اولین دوره از جایزه «قلم هگمتانه» با معرفی 6 اثر برگزیده و 5 اثر شایسته تقدیر در بخشهای مختلف از میان 100 اثر شرکت کننده به ایستگاه پایان رسید.
در ابتدای این آیین احمدرضا احسانی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان ضمن خیر مقدم به حاضرین، تبریک هفته کتاب و کتابخوانی و ابراز خرسندی از برگزاری این برنامه گفت: در جمع نویسندگان از کتاب حرف زدن زیره به کرمان بردن است. با وجود اینکه شرایط جامعه با وجود کرونا ویروس عادی نیست اما فرهنگ و هنر تعطیل ناپذیر است و راه خود را ادامه میدهد و تغییر شکل میدهد. باید با شرایط تطبیق پیدا کرد و راهش را ادامه دهد.
احسانی گفت: اعتقاد داریم که حوزه فرهنگ زیرساخت است و سایر موضوعات بر پایه فرهنگ بنا گذاشته میشود. حوزه اندیشه، تفکر و روشنگری مانند آبی است که نمیتوان راهش را سد کرد و راه خود را پیدا کرده و به مسیر ادامه خواهد داد.
وی افزود: در نخستین دوره از انتخاب کتاب سال استان همدان با عنوان «جشنواره قلم هگمتانه» صد اثر که در سالهای 97 و 98 نگاشته شده بودند شرکت داشت.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: از طرفی کرونا شرایط سختی را ایجاد کرد و باعث شد این برنامه با رعایت پروتکلها و با تعداد محدود منتخبان و به سختی برگزار شود.
احسانی بیان کرد: هیچ چیز نمیتواند جای کتاب را بگیرد. ابزارهای جدید بسیاری در این سالها به میان آمدهاند اما نتوانستهاند از اهمیت کتاب بکاهند. کتاب گنجینه عظیمی است که سبب روشنگری، اصلاح رفتار، آموزش و آگاهی میشود و میتواند به عنوان یکی از محورهای توسعه قرار گیرد، یکی از شاخصهای توسعه فرهنگ کتاب است.
وی افزود: اخیرا در خبری خواندم که یکی از کشورهای اروپایی کتاب را به عنوان کالای اساسی مطرح کرده است که نشانگر اهمیت آن در سبد خانوار است.
احسانی گفت: در هر جامعهای که تعداد کتابخوانان و کتابفروشیهایش بیشتر باشد برای سالم زیستن ( چه از نظر آسیبهای اجتماعی و چه از نظر نشاط اجتماعی) مناسبتر است.
این مقام مسئول گفت: فضای مجازی میتواند در زمینه ترویج کتابخوانی بسیار موثر باشد و نمیتوانیم پیشرفت تکنولوژی نوین را نادیده بگیریم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان پرداختن به عرصه فرهنگ و به ویژه کتاب را وظیفه تمامی دستگاههای اجرایی دانست و گفت: جامعهای میتواند به توسعه فرهنگی برسد که تمام دستگاهها این مهم را باور داشته باشند و در این راستا اقدام کنند.
در ادامه این برنامه برگزیدگان جشنواره «قلم هگمتانه» معرفی و تجلیل شدند.
تندیس جایزه، اهدای لوح تقدیر و مبلغ 12میلیون ریال به آثار برگزیده تعلق گرفت.
اثر برگزیده در بخش کلیات: «فرهنگ نامجاهای همدان تا سال 1350» به قلم میرهاشم میری. (شهرستان همدان)
اثر برگزیده در بخش هنر: «تاریخ عکاسی در همدان» اثر سمیرا سبزی. (شهرستان همدان)
اثر برگزیده در بخش ادبیات داستانی: «زاستر؛ آنسو تر از مرگ» اثر هادی نورمحمدی. (شهرستان همدان)
آثار برگزیده در بخش تاریخ و جغرافیا:
«شیر دربان اکباتان(شیرسنگی همدان)» اثر خلیلالله بیگمحمدی و رضا رضالو. (شهرستان همدان)
«قراگوزلوها و نقش آنان در تاریخ اجتماعی و سیاسی همدان» اثر رضا الوندی. (شهرستان کبودرآهنگ)
اثر برگزیده در بخش باستان شناسی:
«باستانشناسی پیش از تاریخ دشت همدان» اثر بهزاد بلمکی. (شهرستان همدان)
به آثار شایسته تقدیر اهدای لوح تقدیر و مبلغ هفت میلیون ریال تعلق گرفت.
اثر شایسته تقدیر در بخش ادبیات داستانی: «دلفینهای دریاچه ارومیه و 17 داستان کوتاه طنز دیگر» اثر رضا سلیمی. (فامنین)
آثار شایسته تقدیر در بخش ادبیات شعر معاصر:
«اینجا همه غریبهاند» اثر محمدتقی جعفری تفضل. (شهرستان رزن)
«چای تلخ پهلو» اثر مجید تلخ پهلو. (شهرستان کبودرآهنگ)
آثار شایسته تقدیر در بخش دفاع مقدس:
«هفتادو دومین غواص» اثر حمید حسام. (شهرستان همدان)
«چشمان رهبر» اثر زینب شعبانی. (شهرستان همدان)
مهمانان ویژه این برنامه سردار ظفری مدیرکل بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس استان همدان، سردار حمید حسام نویسنده برجسته استان همدان، خانم گودرزی مدیر اسناد و کتابخانههای ملی غرب کشور بودند.
نظر شما