر سخنران این نشست بود با اشاره به موضوع بحث گفت: من با سانسور مخالفم به همین دلیل هرکس میتواند در هر حوزهای که دوست دارد، ورود کند؛ اصلا کار خوب هم تولید نکند؛ این به ما ارتباطی ندارد. درواقع موضوع اصلی این است که این دوستان مانند مثالهایی که خانم گلستان مطرح کردند، نباید دست به رانتخواری بزنند.
وی ادامه داد: عدهای معتقدند که سفره کوچکی در حوزه نشر وجود دارد و ورود این افراد باعث میشود که این سفره کوچکتر شود؛ چراکه این افراد نیز سهمی از این سفره برمیدارند. اما دیدگاه دیگری هم وجود دارد که میگوید این افراد با ورود به حوزه کتاب باعث رونق این حوزه میشوند.
این عکاس در توضیح لغت سلبریتی گفت: من با آوردن لغاتی مانند نامآور به جای سلبریتی مخالفم؛ چراکه قهرمان با آدم مشهور فرق میکند. آدم مشهور به دنبال منافع شخصی خودش است؛ بنابراین اگر هم میخواهیم معادلی برای کلمه سلبریتی پیدا کنیم کلمه «مشهور» بهتر است و آن شرایط مسئولیتپذیری را از بین میبرد.
وی افزود: به اعتقاد من آدمی که از سینما به حوزه نشر میآید مسألهاش پول نیست و به دنبال منافع دیگری میگردد و این وظیفه منتقد است که نحوه حضور او در این عرصه را نقد کند.
رانتخواری از شهرت کار بدی است
بابک احمدی که آخرین سخنران این نشست بود در توضیح موضوع ورود سلبریتیها به حوزه کتاب گفت: ما در این موضوع باید به آزادی بیان معتقد باشیم؛ بنابراین هر آدمی حق دارد که به این حوزه ورود کند و بقیه نیز این حق را دارند که درباره اثر او نظر بدهند و بگویند که چه کاری خوب و چه کاری بد است.
وی ادامه داد: به نظر من تهمینه میلانی کار بسیار خوبی کرد که نمایشگاهش را تعطیل کرد؛ حال من شنیدهام که او قصد شکایت هم دارد که به نظرم این کار هم بسیار خوب است؛ چراکه حداقل معلوم میشود چه کسی راست و چه کسی دروغ میگوید. به نظر من این رانتخواری از شهرت کار بسیار بدی است و دزدی نیز این کار را زشتتر و غیرقابل تحملتر میکند.
این نویسنده با اشاره به تاثیرات ورود سلبریتیها به حوزه نشر گفت: خیلی از جوانان معتقدند که ورود سلبریتیها به حوزه نشر باعث محدودشدن فضای کاری آنها میشود؛ چرا که آنها به خاطر شهرت خود بخش قابل توجهی از خرید بازار نشر را به خود اختصاص میدهند. بههرحال آنها آزادند تا آثارشان را منتشر کنند و دیگران هم میتوانند به نقد بپردازند.
وی افزود: من با لغت سلبریتی بسیار مشکل دارم؛ چرا که ما لغات فارسی مثل نامور و نامآور داریم که میتوانیم از آنها استفاده کنیم و دست برداریم از استفاده واژههایی که به زبان لطمه میزند. واقعا کلمه سلبریتی از آن دست لغاتی نیست که ما مجبور باشیم از آن استفاده کنیم و نتوانیم واژهای را جایگزین آن کنیم.
احمدی با اشاره به تفاوتهای میان اثر و مولف گفت: من بین اثر و مولف فرق میگذارم. من نمیدانم که نیت این افراد از ورود به حوزه کتاب چیست؟ اما میدانم که قبل از انقلاب به این میزان توجه به هنر و کتاب مطرح نبود؛ اما بعد از انقلاب شاید به خاطر فضای فلسفی یا رقابت، همه دوست دارند که به این حوزه ورود کنند.
وی ادامه داد: در همین نشر مرکز لیلا حاتمی و ترانه علیدوستی کتابهایی را ترجمه کردهاند که به نظر من هر دو موفق بودهاند. به خاطر دارم در روزی که علاقهمندان به کتاب به همین کتابفروشی آمده بودند تعداد طرفداران ترانه علیدوستی 10 برابر افرادی بود که برای سایر نویسندگان آمده بودند. من به این اتفاق حسودی نکردم، بلکه از حضور این همه جوان در کتابفروشی لذت بردم.
این نویسنده با اشاره به تغییرات فضای فرهنگی کشور بعد از انقلاب گفت: در شرایط فعلی فضای کشور بسیار فرهنگیتر شده است و این بهواسطه و برکت انقلاب است که فردی مثل من نیز در آن نقش داشته و به این حضور افتخار میکنم. من چیزی در مورد مسئولیت این افراد نمیدانم اما میدانم که کیارستمی فکر نمیکرد با این بلایی که سر حافظ میآورد آنقدر مخاطبان حافظ در کشور زیاد شود.
بابک احمدی در پایان و در پاسخ به سئوال خبرنگار ایبنا درباره دلایل عدم نقد چهرههای ادبی نسبت به ورود سلبریتیها گفت: من اصلا صابر ابر را نمیشناسم و نمیدانم که در چه حوزهای فعالیت میکند اما وقتی میبینم که فردی از شرایط موجود سوءاستفاده میکند، نقد میکنم.
نظرات