پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۷:۰۶
دهه آینده چه تحولاتی در انتظار صنعت کتاب خواهد بود؟

به نظر کارشناسان صنعت چاپ و نشر کتاب، دهه آینده دنیای کتاب‌های الکترونیک و تلفیق صنعت چاپ مدرن و سنتی خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از دیجیتال‌بوک‌ورلد، دهه گذشته یعنی سالهای بعد از 2010 میلادی شاهد صعود و سقوط دنیای دیجیتال در حوزه چاپ و نشر کتاب بودیم. آمازون رشد کرد و هرچند فرصت زیادی برای ناشران در عرضه آثار خود ایجاد کرد ولی خودش هم به قطب بی‌رقیب فروش کتاب در دنیای مجازی تبدیل شد. کتابفروشان برای رقابت با آمازون دست به روش‌های خلاقانه بسیاری زدند که تاحدودی هم موفق بودند. ولی هنوز دهه بعد یعنی سالهای بعد از 2020 میلادی در هالهای از ابهام قرار دارد. ده سال وقت زیادی است ولی کارشناسان پنج سناریو و پیش‌بینی برای صنعت چاپ و نشر کتاب در طول 3650 روز آینده تخمین می‌زنند که به نظر می‌رسد دور از انتظار هم نیست: 

1. جای کتابخانه و کتابفروشی عوض می‌شود. کتابخانه‌ها از هم اکنون موقعیت خود را در خطر می‌بینند چون هر روز دولت‌های اروپایی و آمریکایی بودجه‌های آنها را کاهش می‌دهند. در این شرایط سخت به نظر می‌رسد آنها به کتابفروشی روی آورند و در این میان کتابفروشی‌ها نیز برای حفظ حیات خود اقدام به  ثبت‌نام از مشترکان دائمی خدمات مطالعه کتاب کنند. آنها می‌دانند که آمازون تنها یک سایت است ولی توانسته با سرویس‌های آنلاین مشتری‌های زیادی کسب کند پس آنها نیز می‌توانند کاربران خود را داشته باشند و به جای 99دلار در ماه مبالغ متفاوتی از مشتری‌های ثابت خود دریافت کنند. 

2. دوباره مصرف کتاب الکترونیک رونق می‌گیرد. در حال حاضر مردم به خاطر محدودیت‌های موجود در امکانات دستگاه‌های کتابخوان دیجیتال و مشکلاتی مثل منبع تغذیه و محیط زیست ترجیح می‌دهند کتاب‌های چاپی مطالعه کنند ولی به نظر می‌رسد دهه آینده شاهد رشد و پیشرفت دستگاه‌های الکترونیک و انعطاف آنها در مقابل محیط زیست باشیم. 

3. تکنولوژی صدا دنیایی از تحولات به همراه آورده است. در سال‌های اخیر رشد کتاب‌های صوتی نشان داده این صنعت روز به روز محبوب‌تر می‌شود. ناشران در دهه پیش رو نه تنها بازیگران و افراد سرشناس را برای خواندن کتاب‌های صوتی استخدام می‌کنند بلکه از مشاورانی استفاده خواهند کرد که به صورت صوتی مخاطبان را در خرید کتاب‌ها کمک کنند. 

4. اولین دوره تلفیق دیجیتال و چاپ. وقتی دهه آینده تمام شود به طول حتم شاهد این خواهیم بود که کتاب‌های چاپی به ابزارهای کمکی دیجیتال برای جستجو در صفحات و راهنمای درک مفاهیم آنها مجهز خواهند شد. در حقیقت تلفیق چاپ و دیجیتال اجتناب‌ناپذیر است. کاربران وقتی کتاب می‌خرند بدون نیاز به مشاور یا مدرس می‌توانند مطالب دشوار آن را بخوانند و درک کنند. 

5. تلفن‌های همراه در حال ورود به حوزه کتاب. اپل، مایکروسافت، سامسونگ و بسیاری از شرکت‌های تولیدکننده تلفن‌های هوشمند از هم اکنون در حال تجهیز دستگاه‌های خود به کتابخوان‌های پیشرفته هستند. آنها در حال ساخت ابزارهای جدید برای مطالعه طولانی مدت کتاب‌های الکترونیک هستند. به نظر می‌رسد دنیای آینده دنیایی پر از آی‌بوک‌های اپل روی تلفن‌های همراه خواهد بود. تیم کوک مدیر عامل اپل می‌گوید انتظار داریم در دهه آینده بیشتر درآمد خود را از طریق فروش کتاب کسب کنیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها