پنجشنبه ۵ تیر ۱۳۹۹ - ۰۸:۳۹
کتاب در «دشتی» یار محبوب همگان است

شهردار خورموج با بیان اینکه کتاب را می‌توان به‌عنوان اساس فرهنگ جامعه تعریف کرد، حمایت از نویسندگان بومی و خریداری آثار آن‌ها را جزو اولویت‌های دستگاه متبوعش عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر، شهرداری‌ها یکی از ارگان‌هایی هستند که با حمایت از فعالیت‌های کتاب‌خوانی می‌توانند به‌شکل مطلوبی متولیان حوزه کتاب را در فراگیری فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه همراهی کنند. بدیهی است با حمایت از کتاب و فعالان کتاب می‌توان شهر را به سمت و سوی دانایی و خردمندی سوق داد؛ موضوعی که امروز دغدغه جدی یکی از شهرداران کتاب‌دوست استان بوشهر شده است.

شهرستان دشتی با جمعیتی قریب به ۷۹ هزار نفر جمعیت، خاستگاه و زادگاه بزرگانی مانند فایز دشتی، محمدخان دشتی و... است و افزون بر این، در سال‌های اخیر چهره‌های درخشانی را در حوزه‌های مختلف علمی، فرهنگی، ورزشی و هنری به جامعه معرفی کرده است. این شهرستان از بدو راه‌اندازی طرح پایتخت کتاب ایران و جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب و ... خیز بزرگی را در زمینه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی برداشته و توانسته به موفقیت‌های بزرگی در حوزه کتابخوانی دست بیابد که بزرگ‌ترین آن تبدیل کتاب به یک جریان فرهنگی در این شهرستان است.

البته در این زمینه همراهی شهرداری‌ این شهرستان در برنامه‌ها و فعالیت‌های کتاب‌محور نقش بسزایی داشته است. طبق ماده ۶ قانون تاسیس و نحوه اداره کتابخانه‌های عمومی، شهرداری‌ها موظفند نیم درصد از کل درآمد خود را به حساب انجمن کتابخانه‌های عمومی شهر واریز کنند که شهرداری خورموج در این زمینه با پرداخت به‌موقع این سهم، پیشتاز است؛ ولی در کنار این، با تصویب بودجه ۷۰ میلیونی برای فعالیت‌های کتابخوانی، تکریم چهره‌های ادبی و نامگذاری کوچه‌ها و خیابان‌ها به نام مشاهیر ادبی خورموج اهمیت کتاب را در این شهر به همگان یادآوری کرده است.

شهردار خورموج در این‌باره به خبرنگار ایبنا گفت: از آنجا که کتاب را می‌توان به‌عنوان اساس فرهنگ جامعه تعریف کرد ما در مجموعه شهرداری و شورای اسلامی شهر خورموج تلاش کرده‌ایم علاوه بر کار عمرانی و خدمات شهری که وظیفه ذاتی شهرداری‌هاست با انجام امور فرهنگی نیازهای جامعه در حوزه فرهنگ را نیز برطرف سازیم و بنا بر همین برنامه، همواره از نویسندگان و به‌طور خاص از نویسندگان بومی با خرید آثار منتشر شده، حمایت می‌کنیم.

احمد شیخیانی که خود از بطن خانواده‌ای فرهیخته برخاسته است و مطالعه کتاب جزء جدایی‌ناپذیر زندگی‌اش است و بیشتر در حوزه ادبیات و شهرسازی به مطالعه می‌پردازد، ادامه داد: خوشبختانه با تلاش‌هایی که شهرداری و شورای اسلامی شهر خورموج و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان دشتی درزمینه ترویج فرهنگ کتابخوانی انجام داده‌اند، خوشبختانه وضعیت کتابخوانی در شهرستان دشتی بهبود یافته است؛ اما این مهم چیزی از وظیفه ما در قبال ترویج و گسترش فرهنگ کتابخوانی نمی‌کاهد و ما همچنان تلاش خواهیم کرد که بتوانیم کتابخوانی را که موجب تعالی فرهنگ جامعه می‌شود، گسترش دهیم.
 
 
وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که کتاب و کتابخوانی چقدر در توسعه پایدار و رشد فرهنگی و فکری یک منطقه می‌تواند نقش داشته باشد؟، توضیح داد: قطعا جامعه‌ای که مطالعه و کتابخوانی در آن رواج داشته باشد، دارای فرهنگ غنی خواهد بود و افراد آن جامعه برای تعالی و پیشرفت منطقه خود تلاش خواهند کرد، همچنان که شهروندان شهر خورموج مردمی با فرهنگ غنی هستند که این شهر و دیار به عنوان «مهد علم و ادب» شناخته می‌شود که این خود نشان از جایگاه ویژه مطالعه در میان مردم این شهر دارد.

شهردار خورموج تاکید کرد: متاسفانه امروز با گسترش استفاده تلفن‌های همراه هوشمند و فضای مجازی و تمایل جامعه به سمت این تکنولوژی، شاهد مهجوریت کتاب و فرهنگ کتابخوانی در میان افراد مختلف جامعه مخصوصا جوانان هستیم. از این رو شهرداری در زمینه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی با اختصاص اعتبار کافی تلاش کرد که نقش‌آفرین ظاهر شود؛ ما علاوه بر خرید انبوه آثار نویسندگان بومی با اختصاص اعتباری مخصوص و اهدای این آثار به شهروندان به مناسبت‌های مختلف، همچنین با ایجاد ایستگاه مطالعه در ورودی ساختمان اداری شهرداری و برخی واحد‌های پر رفت‌وآمد کوشیدیم که لحظات انتظار ارباب رجوع به مطالعه و کتابخوانی سپری شود.

شیخیانی افزود: همچنین با برگزاری همایش تجلیل از چهره‌های ماندگار ادبی شعر خورموج ضمن معرفی این ادیبان بزرگ که گاه در سطح ملی شناخته شده هستند، شهروندان را به مطالعه آثار آنان راغب کرده‌ایم. افزون بر این، به پیشنهاد شهرداری و تصویب شورای اسلامی شهر خورموج با اختصاص ۷۰ میلیون تومان اعتبار برای فعالیت در حوزه پایتخت کتاب در بودجه سال جاری شهرداری، در زمینه ترویج فرهنگ کتابخوانی و گسترش فرهنگ مطالعه تلاش خواهیم کرد.

وی در پایان با تقدیر از شورای اسلامی شهر به‌دلیل همدلی و حمایت‌شان از برنامه‌های کتاب‌محور یادآور شد: با رویکرد جدید شهرداری و شورای اسلامی شهر خورموج و فعال کردن کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی، شهرداری در اکثر امورات فرهنگی با اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان دشتی همکاری داشته که در طرح‌های کتابخوانی می‌توان به حمایت از باشگاه‌های کتابخوانی مدارس، ایجاد ایستگاه مطالعه و فعالیت در حوزه پایتخت کتاب اشاره کرد.
 

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی دشتی نیز درباره حمایت‌های شهرداری این شهرستان از حوزه کتاب به خبرنگار ایبنا گفت: شهرداری و شورای اسلامی شهر خورموج در سالیان اخیر اهتمام ویژه‌ای به مساله کتاب‌خوانی داشته‌اند. برگزاری همایش تقدیر از چهره‌های ماندگار ادبی، خرید آثار مولفان بومی، نامگذاری خیابان‌ها و کوچه‌ها به نام مشاهیر دشتی، ساخت و نصب المان‌های مشاهیر و مرتبط با موضوع کتاب، مشارکت در برگزاری برنامه‌های مختص کتاب مثل نمایشگاه کتاب و جشنواره‌ها از جمله کارهایی بوده که شهرداری در حوزه کتاب انجام داده است.

حمید زارعی درباره مهم‌ترین طرح‌های کتابخوانی در دشتی تصریح کرد: ایجاد و احداث کتابخانه‌های مدرسه ای و کلاسی، ایجاد خانه‌های قصه و کتاب در مدارس، ایجاد باشگاه‌های کتاب‌خوانی، برگزاری سه دوره جشنواره قهرمان کتاب، برگزاری چهار دوره جام باشگاه‌های کتاب‌خوانی دشتی، همایش تجلیل از خیرین کتاب، برگزاری نمایشگاه‌های مختلف کتاب با عناوین گوناگون، راه‌اندازی ایستگاه‌های مطالعه، کتاب‌گردی کودکان و مادران، رونمایی از کتاب‌های مولفان دشتی و برگزاری نشست‌های «بشنو از کتاب»، برگزاری کارگاه‌های شاهنامه‌خوانی و حافظ‌خوانی برخی از طرح‌های شاخص شهرستان دشتی در حوزه کتابخوانی است.
 

وی درباره تاثیر موفقیت‌های شهرستان خورموج در رویدادهای ملی کتاب‌محور در توسعه فرهنگ مطالعه و زیرساخت‌های کتاب‌خوانی این شهرستان گفت: موفقیت‌هایی که خورموج و شهرستان دشتی در پایتخت کتاب ایران، جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، جام باشگاه‌های کتاب، مروجان برتر کتاب‌خوانی کسب کرد، توانست میزان اقبال عمومی را به کتاب در سطح شهرستان بیشتر کند و مشارکت مردم در زمینه کتاب‌خوانی و ترویج آن بیشتر شد. همچنین نهادها به ویژه شهرداری‌ها به مقوله کتاب توجه بیشتری نشان دادند. با استقبالی که از نمایشگاه‌های کتاب به عمل آمد، سالن چندمنظوره نمایشگاهی در خورموج احداث شد.

زارعی ادامه داد: اکثر ادارات و بسیاری از اصناف ایستگاه‌های مطالعه را دائر کردند. تعداد عضویت در کتابخانه‌های عمومی شهرستان از سرانه ملی بالاتر رفت. خیرین علاوه بر اهدای کتاب در حوزه سخت‌افزاری هم وارد شدند. در روستای درازی یک فرد خیّر مبادرت به ساخت کتابخانه کرده که تورم و تحریم باعث شده ساختمان فعلا نیمه‌تمام باقی بماند. یا خیّر دیگری به‌تازگی برای ساخت مرکز دشتی‌شناسی و موزه شعر و ادب وارد میدان شده است. همچنین در شهر بادوله نیز شهرداری و شورا مشتاقانه دنبال احداث کتابخانه هستند که البته تاکنون نتوانسته‌اند‌ رضایت مدیرکل کتابخانه‌های‌ عمومی استان را در جانمایی آن جذب کنند. در این میان انتظار می‌رود که کتابخانه مرکزی شهرستان که دارای ساختمان فرسوده است، مرمت و نوسازی شود.

رئیس فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان دشتی افزود: خوشبختانه شهرداری و شورای اسلامی خورموج در سال جدید تمام انتظارات ما را برآورده کردند و پیشنهاد ۷۰ میلیونی که برای برنامه‌های کتاب‌خوانی و پایتخت کتاب داشتیم مصوب کردند.

وی در ادامه به فعالیت‌های کتاب‌خوانی این شهرستان در دوران کرونا اشاره کرد و گفت: برگزاری مسابقات و پویش‌های مختلف کتاب‌خوانی، برگزاری آیین پایانی جام باشگاه‌های کتاب‌خوانی، برگزاری مسابقات مشاعره فایز دشتی و اشعار شاهنامه فردوسی، تشکیل گروه مشترک شاهنامه‌خوانان دشتی و خراسان در واتس‌آپ (که به استثنای روز جمعه روزانه بخشی از شاهنامه خوانش و تفسیر می‌شود و جمعه‌ها یکی از استادان گروه مقاله‌ای را ارائه می‌کند و مورد بحث قرار می‌گیرد)، معرفی کتاب‌های مولفان دشتی در فضای مجازی و گفت‌وگو با اهالی قلم از زمره برنامه‌هایی است که در روزهای کرونایی در حال برگزاری هستند.

به گفته زارعی، در حال حاضر بیشترین قشر کتابخوان دشتی را کودکان و نوجوانان تشکیل می‌دهد که عضویت آن‌ها در کتابخانه‌‌های عمومی امروز با رشد چشمگیری روبه‌رو شده است و از سرانه ملی فراتر رفته است.

رئیس فرهنگ و ارشاد اسلامی دشتی در پایان تاکید کرد: هرچند به اگفته وزیر و معاونان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خورموج کتاب تبدیل به مهم‌ترین رویداد فرهنگی شده است و در باشگاه‌های کتاب‌خوانی خورموج محرک تمام کشور بوده است؛ اما باید اعتراف کنم که برنامه‌های کتاب‌خوانی ما عادلانه در پایتخت کتاب مورد ارزیابی و داوری قرار نگرفته است.

این در حالی است که در پایتخت کتاب محور اصلی انتخاب، توسعه کتاب‌خوانی در شهرها و نگاه به آینده است؛ ولی در عمل این اتفاق نیفتاد. متاسفانه در دوره‌های مختلف داوری انتخاب پایتخت کتاب این مهم نادیده گرفته شد و خورموج از حقش محروم شد. فکر می‌کنم انتخاب نشدن خورموج در طرح پایتخت کتاب ایران ظلم بزرگی به مردم این شهر بوده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها