دوشنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۰
عدم مداخله در حیات فکری محققان توانمند از گوشه نشینی صاحبان اندیشه جلوگیری می‌کند

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: عدم مداخله در حیات فکری محققان توانمند و صاحب نظر می‌تواند از گوشه نشینی صاحبان اندیشه جلوگیری کند. فارابی به همین دلیل تلاش می‌کند تا پیشتاز حفط استقلال علمی بماند و سهم خود را در معرفی اساتید، نخبگان و دانشمندان ایفا کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در اختتامیه یازدهمین دوره جشنواره بین‌المللی فارابی که هم اکنون به صورت مجازی در حال برگزاری است، طی سخنانی با اشاره به تلاش یازده دوره جشنواره فارابی برای معرفی صاحب‌‌نظران این حوزه گفت: البته ممکن است ما فقط توفیق معرفی بخش کوچکی از این شخصیت‌ها را داشته باشیم اما حمایت از فارابی برای تحقق اهداف مهمی چون شناسایی و حمایت از پژوهشگران برتر حوزه علوم انسانی، تمهید شرایط مناسب برای تشویق و هدایت استعدادهای جوان به تحصیل و تحقیق در حوزه علوم انسانی ـ اسلامی؛ کمک به کاربردی شدن علوم انسانی از طریق شناسایی مهم‌ترین مسائل در گستره جامعه ایران و جهان اسلام و  ... ضروری است.

او ادامه داد: این امید و اتنظار وجود دارد که از طریق عرضه تصویر واقعی از تولیدات علوم اسلامی و ایرانی، زمینه سازی برای رشد کیفی ثمرات این رویداد علمی بیش از پیش نصیبمان شود.
 
به گفته غلامی، در روند برگزاری یازدهمین دوره جشنواره تعدادی از استادان و پژوهشگران کشور در فرایندهای مختلف علمی و اجرایی همکاری نزدیک داشتند و دست اندرکاران جشنواره را در مراحل مختلف این حرکت یاری رساندند. با عنایت به این ظرفیت من و همکارانمان در وزارت علوم خود را موظف به حمایت از برنامه‌هایی که موجب نشاط و فعالیت اثربخش محققان می‌شود دانسته‌ایم.
 
غلامی با بیان اینکه تحقق اهداف جامعه معاصر ایران نیازمند نظریه پردازان معاصر ایران علمی است یادآور شد: در واقع هر گاه شکوفایی و پیشرفت صورت گرفته نویسندگان و اندیشمندانی بودند که با تفکر مستقل و توجه ظریف به رویدادهای اطراف خود اندیشیده و قلم زدند و هر گونه اظهار نظر و فعالیتی بدون نگاه به محدودیت‌هایی القایی باید امکان بروز و ظهور پیدا کند.

او تاکید کرد: عدم مداخله در حیات فکری محققان توانمند و صاحب نظر می‌تواند اثرات شکوفایی گرانقدری داشته باشد که از گوشه نشینی صاحبان اندیشه جلوگیری ‌کند. فارابی به همین دلیل تلاش می‌کند تا پیشتاز حفط استقلال علمی بماند و سهم خود را در معرفی اساتید، نخبگان و دانشمندان ایفا کند.
 
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: بررسی نتایج جشنواره یازدهم فارابی که پالایش منظم علوم انسانی و اسلامی است نشان می‌دهد باید به کیفیت آثار علمی بویژه در حوزه علوم انسانی توجه کنیم. برنامه ریزی برای رفع مشکلات مهم است و باید معطوف به تنظیم و تدوین بسته‌های حمایتی مناسب برای تقویت مسئولیت اجتماعی، رعایت اخلاق  پژوهش و مواردی از این دست باشد.
 
غلامی با بیان اینکه مهمترین اقدام در راستای حفظ استقلال دانشگاه‌ها و مراکز علمی تقویت شبکه نخبگان علوم انسانی و اسلامی و گسترش تعاملات علمی است عنوان کرد: برای تحقق این امر فارابی باید منعکس کننده همه صداها درحوزه علوم انسانی و اسلامی باشد و با بهره‌گیری از انجمن‌های علمی، فعالیت محققان صاحب نام را افزایش دهد.
 
به گفته او، فارابی باید فضای مناسبی را برای گفت‌وگو  درباره مسایل کشور پدید آورد و به پیوند مسائل اجتماعی با پژوهش‌های علوم انسانی کمک کند.
 
غلامی در پایان گفت: شیوع کرونا، جنبه‌های مختلف زندگی اجتماعی را متاثر کرده و همه جهان درگیر این مشکل و آسیب شدند و بیش از گذشته نقش علوم انسانی برای عبور کم هزینه از این دوره احساس می‌شود.

انتخاب نام فارابی نشان می‌دهد علوم انسانی نزد ما سنت و سابقه دارد
حداد عادل نیز در این مراسم طی سخنانی گفت: انتخاب نام فارابی برای جشنواره بسیار مهم است چون نشان می‌دهد علوم انسانی نزد ما سنت و سابقه دارد. از سوی دیگر باید این جشنواره پیامی به جامعه و مسئولان کشور برساند و آن این است که مشکلات کشور بدون کمک از علوم انسانی قابل حل نیست.
 
او ادامه داد: تصور می‌شود فقط مسایل به دست متخصصان علوم تجربی قابل حل است در حالی که باید از علوم انسانی برای حل مسایل کشور کمک گرفت و جشنواره فارابی باید نقش علوم انسانی را در حل مسایل کشور توضیح و تبیین کند.

حداد عادل تاکید کرد: علوم انسانی نیاز به بازسازی و نوسازی دارد در عین اینکه باید از تجربه‌های جهانی استفاده کنیم، باید استقلال خود را حفظ کرده و از تقلید کورکورانه و محض پرهیز کنیم. از همین منظر در شورای عالی انقلاب فرهنگی بحث تحول در علوم انسانی و شورای تحول علوم انسانی پدید آمده و امیدواریم این تلاش بتواند در روزآمدی، کارآمدی، اسلامی کردن و بومی سازی علوم انسانی کمک کند.

 ما در انتشار علوم انسانی رتبه قابل قبولی در دنیا نداریم
سورنا ستاری هم در این مراسم در سخنانی کوتاه ضمن تقدیر از دست‌اندرکاران فارابی گفت: ما در انتشار علوم انسانی رتبه قابل قبولی در دنیا نداریم و امیدواریم این جشنواره باعث شود که ما فرهنگ غنی چند هزار ساله را به دنیا نشان دهیم.

حسین میرزایی رییس دبیرخانه یازدهمین جشنواره بین  لمللی فارابی با بیان اینکه این جشنواره در ابتدا نهالی بود که به کار خود پرداخت، افزود: این جشنواره به همت وزارت علوم، معاونت علمی، آیسسکو، یونسکو و فرهنگستان علوم و زبان و ادبیات فارسی به درختی تنومند تبدیل شد.

وی ادامه داد: علوم انسانی هم کارکردی است و هم کاربردی، هم معنا بخش است و هم رهایی بخش، هم هویت بخش است و هم رهایی بخش، هم با نوآوری سنخیت دارد و هم با فناوری. این علوم طیفی دارد که از انتزاعی‌ترین ساحت تا عینی‌ترین ساحت را در بر می‌گیرد و بسته به اینکه کدام ساحت در معرض دید قرار گیرد قضاوت‌ها درباره آن متفاوت خواهد بود. در این علوم از الهیات و ادبیات که معنا بخشی را مد نظر دارد تا اقتصاد، مدیریت و جامعه شناسی که درساحت کاربردی ید طولایی دارد، طیف وسیعی را می‌توان دید.

رییس دبیرخانه یازدهمین جشنواره بین المللی با بیان اینکه در این دوره از جشنواره از ۷ شخصیت بین المللی پرافتخار در حوزه‌های اسلام پژوهشی و ایران پژوهشی تقدیر خواهد شد، اظهار کرد: علاوه بر آن از ۱۹ اثر داخلی در بخش‌های بزرگسال و جوان که متعلق به ۲۰ محقق داخلی است در ۱۵ حوزه تقدیر می‎‌شود.

میرزایی گفت: علاوه بر آن از ۸ شخصیت حقیقی و حقوقی که شامل ۲ شخصیت پیشرو در حوزه علوم انسانی و اسلامی، یک نظریه پرداز برجسته، یک انجمن علمی برجسته به پیشنهاد کمیسیون انجمن‌های علمی، یک نشریه علمی برتر به پیشنهاد کمیسیون نشریات علمی وزارت علوم و یک مترجم پیشکسوت زبده و نقش آفرین و یک پیشکسوت علوم انسانی و اسلامی تقدیر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها