کتاب «تکنیکهای مهار ویروس کرونا از منظر مدیریت خلاقانه» به بررسی تکنیکهای نوآورانه برای مهار ویروس کرونا پرداخته است نویسندگان در این اثر چند راه عملی را مورد ارزیابی قرار دادند.
کتاب «تکنیکهای مهار ویروس کرونا از منظر مدیریت خلاقانه» نوشته مهدی بصیزاده و حامد بصیرزاده، به بررسی اصول ابداعی در مهار ویروس کرونا در سراسر دنیا پرداخته است. نویسندگان در این اثر با نگاهی اساسی به پاندمیها یا اپیدمیهای مشابه تلاش کردند به بررسی برخی از اقدامات موثر و استاندارد برای مهار ویروس کرونا را بپردازدند.
در واقع چهل اصل ابداعی مدیریت خلاقانه یا TRIZ که مجموعه از پیشنهادات مفید است، برای کمک به افرادی که تلاش میکنند راه حلهای صحیح برای مشکلات خود بیابند، طراحی شده است. گفتنی است مدیریت خلاقانه یک نوآوری نظامیافته است. این روش قویترین راه حل ابداعانه برای حل مسئله در جهان است که از سوی کشورهایی چون سنگاپور هم مورد بررسس و ارزیابی قرار گرفته و در نهایت عملی شده است.
این روش از سوی گنریش آلتشولر که از سال 1946 در اداره ثبت اختراعات روسیه کار میکرد، از مطالعه بیش از دویست هزار اختراع و دستهبندی نکات مشترک آنها به دست آمده است.
حل سریعتر مسائل، بهبود راندمان کاری، ممیزی فرآیند حل مسئله، خلاقیت سیستماتیک، پیشگیری از بن بست و رخوت ذهنی استفاده موثرتر از دانش و تجربیات دستیابی به راه حلهای ساده و با صرفه آزاد کردن پتانسیل های ذهنی و توانمندیهای بالقوه، مواردی است که در صورت عملی کردن ابزارهای خلاقانه TRIZ میتواند به ما یاری دهد.
گفتنی است، آلتشولر دانشمند روسی، با بررسی اختراعات مختلف به ثبت رسیده در دنیا 40 اصل ابتکاری را پیشنهاد کرد. این اصول به مهندسان، جهت دستیابی به راه حل ابداعی مناسب کمک میکند. وی ماتریسی از تناقضات برای بدست آوردن اصول منطبق با مسئله و تشخیص این که باید از کدام یک از این 40 اصل استفاده شود، ایجاد کرد. وی در این جدول 39 پارامتر مهندسی نظیر وزن، طول، شفافیت و غیره را در ستونها قرار داد (آثار ثانویه نامطلوب) و پارامترهایی که لازم است بهبود یابند را در ردیفها قرار داد.
فرموله کردن مسائل راه حل اصلی
در خانههایی که از تقاطع هر سطر و ستون بدست میآمدند، دو یا سه اصل از اصول 40 گانه ابتکاری را که در به دست آوردن راه حل خلاقانه مورد استفاده قرار میگیرند، قرار داد. در حل مسائل مختلف میتوان از این روش استفاده کرد، ولی این روش دارای محدودیتی است و آن این است که کاربران در ابتدا باید مسئله را به صورت پارامترهای 39 گانه مهندسی فرموله کنند و این روش برای حل مسائل پیچیده، کاری وقتگیر و دشوار است.
با توجه به آنچه که در کتاب آمده است، به طور اختصار میتوان گفت که TRIZ عصاره اندیشه، عقیده و نظر مشترک دانشمندان و مخترعین جهان درباره چراییها و رفتار عالم است که ما را به اهمیت این اندیشههای مشترک عالم هستی راهنمایی میکند.
داریوش فرید در پژوهشی با عنوان «الگوریتم TRIZ رویکردی اثربخش در پرورش تفکر خلاق» آورده است «آلتشولر اعتقاد داشت که رفاه اقتصادی و معنوی هر جامعه به وجود درصد بالایی از افراد خلاق در آن جامعه وابسته است، لذا وی این تکنیک را به همراه ابزارهایی که موجب اثربخشی خلاقیت افراد می شود بنیان نهاد. این روش امروزه یک ابزار آزمایش شده مدیریتی است که استفاده از آن با افزایش آگاهی در مورد قابلیتهای آن بهبود مییابد.»
کتاب «تکنیکهای مهار ویروس کرونا از منظر مدیریت خلاقانه» در 192 صفحه، به قیمت 70 هزار تومان از سوی انتشارات لوح محفوظ راهی بازار کتاب شده است.
نظر شما