افزایش آمار نشر در سه ماه نخست سال ۹۹، نشانه مهمی از تلاش ناشران برای عبور از سختیهای اقتصادی و تبدیل تهدید کرونا به فرصت کتابخوانی است.
کتابها در روزهای همهگیری ویروس کرونا، یار خاطر شهروندان بیشتر کشورها بودهاند، مردم ایران نیز استقبال خود از مطالعه کتاب را با آمار بالای خرید پستی در سراسر کشور و خرید غیرحضوری از ناشران و کتابفروشان نشان داده بودند، حالا نتیجه این استقبال در پیام توییتری وزیر فرهنگ دیده میشود.
سیدعباس صالحی، شب گذشته در پیامی نوشت: بهار امسال ۱۵هزار و ۵۴۸ کتاب منتشر شد. بهار پارسال ۱۵ هزار و ۴۷۶ کتاب نشر یافت. در شرایط سخت اقتصادی و کرونایی، همت ناشران فرهنگگستر ستودنی است.
وی در ادامه پیام خود آورده است: در برخی حوزهها چون؛ هنر، علوم طبیعی و ریاضی، دین به ترتیب: ۲۳،۴۵،۵۰ درصد افزایش و در برخی حوزهها چون کمک آموزشی و ادبیات، ۳۶ و ۲ درصد کاهش داشتهایم.
بنا بر اعلام وزیر فرهنگ افزایش پنج صدم درصد کتابهای منتشر شده، نشان از این دارد که با وجود کرونا و همه دردسرهایی که به بار آورده است و در کنار همه نوسان قیمتها باز هم استقبال مخاطبان از کتاب، زیاد بوده است و از سوی دیگر ناشران نیز با وجود مشکلات زیاد، کمر همت به حفظ فرهنگ و پا بر جا ماندن بستهاند.
نکته مهم دیگر آن است که با وجود افزایش ۳۰ درصدی قیمت کتاب نسبت به بازه زمانی مشابه در سال گذشته، نرخ انتشار کتاب رو به رشد بوده و ناشران، درباره چاپ آثار تازه محتاط نبودهاند. ناشران در ماههای اخیر آثاری را منتشر کردهاند که قیمتهای گوناگونی دارد اما باید در نظر گرفت که میانگین کلی خرید کتاب نیز نسبت به انتشار، روند افزایشی را تجربه کرده است که ناشران با برآورد هزینهها اقدام به استفاده از سرمایه در گردش خود داشتهاند. با کسر گردش مالی نمایشگاه کتاب از فروش سه ماهه اول ناشران باید این نکته را در نظر داشت که انتشار آثار جدید از سرمایه در گردش ناشران صورت گرفته است.
نکته دیگری که در توییت وزیر فرهنگ دیده میشود، افزایش ۵۰ درصدی انتشار کتابهای هنری و کاهش ۳۶ درصدی کتابهای کمک درسی است، این مساله نیز به خوبی نشان می دهد تعطیلی مدارس و به تعویق افتادن کنکورهای سراسری، کتابهای کمک درسی را به عقب رانده و فرصت انتشار و در کنار آن مطالعه آثار هنری را افزایش داده است.
کاهش آثار در حوزه ادبیات نیز شاید با برگزار نشدن نمایشگاه بین المللی کتاب در ارتباط باشد، زیرا در این بازه زمانی ناشران بسیاری برای جلب مخاطبان آثار رمان و داستان و شعر را منتشر میکردند و استقبال قابل توجهی نیز از این آثار در نمایشگاه کتاب دیده میشد. شاید افزایش ۵ صدم درصدی، رقم قابل توجهی نباشد اما اهمیت آن زمانی مشخص میشود که قیمت تولید هر کتاب نسبت به سال گذشته حدود دو برابر افزایش پیدا کرده است و از سوی دیگر برگزار نشدن نمایشگاه کتاب در سه ماه اول سال ۱۳۹۹، از آمار انتشار کتاب نکاسته است.
حتی این نکته این که برخی ناشران به دلیل زودتر برگزار شدن نمایشگاه و تعطیلات نوروزی، کتابهای خود را پیش از سال ۹۹، چاپ و انبار کرده بودند نیز برا انتشار کتاب اثر نداشته است چرا که سال گذشته و سالهای قبلتر، بخشی از چاپ کتابهای نمایشگاه، در فروردین ماه انجام میگرفت که این موضوع بر آمار نشر، شمارگان و عناوین کتابها اثر قابل توجهی داشت.
وزیرفرهنگ که در گزارش خود به نمایندگان مجلس شورای اسلامی، ۲۵ خرداد ماه در صحن علنی مجلس، درباره حمایت از کتابفروشان و ناشران در طرحهای فصلی توضیح داد و در ادامه نیز به حمایت از کسبوکارهای فرهنگی فعال در حوزه فرهنگ که از مشکلات کرونا آسیب دیدهاند، تاکید کرد.
توییت وزیر فرهنگ، از افزایش آمار نشر کتاب در روزهای آغازین سال ۱۳۹۹ که روزهای سخت و نفسگیر بودهاند، پیامی امیدبخش برای حوزه فرهنگ دارد و از جنگیدن ناشران، برای حفظ و بقای فرهنگی سخن میگوید. امیدی که در این روزهای سخت، همه اهالی فرهنگ به آن نیاز دارند.
نظر شما