دوشنبه ۲ تیر ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۲
آنچه اندیشمندان ارتباطی می‌گویند

کتاب «ارتباطات اجتماعی» شامل مجموعه مقالاتی است که هر کدام توسط استادان به نام این رشته ترجمه شده‌اند و به جنبه‌های گوناگون این دانش مانند روابط انسانی، بازنمایی‌های رسانه‌ای و تکنولوژی‌های ارتباطی می‌پردازد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) «ارتباطات اجتماعی» مجموعه مقالات تلخیص شده در حوزه علوم ارتباطات اجتماعی است که به همت «عباس محمدی اصل» و از سوی نشر «اندیشه احسان» منتشر شده است. این مجموعه مقالات که هر کدام از استادان به نام این رشته ترجمه شده‌­اند به جنبه­‌های گوناگون این دانش مانند روابط انسانی، بازنمایی‌­های رسانه‌ه­ای و شبکه‌­های اجتماعی می‌­پردازد تا خواننده بتواند تصویری کلی از چشم­‌اندازهای مختلف این شاخه علمی را در ذهن خود ترسیم کند و به این پرسش پاسخ دهد که علوم ارتباطات اجتماعی به صورت اجمالی به چه حوزه‌هایی ورود می‌کند.

رسانه پیام است
نخستین مقاله این کتاب «رسانه پیام است» از مارشال مک لوهان نظریه­‌پرداز مشهور کانادایی انتخاب شده است. «رسانه پیام است» را می‌توان یکی از مهم­ترین نظریات مک لوهان و از مشهورترین عبارات علوم ارتباطات دانست که این علم را وارد مرحله­‌ای جدید کرد. مطابق این نظریه است که اهمیت تکنولوژی­‌های ارتباطی برجسته و نشان داده می‌­شود چگونه ماهیت مادی این تکنولوژ‌ی‌­ها با امتداد حواس آدمی موجب تغییرات اجتماعی می‌شوند. مک لوهان این مقاله را این طور آغاز می‌­کند: «در فرهنگی چون فرهنگ ما که مدیدی به تجزیه و تقسیم همه چیزها چونان روشی برای کنترل عادت کرده، گاه اندکی شرم آور است که در واقعیت عملیاتی و عملی یادآور شویم رسانه، پیام است. این صرفا بدین معنا است که پیامدهای شخصی و اجتماعی هر رسانه­‌ای ـ یعنی پیادمدهای هر امتدادی از خودمان ـ نتیجه مقیاس جدیدی است که از طریق هر امتدادی از خودمان یا به وسیله هر تکنولوژی جدیدی وارد مسائل ما شده است.»
 
بازنمایی فرهنگی
مقاله بازنمایی فرهنگی از «استورات هال» مقاله دوم کتاب است. این مقاله کوتاه به توضیح بخش‌­هایی از مشهورترین اندیشه هال یعنی بازنمایی می‌­پردازد. «بازنمایی تولید معنی برای مفاهیم درون ذهن ما از طریق زبان است. بازنمایی حلقه پیوند مفاهیم و زبان است و ما را قادر می‌سازد جهان واقعی اشیا، آدمیان، و رویدادها را به جهان تصویری اشیا، آدمیان و رویدادهای تخیلی ارجاع دهیم.»

ارتباطات
مترجم کتاب مقاله ارتباطات از «توماس سبوک» را برای موضوع بعدی برگزیده است که به یکی از کلیدی ترین مقاهیم در علوم ارتباطات یعنی همان واژه ارتباطات می‌پردازد. ارتباطات چیست و معنا و رمز چه کاردکرهایی دارند و چرا خواندن علوم ارتباطات اهمیت دارد؟

دیباچه‌­ای بر جهان پیرامونی و مفهوم جدید جهان پیرامونی
«دیباچه‌­ای برجهان پیرامونی» به قلم یاکوب فن اوئکسول به شکل مختصر به اهمیت نشانه شناسی و درک پیرامون برای حیات و تفکر انسان می پردازد و با این مقدمه مقاله بعدی با عنوان «مفهوم جدید جهان پیرامونی» را برای خوانندگان می‌­آورد.

ریاضی ارتباطات
عباس محمدی اصل مقاله مهم «ریاضی ارتباطات» از وارن ویور را برای مطلب بعدی کتاب برگزیده است تا خوانندگان را با وجه دیگر از این دانش روبه رو سازد. این مقاله به این پرسش پاسخ می‌دهد که آدمیان چگونه با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند؟ چه مستقیم و از طریق گفتار و از چه طریق تلقن و موراد نوشتاری و مکتوب در این جا واژه ارتباطه به معنای بسار عام آن به کار گرفته می‌شود تا تمام رویه های تاثیرگذاری ذهنی بر ذهن دیگر را پوشش دهد.

ساخت و کارکرد ارتباطات در جامعه
این مقاله هم مانند مقاله پیشین از یکی از مشهورترین نظریه پردازان این علم یعنی «هارلود لاسول» آورده شده است. نظریه­‌ای که به اجزای موثر در یک ارتباط می‌پردازد و عمل ارتباطی را پاسخ به این پرسش­‌ها معرفی می‌کند: چه کسی، چه می‌گوید، از چه مجرایی، به چه کسی و با چه اثری؟ لاسول تاکید می‌کند که مطالعه علمی فرایند ارتباطات گرایش به تمرکز بر یکی از این پرسش‌ها دارد. او در ادامه به کارکردهای فرایند ارتبطات در جامعه می‌پردازد.

ارتباطات وافکار عمومی
مقاله بعدی کتاب به قلم برنارد برلسون به یکی از مهم‌ترین جنبه‌های ارتباطات یعنی افکار عمومی می‌پردازد. اهمیت افکار عمومی و نقش رسانه‌ها در شکل‌گیری آن امروزه بر هیچ کس پوشیده نیست. این مقاله بر اثر افکار عمومی بر ارتباطات و متقابلا ارتباطات بر افکار عمومی می‌پردازد و به این پرسش پاسخ می‌دهد رسانه‌ها چقدر و چگونه بر افکار عمومی تاثیر می‌گذارند.

منطق به منزله نشانه شناسی
مقاله منطق به منزله نشانه شناسی به قلم چارلز پیرس یکی از مشهورترین زبان شناسانی که آثارش در علوم مختلف از جمله ارتباطات تاثیر گذار بوده است برای علاقه­‌مندان به زبان شناسی می‌تواند بسیار خواندنی باشد. پیرس در این نوشتار ابتدا به تعریف نشانه می‌پردازد و در ادامه به تقسیم بندی سه شاخه در علم نشانه شناسی دست می‌زند.

دلالت و نشانه‌شناسی
جان دیلی نویسنده مقاله بعدی کتاب است. در ارتباط با فصل پیشین این بخش هم به مباحث نشانه شناسی می‌پردازد اما این بار موضوع دلالت مورد بررسی قرار گرفته است. «ماهیت نشانه زبانی» نوشته امیل بنونیست، «مسئله معنا در زبان­‌های ابتدایی» نوشته برانسیلاو مالینوسکی، «تطور کنش نشانه‌ای» نوشته توماس سبوک، «موضوع مطالعه زبان شناسی» نوشته فرینان دوسوسور، «گفتمان کلامی نوشته وی ان ولوشیف»، «زبان به منزله نشانه ای اجتماعی» نوشته مایکل هالیدی، «استقلال گرامر» به قلم نوام چامسکی، «مسئله جهان شمولی‌­ها »در زبان نوشته چارلز هاکت، «زبان در چه برداشتی نظام مدل ساز اولیه است »به قلم توماس سبوک، «مدل زبان به عنوان ابزار کسب دانش» و «طبیعت دلالت گر زبان» به قلم کارل بوهلر دیگر مقالات کتاب هستند که از زوایای گوناگون به مسئله زبان شناسی و ارتباط آن با علوم ارتباطات پرداخته‌اند. مولف کتاب با جمع آوری این مقالات کوتاه خوانندگان را با اندیشه‌های گوناگون در این حوزه پیچیده و میان رشته­‌ای به خوبی آشنا می‌کند و در عین حال به خاطر موجز بودن مطالب خواننده خسته نمی‌شود.

«پاره گفتارهای کنشی و وصفی» به قلم جان آستین، «نقد نظریه معنا» از یورگن هابرماس، «بازسازی خودآگاهی با نوشتن» اثر والتر انگ، «تورش ارتباطات» نوشته هارولد اینیس، «مالکیت فکری در عصر دیجیتال» نوشته پل لوینسون و ر«سانه‌ها و رفتار» نوشته جاشوا میروویتز  دیگر جستارهای کتاب از نظریه پردازان به نام حوزه ارتباطات هستند. این مقالات البته به شکل کوتاه شده بیش از هر چیز می‌توانند برای آشنایی کلی مخاطبان با منطومه فکری این متفکران مفید باشند و انگیزه‌ای برای بررسی جدی‌تر آثار آن­ها فراهم کنند.

کتاب «ارتباطات اجتماعی» در 273 صفحه، شمارگان 500 نسخه و به قیمت 46000 تومان  از سوی نشر اندیشه احسان در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها