جمعه ۳ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۲
ادبیات جنگ نویسندگان خودش را پیدا می‌کند

مرتضی سرهنگی معتقد است جنگ‌های دفاعی همانطور که فرمانده‌ و سربازان خود را پیدا می‌کنند، ادبیات جنگ هم نویسندگان خودش را پیدا می‌کند، و می‌گوید: درحال حاضر کتاب‌های خوب زیادی در این زمینه منتشر شده اما کافی نسیت و باید آثار بیشتری تولید شود تا فرهنگ ایثار و فداکاری در قالب داستان‌ به کودکان و نوجوانان انتقال یابد.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)_ ملیسا معمار: سوم خردادماه، سالروز آزادسازی خرمشهر است. آزادسازی خرمشهر از موضوعاتی است که نویسندگان در نوشتن آثاری که در حوزه جنگ و دفاع مقدس منتشر می‌شود، مورد توجه قرار داده و کتاب‌هایی را در این زمینه برای کودکان و نوجوانان نوشته‌اند تا یاد و خاطره رشادت و ایستادگی جوانان و نوجوانان میهن عزیزمان از خاطر مخاطبان پاک نشود. مرتضی سرهنگی یکی از نویسندگانی است که سال‌های زیادی از عمر خود را صرف نوشتن درباره ادبیات جنگ و دفاع مقدس برای مخاطبان کرده و در آثارش حال و هوای هشت سال جنگ تحمیلی و رشادت رزمندگان اسلام برای دفاع از آب و خاک این مرز و بوم را به تصویر کشیده است.

کتاب «روزهای خرمشهر» از آثار مرتضی سرهنگی است که با تصویرگری سحر فرهاد از سوی انتشارات سوره مهر برای کودکان و نوجوانان منتشر شده است. او در این کتاب، با زبانی ساده و روان اشغال خرمشهر از سوی رژیم بعثی عراق را برای کودکان بیان می‌کند. «اسم من چفیه است»، «اسم من پلاک است» و «اسم من خاکریز است» از دیگر آثار این نویسنده است که آخرین‌بار در سال 80 منتشر شده‌اند و با زبانی ساده و روان عناصر مختلف جبهه و جنگ مانند خاکریز، پلاک و چفیه و کاربردهای آن‌ها را برای گروه سنی کودک و نوجوان بازشناسی می‌کنند. سرهنگی تلاش کرده در این داستان‌ها با استفاده از قوه تخیل به این سوژه‌ها، جان دهد و اجازه دهد تا آن‌ها به نوعی خود را معرفی ‌کنند.
 
 

تولید اثر در حوزه ادبیات جنگ همچنان ادامه دارد
مرتضی سرهنگی درباره آثاری که در حوزه جنگ و دفاع مقدس برای کودکان و نوجوانان تولید شده، می‌گوید: اگر نتوانیم اتفاقات جنگ و دوران دفاع مقدس را در ادبیات کودک و نوجوان مطرح کنیم، این ادبیات در نسل ما کمرنگ می‌شود و رد پایی برای بچه‌ها باقی نمی‌ماند. امروزه در سراسر دنیا این اهتمام وجود دارد که در قالب‌های مختلف وقایع جنگ را به نسل حاضرشان نشان دهند و این مفاهیم را به کودکان و نوجوانانی که درحال تحصیل در دبستان و دبیرستان هستند، منتقل کنند تا آن‌ها یاد بگیرند برای آنچه در کشورشان وجود دارد و آنچه که به آن علاقه دارند، بایستند و مقاومت کنند و فداکاری و ایستادگی را از دوره کودکی بیاموزند.
 
مردم ما یک شبه سرباز شدند
نویسنده کتاب «خرمشهر خانه رو به آفتاب» در ادامه می‌افزاید: براین اساس بچه‌ها می‌آموزند که مانند پدران و مادرانشان از کشورشان دفاع کنند. با نگاهی به جنگ تحمیلی می‌بینیم، افرادی که از کشورشان دفاع کردند همه از یک جنس بودند؛ همه سرباز بودند و پیر و جوان و زن و مرد و کودک و نوجوان مطرح نبود. درواقع محاسبات همه دنیا برای جنگ با ایران درست بود الا اینکه مردم ما یک شبه سرباز شدند و برای دفاع از کشورشان ایستادند و مقاومت کردند.
 
 

ادبیات جنگ نویسندگان خودش را پیدا می‌کند
سرهنگی درباره اهتمام نویسندگان کودک و نوجوان برای تولید آثار خوب و باکیفیت در این زمینه توضیح می‌دهد: به نظر من همه نویسندگان زحمت می‌کشند و کار تولید می‌کنند و دلشان می‌خواهد، بچه‌ها با آنچه در جنگ گذشته آشنا شوند. آنچه که اهمیت دارد این است که به تدریج کتاب‌هایی از سوی نویسندگان در زمینه ادبیات جنگ منتشر می‌شود و جریان ادامه دارد و در حوزه ادبیات جنگ، تولید اثر متوقف نشده است اما کار فرهنگی دیربازده است و نمی‌توان انتظار نتیجه‌های فوری از آن داشت. جنگ‌های دفاعی همانطور که فرمانده‌ و سربازان خود را پیدا می‌کنند، ادبیات جنگ هم نویسندگان خودش را پیدا می‌کند.
 
استفاده از تخیل، آثار دفاع مقدس را برای کودکان جذاب‌تر می‌کند
به اعتقاد نویسنده «همه چیز درباره جنگ»، درحال حاضر کتاب‌های خوب زیادی در زمینه ادبیات جنگ منتشر شده اما نویسندگان باید توجه کنند که آثار موجود کافی نسیت و باید آثار بیشتری در این زمینه تولید شود و فرهنگ ایثار و فداکاری به کودکان و نوجوانان در قالب داستان‌ منتقل شود.
 
سرهنگی همچنین یادآوری می‌کند: افراد زیادی هستند که دوران جنگ تحمیلی را تجربه کرده‌اند و خاطرات فراوانی دارند که آن‌ها را بازگویی می‌کنند و می‌تواند سوژه تولید کتاب‌های مختلف باشد. البته در آثار دفاع مقدس ویژه کودکان و نوجوانان نویسندگان، می‌توانند تخیل را به کار بگیرند چون جهان کودکان با تخیل سر و کار دارد و به سمت این دست از آثار بیشتر جذب می‌شوند و برایشان خواندنی‌تر است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها