المیرا رضائی زنوز؛ دانشجوی مقطع دکترای زیستشناسی علوم جانوری- تکوین در دانشگاه علم و فرهنگ (پژوهشگاه رویان تهران) در گروه دیابت چاقی و متابولیسم، یکی از مترجمان این اثر است که چاپ چندین مقاله علمی- پژوهشی در نشریات داخلی و خارجی و حضور در پروژههای علمی فعال را در کارنامه پژوهشی خود دارد و اکنون نیز مشغول تدوین و ترجمه دو کتاب دیگر است.
وی در گفتوگو با خبرنگار ایبنا، درباره ضرورت و اهمیت موضوع این کتاب، بیان کرد: زیستشناسی تکوینی، شاخهای از زیستشناسی است که به چگونگی شکلگیری اندامها و بررسی وقایع رخ داده شده قبل و بعد از تولد یک موجود زنده شامل لقاح دو سلول جنسی و تشکیل جنین و به دنبال آن شکلگیری اعضای بدن پیش از تولد و رشد، بلوغ، پیری، سرطان و ترمیم بافت ها پس از تولد میپردازد.
این پژوهشگر ادامه داد: شناخت هریک از این فرایندهای تکوینی میتواند دید ما را نسبت به چگونگی ایجاد و درمان بیماریها روشن کند. برای مثال بسیار اتفاق میافتد که افراد به دلیل عوامل ژنتیکی، بیماریهای مادرزادی، تصادف و یا بیماریهای اکتسابی، بافت و اعضای بدنشان را از دست بدهند و به دلیل پتانسیل ترمیمی پایین بافتهای بدن، ترمیم اتفاق نیفتاده و یا بسیار کند و غیرعملکردی اتفاق میافتد و فرد نیازمند دریافت پیوند عضو از دست میرود. برای مثال افرادی که در طی یک سانحه یک یا چند عضو بدن خود را از دست میدهند و یا افرادی که به دنبال یک اتفاق مانند سکته مغزی یا قلبی سلولهای عصبی و ماهیچه قلبی خود را از دست میدهند .این اتفاق میتواند به مرگ افراد و یا کاهش کیفیت زندگی آنها منجر شود. اینجاست که اهمیت ترمیم در کمکرسانی به افراد و علم پزشکی نمایان میشود.
رضائی گفت: محققان زیستشناسی تکوینی با مطالعه مسیرهای دخیل در مدلهای حیوانی پستتر و پستانداران به دنبال کشف عوامل دخیل در ترمیم هستند که ممکن است در انسان خاموش شده باشد و با فعال کردن آنها به دنبال راهی برای بازسازی بافتها و اندامهای ازدسترفته میگردند. این موضوع ازنظر درمانی بسیار حائز اهمیت است. اینجا جایی است که علم زیستشناسی به علم پزشکی پیوند میخورد. در این راه از تمامی گرایشهای زیستشناسی مانند ژنتیک، علوم سلولی و مولکولی، سلولهای بنیادی، فیزیولوژی، بیوشیمی، جنینشناسی، بافتشناسی و حتی مهندسی بافت و سلول نیز بهره میبرند تا بتوانند در جهت یافتن راهی برای ترمیم اندامها و بافتها بهدست آورند و تاکنون در این راه به نتایج امیدوارکننده نیز دست یافتهاند. آگاهی از روشهای درمانی برای دانشجویان زیستشناسی و آگاهی از نتایج بهدست آمده از مطالعات تحقیقاتی پایه برای دانشجویان پزشکی، امری ضروری است.
وی با اشاره به مخاطبان اصلی این کتاب نیز بیان کرد: این اثر، طیف وسیعی از مخاطبان ازجمله محققان پژوهشی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشجویان علوم پزشکی و دانشجویان پسا دکتری را شامل میشود که میخواهند نگاه کلی به علم ترمیم داشته باشند. همچنین محققانی که بهطور مستقیم با زیستشناسی بازساختی و پزشکی مرتبط نیستند مانند شیمی، رایانه، علوم رایانه ای، ریاضیات، فیزیک و مهندسی که تخصصی دارند که میتواند به پیشبرد این علم کمک کند، از مخاطبان این اثر هستند. زیستشناسی و پزشکی ترمیمی در حال توسعه است، بهطوریکه توجه بسیاری از متخصصان را به خود جذب کرده است.
این پژوهشگر افزود: کتاب حاضر شامل مباحثی است که از زیستشناسی نشأت گرفته و در نهایت به پزشکی ترمیمی ختم میشود؛ پُلی بین زیستشناسی و پزشکی که امروزه نیاز جامعه پزشکی به مطالعات پایه را نشان میدهد. با توجه به توجه روزافزون پزشکان به نتایج حاصل از کار محققان علوم پایه زیستشناسی جهت درمان بیماران و آشنایی هرچه بیشتر دانشجویان علوم پایه و پزشکی به شناخت این مسیر از ابتدای آن، برای دانشجویان علوم پزشکی و به نتیجه رسیدن آن در درمان بیماران برای دانشجویان علوم پایه، گروه ما تصمیم بر ترجمه این کتاب فاخر و پربار در این زمینه گرفت.
مترجم کتاب «زیستشناسی و پزشکی ترمیمی»، ادامه داد: با بررسیهای اولیه صورت گرفته از طرف اساتید و دانشجویان پژوهشگاه رویان، کار ترجمه این اثر با یک گروه حدودا 20 نفره زیرنظر مستقیم دکتر رضا مقدسعلی و دکتر بهاروند آغاز شد. با توجه به حجم بالای کتاب و مطالب تخصصی هر فصل، تصمیم بر آن شد تا فصلهای مرتبط با مطالعات گروهای تحقیقاتی مختلف رویان به دانشجویان تحصیلات تکمیلی سپرده شود تا بتوان علاوه بر حفظ امانت در ترجمه، محتوای علمی کتاب نیز هرچه شیوا تر ترجمه شده و فهم راحتتری را برای دانشجویان و خوانندگان کتاب داشته باشد.
رضائی در پایان گفت: زبان این کتاب بسیار شیوا، روان و علمی است و میتواند نیازهای اولیه برای شروع مطالعه در زمینههای مختلف مطرح شده را برای دانشجویان و اساتید فراهم کند. این کتاب هم به مطالعات زیستشناسی و هم نتایج حاصل از آن در کنار هم میپردازد.
نظر شما