مسعود پیرمرادیان با اشاره به شیوع ویروس کرونا و ایجاد مشکلات جدی برای کسب و کارهای مختلف، طرحهای فصلی از جمله «بهارانه کتاب 99» را در راستای رونق اقتصادی کتابفروشیها ارزیابی کرد.
وی اضافه کرد: این طرحِ خوب در اجرا واجد معایبی هم است که موجب شده همه قابلیتهای آن بهثمر ننشیند؛ از محاسن این طرح این است که به رونق تجاری و اقتصادی کتابفروشیها کمک کرده است. خصوصاً در این اوضاع که شیوع کرونا کسبکارها را با مشکل جدی مواجه کرده، این طرح پای مردم را به کتابفروشیها باز کرده و باعث افزایش سهم کتاب در سبد خرید خانوار شده است.
پیرمرادیان به دیگر محاسن «طرح بهارانه» اشاره کرد و یادآور شد: از قابلیتهای طرح بهارانه هم اینکه اگر این طرح از نظر کمی و کیفی توسعه یابد، خصوصا که دفعات برگزاری آن از حالت فصلی به حالت ماهانه افزایش یابد و میزان یارانه دولت نیز رشد ویژهای پیدا کند، رویکرد مناسبی برای جایگزینی آن با نمایشگاههای کتاب استانی و حتی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، خواهد بود.
مدیرعامل دفتر نشر معارف تصریح کرد: این موضوع همچنین باعث خواهد شد خیلی از علاقمندان عرصه فرهنگ برای راهاندازی کتابفروشیهای جدید انگیزه پیدا کنند و حتی بسیاری از صاحبان کتابفروشیهای فعلی به فکر راهاندازی شعبههای جدید خصوصاً در شهرهای فاقد کتابفروشی بیفتند.
وی برخی از مشکلات طرح «بهارانه کتاب 99» را هم برشمرد و گفت: اما اگر بخواهیم از معایب این طرح نام ببریم، عیبی بالاتر از این نیست که یک طرح خوب مثل طرحهای فصلی، ضعیف و محدود اجرا شود. متاسفانه علیرغم اینکه حدود ۵ سال از عمر این راهبرد میگذرد و تعداد دفعات اجرای آن بیش از ۱۰ بار است، ولی هنوز توسعه مناسبی نیافتهاند و محدودیتهای زیادی از نظر دفعات برگزاری و یارانه تخصیصی دارند.
پیرمرادیان گفت: همچنین در این طرح نباید به موضوع تخفیف دامن زد چراکه از نظر روانشناسی خریدار کتاب را شرطی میکند و همیشه متوقع ارائه تخفیف میکند. بلکه باید به سمت ارائه یارانه به خریداران کتاب رفت. باید کتابفروشیها را به ایجاد باشگاه مشتریان و باشگاه حامیان سوق داد و سپس به اعضا این باشگاهها و شرکتکنندگان در طرحهای فصلی قبلی یارانه خرید کتاب داد تا بر اساس اعتبار خود و یارانه تخصیص یافته، طی سال به کتابفروشیها مراجعه کنند و کتابهای مورد علاقهشان را بخرند.
نظر شما