در گفتوگو با مدیر کتابفروشی «فرهنگ» ایلام بررسی شد؛
کتابفروش ایلامی در کوران کرونا اشتغالزایی کرد
کتابفروشی فرهنگ در ایلام 40 روز تعطیل بود اما فروش و ارتباط با مشتری در دوره قرنطینه را حفظ کرد.
سعید پرهیزکاری، مدیر کتابفروشی «فرهنگ» در شهر مرزی ایلام است که کرونا، امید به دخل شب عیدش را گرفت و کرکره فروشگاه کوچک فرهنگ را پایین کشید اما دست از کار نکشید.
او که 17 سال است کتابفروش شده و بین همشهریانش اسم و رسمی برای خود دست و پا کرده، میگوید: «سنت این بوده که کتابفروش چشم به در بنشیند منتظر مشتری؛ اما مدتهاست -حتی قبل از آمدن کرونا- به تعامل با مردم و مشتری و راههای معرفی کتابهایمان فکر میکنیم.»
با ازدست رفتن بازار شب عید کتابفروشیها و ادامهدار شدن داستان تعطیلی کسبوکارها در نوروز کرونایی، آمارهای آسیبدیدگی 70 تا 90 درصدی کتابفروشیها بهمرور خبرساز و موج درخواستهای کمک و حمایت شد. درِ کتابفروشی «فرهنگ» هم 40 روز به روی مشتریها بسته بود اما پرهیزگاری همچنان با دوستداران کتاب شهر 50 هزار نفری ایلام در فضای مجازی در ارتباط بود: «یا با پست و یا خودم کتاب را به در خانه مردم میرساندم. خیال مشتریها راحت است. اگر عضو کانال و یا گروه هم نباشند با شماره شخصیام تماس میگیرند و کتاب سفارش میدهند. من حتی از تهران، مشهد و تبریز هم مشتری دارم.»
شیوع ویروس کرونا، براساس تحلیل کارشناسان، برای صنعت نشر هرچند آسیبهایی داشته اما فرصتی شده تا مدیر کتابفروشی فرهنگ ایلام از این فرصت استفاده و برای یکیدو نفر از همشهریان خود شغل ایجاد کردهاست. پرهیزگاری در اینباره توضیح میدهد: «اگر بخواهیم، خیلی کارها میشود کرد. از بین اعضاء گروه کتابخوان، فروشگاه فرهنگ یکیدونفر را برای فروش کتاب و رساندن کتاب به دست مشتریها استخدام کردهام و درصدی از فروش کتاب را به آنها میدهم و یا بهجای آن از کتابفروشی کتاب برمیدارند.»
زنگ خطر تعطیلی و یا تغییر کاربری کتابفروشیها در بحرانهای مختلف مانند کرونا، کم و بیش به گوش میرسد؛ آنهایی که اعلام میکنند دیگر توان تامین هزینهها را ندارند اما پرهیزکاری میگوید:« نه اینکه فروشمان در دوره قرنطینه کم نشد؛ اما نخواستم تعطیلی فشار بیاورد. خودم با مشتریها تماس گرفتم و یا پیام دادم که هر کتابی بخواهد برایش تهیه میکنم و یکجورایی تعطیلی را جبران کردم.»
حرفهای شدن و توسعه صنعت نشر، رفع بیماری وابستگی آن به یارانههای مستقیم و یافتن راههای جدید برای حفظ مشاغل این صنعت؛ مخصوصا کتابفروشیها، نسخه آشنای کارشناسان برای ادامه حیات این صنعت است. تجربه همزیستی با کرونا را نیز میتوان بهعنوان یکی از اندوختهها در نظر گرفت که احتمالا در پساکرونا به کار خواهد آمد.
مدیر کتابفروشی فرهنگ با این اندوخته درباره وضعیت کتابفروشی در پسا کرونا میگوید: «تجربه کار در دوره کرونا را به دست آوردیم اما ادامه این روال برای کتابفروشیها دشوار است. مشتری با دیدن کتاب در کتابفروشی بیشتر به خرید ترغیب میشود تا اینکه در خانه بماند و با کتاب از طریق فضای مجازی آشنا شود. این را هم بگویم که بلای قاچاق از کرونا بدتر است.»
نظر شما