دوشنبه ۳۱ تیر ۱۳۹۸ - ۱۲:۱۰
حافظه تصویری، عددی و تقویمی فوق‌العاده در کودکان اوتیسمی

کتاب «اوتیسم، علایم، نشانه‌ها و راهکارهای تشخیصی و درمانی در کودکان و نوجوانان»، ضمن معرفی اختلالی که امروزه به سرعت در دنیا در حال افزایش است، مشخصه‌ها و توانمندی‌های ویژه کودکان مبتلا به آن را بیان می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اوتیسم یا درخودماندگی یک بیماری عصبی‌رفتاری پیچیده است که شامل نقایصی در تعاملات اجتماعی، مهارت‌های گفتاری و ارتباطی همراه‌ با رفتار‌های خشک و تکراری است. به‌ علت طیف وسیع علایم این بیماری، به آن اختلال طیف اوتیسم (ASD) گفته می‌شود. این گستره طیف وسیعی از علایم، مهارت‌ها و سطوحی از نقایص را دربر می‌گیرد. شدت ASD می‌تواند از نقصی که موجب بروز محدودیت‌های جزئی در زندگی طبیعی می‌شود تا ناتوانی‌های ویرانگری که نیاز به مراقبت‌های اساسی دارند، متغیر باشد. کودکان مبتلا به اوتیسم دارای مشکلاتی در زمینه‌ ارتباط برقرار کردن هستند. آن‌ها در زمینه‌ درک افکار و احساس دیگران مشکل دارند و نمی‌توانند احساسات خود را به وسیله‌ کلمات یا حرکات، حالات چهره و لمس کردن بیان کنند.
 
کودکان اوتیسمی ممکن است دارای حرکات بدنی تکراری و تقلیدی مانند تکان خوردن مداوم، قدم زدن یا حرکات تکراری دست باشند. آن‌ها ممکن است واکنش‌های غیرطبیعی در برابر دیگران داشته باشند، به اشیاء بچسبند، در مقابل تغییر در روال‌های خود مقاومت کنند یا اینکه دارای رفتار تهاجمی یا آسیب به خود باشند. در برخی مواقع ممکن است به‌نظر برسد که آن‌ها توجهی به مردم، اشیاء یا فعالیت‌های اطراف خود ندارند. برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است دچار تشنج شوند و گاهی هم این تشنج‌ها تا زمان نوجوانی بروز نمی‌کنند.
 
کتاب «اوتیسم، علایم، نشانه‌ها و راهکارهای تشخیصی و درمانی در کودکان و نوجوانان» نوشته لبانه قادرنژاد، ضمن بیان تاریخچه و تعریف این بیماری، علائم اوتیسم و مشخصه‌های بیماران اوتیسمی را مطرح می‌کند.


تاریخچه شناخت اختلال اوتیسم
ابتدا اوتیسم را نوعی اختلال روانی تصور می‌کردند که گریبانگیر فرزندان مادران خونسرد و بی‌عاطفه می‌شود و معتقد بودند با چند جلسه روان‌درمانی فشرده، قابل درمان است. در طول سال‌های دهه 1960، متخصصان متوجه شدند که برخی کودکان مبتلا به اوتیسم، اغلب دچار صرع یا دارای اسکن مغزی غیرطبیعی نیز هستند. حاصل این کشفیات آن بود که از سال‌های دهه 1970، بیماری را نوعی اختلال مغزی پنداشتند. می‌توان بیان کرد که اوتیسم نوعی بیماری ارثی است که در پسران شایع‌تر از دختران است و وضعیت اقتصادی، اجتماعی،‌ سبک زندگی و سطح تحصیلات والدین، ارتباط و نقشی در بروز اوتیسم ندارد. این اختلال در رشد طبیعی مغز، در حیطه تعاملات اجتماعی و مهارت‌های ارتباطی تاثیر می‌گذارد. اوتیسم، اختلالی که طی سال‌های اخیر، روندی روبه افزایش را درپیش گرفته و امروزه میزان شیوع آن در دنیا بالاست. با توجه به وجود گسترش شیوع این اختلال، دلایل اصلی آن هنوز مشخص نیست. سال‌هاست که فرضیه‌های متعددی از جمله عوامل ژنتیکی، محیطی و ارثی از سوی محققان مورد بررسی قرار گرفته است، اما آنان هنوز موفق به کشف علت اصلی اختلال اوتیسم نشده‌اند.


کودکان اوتیسمی از نظر هوشی در چه وضعیتی قرار دارند؟
این کودکان از ابتدا از نظر هوشی مشکلی ندارند، اگرچه به تدریج و به مرور زمان به علت عدم رشد گفتار، دچار عقب‌ماندگی و کم‌هوشی خواهند شد. اغلب اوتیستیک‌ها در صورتی‌که درمان موثر به‌کار نگیرند، دچار بهره هوشی زیر 70 و عقب‌ماندگی ذهنی شدید نیز خواهند شد. از نظر قوای شناختی و هوشی این کودکان طیف وسیعی دارند. حدود دوسوم آن‌ها از ضریب هوشی زیر نرمال در درجات ضعیف تا متوسط قرار دارند و حدود یک‌سوم آن‌ها از هوشی معمولی برخوردار هستند. آن دسته از کودکان اوتیستیک که از بهره هوشی معمولی برخوردارند، توانایی‌های فوق‌العاده‌ای دارند که افراد عادی به هیچ وجه از آن‌ها برخوردار نیستند. به‌عنوان مثال از حافظه تصویری بسیار قوی برخوردار هستند و یا اینکه قدرت انجام اعمال ریاضی در آن‌ها بسیار قوی است. به‌عنوان مثال می‌توانند به‌صورت ذهنی اعداد سه و چند رقمی را در هم ضرب کنند. اینها از حافظه تقویمی بسیار قوی نیز برخوردار هستند، به این‌صورت که اگر تاریخ یک روز شمسی را در چند سال قبل به او بدهید، او قادر است تاریخ میلادی و قمری آن را بگوید.
 
نخستین چاپ کتاب «اوتیسم، علایم، نشانه‌ها و راهکارهای تشخیصی و درمانی در کودکان و نوجوانان» در 76 صفحه با شمارگان 100 نسخه به بهای 20 هزار تومان از سوی انتشارات نسل روشن روانه بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها