در جلسه اخیر کمیته ملی حافظه جهانی آثار مربوط به قرن 21 و قرن هفتم در کنار هم مورد ارزیابی اعضای کارگروه و متخصصان قرار گرفتند و ثبت ملی آنها به تأیید رسید.
در این جلسه دو مجموعه آثار شامل مجموعه آثار هوشنگ مرادی کرمانی و مجموعه قرآنهای خطی آستانه شاه نعمتاللهولی در کرمان مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند.
مجموعه آثار مرادی کرمانی به جهت تاثیرگذاری بسیار زیاد داخلی و خارجی در میان گروههای متعدد فرهنگی – اجتماعی، سنی - جنسی و بهرهمندی از موضوعات مهم و بکر مورد توجه این کارگروه قرار گرفت.
مرادی کرمانی در واقع سبک جدیدی در داستاننویسی ایجاد کرده است و در کنار عامهنویسی و الهام از سبکی شاعرانه آثار خود را به ایجاز، احساس، طنز و واقعگرایی مزین کرده است. در داستانهای این نویسنده معاصر آداب و رسوم مناطق مختلف مورد توجه قرار گرفته است و به همین جهت داستانهای او جنبه آموزشی بسیار زیادی دارد.
از آنجایی که در داستانهای مرادی کرمانی به موضوعات متنوع اجتماعی، محیطزیستی، فرهنگی همچون فقر، خشکسالی، روابط درون و بین نسلی توجه شده است این آثار مورد اقبال جهانی واقع شده بهطوری که هم اکنون به زبانهای متعدد ترجمه شده و جوایز فراوانی از آن خود کرده است و فیلمها، سمینارها و همایشهای متعددی بر اساس این آثار شکل گرفته است.
موارد فوق به عنوان شاخصهای مهم مورد توجه کمیته ملی حافظه جهانی قرار گرفت.
مجموعه دومی که در این جلسه مورد بررسی و ارزیابی اعضا و مختصصان کارگروه قرار گرفت مربوط به مجموعه قرآنهای خطی آستانه شاه نعمت الله ولی در کرمان است که در این پرونده تصمیم گرفته شد از این مجموعه «هجده پاره ترکان خاتون»به ثبت برسد.
این مجموعه قرآنی مربوط به سده ششم یا هفتم قمری بوده که با تزئینات عالی با سرلوح و جدول کشی و نشانههای قرآنی بسیار ممتاز به یادگار مانده است.
گفتنی است مجموعه آثار هوشنگ مرادی کرمانی با حضور پدید آورنده و مجموعه قرآنهای خطی ماهان با حضور استاد و کارشناس نسخ خطی دانشگاه باهنر کرمان مورد بررسی و ارزیابی قرارگرفت و درنهایت ثبت این آثار در فهرست ملی برنامه حافظه جهانی به تأیید رسید.
بنابر این گزارش، کمیته ملی حافظه جهانی از سال 1384 به عنوان زیرشاخهای از کمیسیون ملی یونسکو تشکیل شده است و هدف آن اجرای اهداف برنامه حافظه جهانی The Memory of the World یونسکو است که در سال 1992، مبتنی بر شناسایی، آگاهسازی و دسترسپذیر کردن میراث مستند کشورها شکل گرفته است.
این کمیته متشکل از هشت عضو حقوقی (سازمان اسناد و کتابخانه ملی، دانشگاه تهران، وزارت امور خارجه، کتابخانه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، سازمان میراث فرهنگی- صنایع دستی و گردشگری، کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی، کمیسیون ملی یونسکو، کتابخانه و موزه آستان قدس رضوی، سازمان صداو سیمای ج.ا.ایران) و 9 عضو حقیقی از میان متخصصان حوزه میراث مستند است و در حال حاضر ریاست آن با اشرف بروجردی - رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی است.
کمیته ملی حافظه جهانی طبق روال در طول سال، هر ماه یک جلسه تخصصی با حضور تمامی اعضاء دارد که البته در شرایط اضطراری نیز جلساتی با هماهنگی اعضا برگزار میشود که این نشستها در محل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است.
در ذیل این کمیته چهار گروه کارشناسی «ارزیابی آثار برای ثبت»، «آموزش»، «نگهداری و حفاظت»، «معرفی و دسترسی» فعالیت میکند.
نظر شما