«بخارای من- ایل من»، «عرف و عادت در عشایر فارس»، «اگر قرهقاچ نبود»، «به اجاقت قسم» و «طلای شهامت»، تبلور اندیشه و شرح تلخیها و شیرینیهای زندگی عشایری و کشمکشها و تنگناهای نظام تعلیم و تربیت و روایتی از زندگی این معجزهگر الفبای معرفت است.
در کنار این اسطوره مرد، شخصیت ممتاز و حماسهآفرین بانو بی بی سکینه کیانی جلوهگر است. بانویی که عشق، معرفت و انسانیت در نگاهش موج میزند. بیشک شناخت زوایای گوناگون و پنهان زندگی محمد بهمن بیگی از دریچه زبان و بیان یار و یاور همیشگی او در تمام لحظات، جذاب و شنیدنی است.
سکینه، پاداش بهمنبیگی از تعلیمات عشایر است. بانویی است وفادار، معلمی است عاشق، هنرمندی است دردمند، دردشناسی است آگاه و از همه مهمتر، حماسهآفرین زندگی پرفراز و نشیب اسطوره عشایر است.
کتاب «بانوی ایل» بازخورد همان رویدادهای نزدیک پنج دهه زندگی مشترک محمد بهمنبیگی و سکینه کیانی است. این کتاب را انتشارات قلمکده شیراز در سال جاری به کوشش فرح نیازکار در قالب یک گفتوگوی صمیمانه پرسش و پاسخ در۱۵۲ صفحه به زیور طبع آراسته است.
این کتاب، شرح زندگی، کودکی و نوجوانی و این روزهای سکینه، حال و هوای فرهنگ، آداب و سنن عشایر، آغاز آشنایی با استاد بهمن بیگی، ورود به هنرمعلمی، شرح داستان عاشقانه و زندگی مشترک با اسطوره ایل، شرح بازدیدها، دیدار با مفاخران علمی، فرهنگی،هنری وماجراهای دردناک و پرآشوب و ترسیم زوایای پنهان زندگی محمد بهمنبیگی در دو دوره حاکمیت است.
حقیقتها در چارچوب واقعیتها اگرچه تلخ و حزنانگیزند اما بازگویی و بازپرداخت آن پندهای ارزشمند زندگی امروز و فردای من و شماست.
سکینه در این گفتوگو، بیهقی گونه به ذکر دقیق جزئیات پرداخته است. با زبانی صمیمی و به دور از تکلف و با صداقت لر زبانی خویش، بایدها و نبایدهای گذشته و حال را بازگو میکند و گاه و بیگاه از قدرناشناسی دوستانی میگوید که ارزش خدمت را ندانستند و دیگرگونه اندیشیدند و صد البته اینان عدهای انگشت شمارند و اندک.
قدرشناسی از استاد و خانواده محمد بهمنبیگی، از شخصیتهای سیاسی گرفته تا فرهنگی و تا نهادهای ملی و بینالمللی نمایشنامه تجلیل کارنامه پر از خدمت و افتخار ارزشمند است. بانو در لابهلای ماجراهای کتاب، شناخت دقیقی از خدمات ارزشمند این بزرگمرد را برای خوانندگان به تصویر میکشد. پایان کتاب، مجموعهای از تصاویر خانوادگی، سپاسنامه و یادداشتهای بهمنبیگی به بانو سکینه است.
به خوانندگان عزیز پیشنهاد میشود جهت آشنایی جامع و دقیق از شرح حال افسونگران ایل و تاریخ پرفراز و نشیب آموزش و پرورش عشایر کتاب را بخوانند. باشد که قدردان اسطورههای خدمت وافتخار در گوشه گوشه این سرزمین باشیم.
نظر شما