جمعه ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۵:۱۹
اثرات استفاده خودسرانه از گیاهان دارویی در دوران بارداری

«گیاهان دارویی و عوارض آن برای زنان باردار»، مطالعات صورت گرفته در زمینه استفاده زنان از داروهای گیاهی در دوران بارداری و اثراتی که روی آن‌ها و جنین و نوزاد داشته، اشاره می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، استفاده از درمان‌های طبیعی و سنتی به‌ویژه استفاده از گیاهان دارویی برای درمان و پیشگیری از بیماری‌ها بسیار رواج یافته است. براساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی،‌ 80 درصد از جمعیت دنیا نیازهای دارویی خود را از گیاهان دارویی تأمین می‌کنند. استفاده از این داروها به‌ویژه در هند، چین، بخش‌های وسیعی از آسیا، آمریکای جنوبی و آفریقا رواج دارد. اما جدا از فواید این داروها برای سلامت انسان‌ها، برخی از آن‌ها در مواردی می‌توانند مضر و حتی خطرناک باشند که نیاز به بررسی‌های دقیق و توجه به جزئیات بسیاری است.
 
تغییرات فیزیولوژیکی که در دوران بارداری اتفاق می‌افتد، می‌تواند منجر به بروز مشکلاتی شود و ترس استفاده از داروهای شیمیایی، بسیاری از زنان باردار را به سمت خود درمانی و استفاده از درمان‌های جایگزین ازجمله گیاهان دارویی سوق می‌دهد. دسترسی آسان و بدون نسخه این داروها باعث شده، عمده مصرف این داروها به‌صورت خودسرانه است. اگرچه بسیاری از داروهای گیاهی مفید هستند، با این‌حال مصرف آن‌ها به‌ویژه در دوران بارداری نیاز به توجه بیشتری دارد، چراکه شواهد علمی درباره اثرات منفی برخی از گیاهان دارویی در این دوران وجود دارد.


«گیاهان دارویی و عوارض آن برای زنان باردار» تألیف سیده نهال بزرگ‌نیا حسینی، ضمن اشاره به تغییرات فیزیولوژیک بدن و بعضی از مشکلات زنان در دوران بارداری، به برخی مطالعات صورت گرفته در زمینه استفاده زنان از داروهای گیاهی در دوران بارداری و اثراتی که روی آن‌ها و جنین و نوزاد داشته، اشاره می‌کند.
 
تأثیر زنجبیل در بهبود تهوع دوران بارداری
«طبق مطالعه‌ای که در سال 2005 انجام شد، گیاه زنجبیل در بهبود تهوع و استفراغ دوران بارداری، موثر گزارش شد. در مطالعه موردی که در سال 2002 منتشر شد نیز داروهای گیاهی پرمصرف در دوران بارداری و اطلاعاتی در مورد ایمنی برخی از آن‌ها گردآوری شد. براساس این مقاله، زنجبیل، ویتامین B6‌، بابونه و کولا، بیشترین مصرف را جهت بهبود تهوع و استفراغ در دوران بارداری داشتند. محققین در مورد خطرات داروهای گیاهی در دوران بارداری و شیردهی، نظرات متفاوتی دارند. به‌عنوان مثال، 6 درصد مقالات بابونه و نعنا، 12 درصد آن‌ها زنجبیل و 15 درصد آن‌ها برگ تمشک را غیرایمن دانسته‌اند.
 

بررسی اثرات سودمند داروهای گیاهی در دوران بارداری و شیردهی، بسیار دشوار است و مطالعات اندکی در این زمینه انجام شده است. تنها داروی گیاهی که در حد معقولی مورد مطالعه قرار گرفته، زنجبیل است که یک درمان موثر برای انواع تهوع و استفراغ محسوب می‌شود، ولی حتی در مورد زنجبیل، اطلاعات مربوط به ایمنی جهت توصیه مصرف آن در دوران بارداری، ناکافی است.»
 
نخستین چاپ «گیاهان دارویی و عوارض آن برای زنان باردار» در 88 صفحه با شمارگان 1000 نسخه به بهای 40 هزار تومان از سوی انتشارات دانش‌پژوهان شریف‌یار راهی بازار نشر شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها