حمیدرضا پورقاسمی، از پژوهشگران اصلی این مقاله در گفتوگو با خبرنگار ایبنا گفت: با توجه به اینکه در دنیای امروزی تکنولوژی جی آی اس کاربردهای فراوانی در علوم مختلف دارد، لذا در پژوهش حاضر که در ژورنال بین المللی عفونت های بیماری (International Journal of Infectious Disease) به چاپ رسیده، به بررسی نقش علوم مکانی در بحث ویروس کرونا پرداخته شد که در حقیقت موضوع مربوط به مدلسازی و تهیه نقشه ریسک COVID-19 در ایران است. این نقشه میتواند شناخت کاملتری از وضعیت گسترش شیوع ویروس کرونا در ایران دهد.
پورقاسمی با اشاره به معضلات پیشرو در بهروز شدن این نقشه گفت: با توجه به اینکه این پژوهش نیازمند آمار و اطلاعات روزانه است، در ادامه این پژوهش امکان دسترسی به آمار روزانه و به تفکیک استانها فراهم نشد. لازم به ذکر است، این نقشه میتواند به عنوان یک ابزار مهم در بحث ارزیابی و کنترل روند شیوع بیماری COVID-19 در کشورموثر باشد. نتایج نشان داد در اوایل شیوع ویروس کرونا، استانهای تهران، قم، البرز و گیلان در معرض خطر شدید بودند؛ و در ادامه، علاوهبر این استانها، استانهای اردبیل، اصفهان آذرباییجان شرقی، خراسان رضوی، سمنان و لرستان هم جزو طبقهبندیهای پرخطر از نظر شیوع ویروس کرونا بودند.
پورقاسمی افزود: در نقشه ریسک شیوع ویروس کرونا، تعداد مبتلایان در استانهای مختلف به عنوان یک متغیر وابسته و عوامل محیطی به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شد؛ بی شمار عوامل محیطی برای این هدف مورد استفاده قرار گرفت. اگرچه در ابتدای پاندمی ویروس کرونا در ایران، برخی دانشمندان بر این باور بودند که عوامل اقلیمی چون دما و بارش نیز در میزان شیوع ویروس کرونا اثرگذار بود، بنحوی که اگر هوا گرمتر شود، احتمال شیوع ویروس کرونا کمتر خواهد شد، در حالیکه امروز مشاهده می شود با ورود به فصل گرما تاثیری در کاهش تعداد مبتلایان مشاهده نشده است. پژوهش حاضر نشان داد که دادهها دما و بارش نمیتواند در میزان شیوع ویروس کرونا اثرگذار باشد.
عضئ هیات علمی دانشگاه شیراز تاکید کرد: اقلیم و شرایط دمایی تاثیری در دامنه شیوع کرونا نداشته است. میتوان تاثیر این دو متغییر را تنها در کاهش میزان انتشار گازهای گلخانهای که حاصل تعطیلی بیشتر مراکز صنعتی جهان بود دانست. همانگونه که میدانید با شیوع ویروس کرونا و آغاز دوران قرنطینگی در سراسر جهان شرایط هوای کره زمین مطلوبتر شد. به طور کلی نمیتوان گفت که مناطق مرطوب یا گرمسیری جزو مناطق پرخطر هستند یا نیستند!
گفتنی است، دیگر افرادی که در این پژوهش به همکاری پرداختند عبارتند از؛ سهیلا پویان، بهرام حیدری، زکریا فرج زاده، سید رشید فلاح شمسی، صدیقه بابائی، رسول خسروی، محمد اعتمادی، غلامعباس قنبریان، احمد فرهادی، روجا صفائیان، زهرا حیدری، محمدحسن طرازکار، جان تیف انباخر، امیر عزمی، و فائزه صادقیان.
نتایج تکمیلی پژوهش حاضر در لینک زیر و به زبان انگلیسی قابل دسترس می باشد:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971220304938
نظر شما