در همایش «جمهوری اندونزی پانچاسیلا گراست یا اسلام گرا» از کتاب «مانیفست سازمان اهل بیت اندونزی (ابی)» رونمایی شد.
سخنرانان سمینار عبارت بودند از ایرلانگا کوسمان (استاد دانشکده علوم اجتماعی و سیاسی دانشگاه ایرلانگا شهر سورابایا)، عثمان حامد (مدیر سازمان عفو بین الملل اندونزی) و محسن لبیب (عضو مجلس شورای اهل بیت اندونزی) و مدیریت آن نیز بر عهده ایرمان عبدالرحمن بود.
برنامه با تلاوت قرآن کریم و سرود ملی اندونزی آغاز شد و سپس حسن العیدروس، به عنوان رئیس ابی سخنران افتتاحیه بود که در بخشی از سخنان خود گفت: «این مانیفست جهت رفع سوء تفاهم در اذهان بسیاری تهیه شده و زمینه سازی وحدت و بنای ملت و کشور از طریق گفتوگو شده است.»
سپس حسن بصری به نمایندگی از رئیس کل پلیس اندونزی در سخنان خود توصیه کرد که سازمان ابی نقش و سهمیه بیشتری را در ایجاد وحدت و ساخت مملکت ایفا کند. مهم نیست که حدود ۱۰ سال پیش تاسیس شده است، بلکه میتواند نقش سازندهای بازی کند.
عمر شهاب به عنوان رئیس مجلس شورای ابی نیز در سخنرانی خود اظهار کرد که مانیفست ابی توسط مجلس شورای ابی به عنوان نمایندگانی از علماء و رهبران مذهب شیعه اندونزی تهیه و تنظیم شده است. لذا این مانیفست یک دیدگاه رسمی شیعه (اندونزی) با حدود 2 میلیون پیرو است که توسط علمای (نمایندگان) معتبر صادر شده است.
وی در ادامه سه موضوع اصلی کتاب را توضیح داد که عبارتند از: مسایل مربوط به اسلام که این سازمان گرایش تشیع دارد؛ مسایل مربوط به اندونزی، پانچاسیلا و قانون اساسی ۱۹۴۵و مسایل مربوط به امور بین المللی مانند فلسطین و غیره.
وی در پایان، کتاب را رونمایی و موضعگیری سازمان اهل بیت اندونزی را اینگونه تبیین کرد: جمهوری اندونزی شکل نهایی دولت اندونزی است. پانچاسیلا مطابق با ارزش های اسلامی است. تنوع در عین وحدت یک فرهنگ اندونزیایی است. اسلام یک دین معتدل است که همه گروهها را در بر میگیرد و نباید در مقابل فرهنگ جامعه در تجربه دینداری خود قرار داده شود.
پس از رونمایی کتاب، نوبت به سمینار رسید که دکتر محسن لبیب به عنوان نخستین سخنران و به نمایندگی از مجلس شورای ابی به تبیین کلیات کتاب مانیفست پرداخت. به گفته وی، اصول هویتی سازمان اهل بیت اندونزی پنج مورد زیر است: انسانیت که در واقع به الوهیت باز میگردد. اسلامیت که مفهوم امت را میرساند. اندونزیایی بودن. تشیع و شیعه اندونزی یا سازمان اهل بیت اندونزی بودن.
وی در پایان سخنرانی جملهای به عنوان خلاصه هویت شیعه اندونزی گفت: «ما با سه اهل هستیم؛ با اهل کتاب رفیق، با اهل سنت برادر و با اهل بیت مانوس.»
عثمان حامد پس از تمجید از رونمایی کتاب و این برنامه، مانیفست را سازگار با حقوق بشر و اسلام رحمۀً للعالمین دید. ایرلانگا، ابی را بر اساس این مانیفست، سازمان پانچاسیلائیست و سوکارنوئیست ذکر کرد. شایان ذکر است که ایرلانگا در بخشی از سخنان خود به ذکر گفتوگوی آیتالله العظمی سید علی خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در ایام زندانی شدنشان توسط رژیم پهلوی با یکی از فعالان گروه چپ در ایران پرداخت و گفت که این گفتوگو درباره اندیشههای سوکارنو بوده است.
شرکت کنندگانی از بودایی، مسیحی و حتی احمدیه در این مراسم حضور پیدا کردند. این گزارش را رایزنی فرهنگی ایران در اندونزی تهیه کرده است.
نظر شما