یکشنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۹ - ۲۰:۴۰
بچه‌ها شب سرد یلدا را با کتاب‌خوانی گرم کنند

کودکان و نوجوانان می‌توانند آخرین شب یلدای قرن را در خانه بمانند و کتاب‌های یلدایی بخوانند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، شب یلدا بلندترین شب سال است که هرساله ما ایرانیان سعی می‌کنیم دورهم جمع شویم و با برگزاری مراسمی آن را جشن بگیریم. قصه‌خوانی معمولا یکی از رسوم این شب طولانی است و مادربزرگ‌ها در این شب، خاطرات، متل‌ها و قصه‌هایی را برای بچه‌ها تعریف می‌کنند. اما امسال با وجود شیوع ویروس کرونا و تاکید بر خودداری از برگزاری دورهمی‌ها، می‌توانیم آخرین یلدای سال را به شکل دیگری جشن بگیریم و با خواندن قصه‌هایی از کتاب‌های مورد علاقه‌مان این شب طولانی را سپری کنیم.

 
 

کتاب «شب یلدا»
ازجمله کتاب‌هایی که خواندنش در این شب برای کودکان و نوجوانان خالی از لطف نیست، کتاب «شب یلدا» نوشته احمدرضا احمدی است که با تصویرگری محمدعلی بنی‌اسدی از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شده است.
 
داستان «شب یلدا» درباره نوجوانی است که در بلندترین شب سال، به خواب می‌رود و در خواب دنیاهای متفاوتی را تجربه می‌کند. او در خواب نام ندارد و هرکدام از افراد خانواده او را به نامی صدا می‌زنند که پسر برای مدتی با آن نام زندگی می‌کند و تجربه‌های متفاوتی با هر نام دارد.
 
نوجوانان علاقه‌مند به ادبیات داستانی می‌توانند از خواندن این داستان شاعرانه لذت ببرند.
 
 

«فوت کوزه‌گری: مثل‌های فارسی و داستان‌های آن»
شنیدن مثل‌ها و ضرب‌المثل‌های قدیمی ایرانی از سرگرمی‌های این شب طولانی است که با خواندن مجموعه دوجلدی «فوت کوزه‌گری: مثل‌های فارسی و داستان‌های آن» نوشته مصطفی رحماندوست میسر می‌شود. محتوای این مجموعه دو جلدی، به بیان قصه‌های چهار هزار ضرب‌المثل فارسی پرداخته است که برای اکثر رده‌های سنی قابل استفاده است. در این مجموعه، داستان شکل‌گیری ضرب‌المثل، به زبانی ساده و روان بیان شده و همچنین ضرب المثل‌های مشابه آن و معنای کلمات دشوار را می‌‌توان مشاهده کرد.

ضرب‌المثل‌های این کتاب بر اساس حروف الفبا نوشته شده است. محتوای جلد اول از حرف (الف) شروع شده و تا حرف (ر) ادامه دارد و مابقی را در جلد دوم می‌توان مطالعه کرد.
 
کتاب «فوت کوزه‌گری» با تصویرگری محمد حسین صلواتیان از جمله آثار برجسته‌ای است که از سوی انتشارات مدرسه چاپ شده و در سال 1388 به عنوان کتاب برتر شناخته شد.
 
 


«شب یلدا: زمستان»
از دیگر آثاری که با مضمون این شب نوشته شده، می‌توان به کتاب «شب یلدا: زمستان» نوشته افسانه شعبان‌نژاد اشاره کرد که خواندنش در این شب سرد زمستانی می‌تواند گرمی‌بخش محفل بچه‌ها باشد.
 
این کتاب با تصویرگری داریوش منجزی در 86 صفحه، نخستین بار در سال 1377 از سوی انتشارات محراب قلم منتشر شد و پنج بار از سوی این ناشر تجدید چاپ شد.
 
 

کتاب «مهمان انار»
کودکان گروه سنی 3 سال به بالا هم می‌توانند با کتاب «مهمان انار» شب یلدای خوبی را سپری کنند. این کتاب تصویری از سوی سحر حق‌گو تصویرگری شده و از سوی انتشارات پرتقال منتشر شده است.
 
داستان درباره کرم سفیدی است که شبانه وارد یک انار می‌شود. محوریت کتاب بر پایه «دگرپذیری» است. مهمان انار، از شیوه برخورد با یک تازه‌وارد می‌گوید. در این کتاب مخاطب با رواداری و مهربانی با کسی که شبیه‌‌‌مان نیست و از جای دیگر آمده است آشنا می‌شود.
 
به گفته‌ سپیده خلیلی نویسنده «مهمان انار»، این کتاب نتیجه مشاهدات او از دشواری‌های زندگی مهاجران در کشورهای گوناگون است. خلیلی می‌گوید: «بارها و بارها دیده‌ام که وقتی مهاجری به کشوری تازه پا می‌گذارد با انواع مقاومت‌های مردم مقیم مواجه می‌شود که او را نمی‌پذیرند.»
 
«مهمان انار» در ۳۲ صفحه گلاسه‌ تمام رنگی با قیمت ۳۹ هزار تومان در آذرماه ۱۳۹۹ به چاپ رسیده است.
 

«بازی با انگشت‌ها»
بازی کردن به همراه سایر اعضای خانواده نیز ازجمله مواردی است که می‌تواند این شب سرد زمستانی را برای بچه‌ها گرم و لذت‌بخش کند. کتاب «بازی با انگشت‌‌ها» نوشته مصطفی رحماندوست از جمله کتاب‌هایی است که می‌تواند در این زمینه مفید باشد.

بچه‌ها بازی با انگشت‌ها حین خواندن شعر را بسیار دوست دارند. این کتاب ۱۶ شعر ویژه کودکان پیش از دبستان در خود دارد که در کنار بازی با انگشتان، خوانده می‌شوند. راهنمای بازی هر شعر، خطاب به بزرگسالان، در کنار اشعار کتاب آمده است.

کتاب بازی با انگشت‌ها مجموعه‌ای از شعرهای شاد کودکان ویژه گروه سنی الف (پیش‌دبستانی و سال اول) است که خوانش این شعرها به همراه بازی با دست‌های کودک لحظه‌های شادی را برای آن‌ها خلق می‌کند. این کتاب پیش از این 40 هزار نسخه در پنج دوره تجدید چاپ شده و در ششمین دوره تجدید چاپ با شمارگان 6 هزار نسخه در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است.


 
 

داستان صوتی «نارنج یلدا»
شنیدن کتاب صوتی هم می‌تواند از دیگر سرگرمی‌های این شب باشد. داستان صوتی «نارنج یلدا» داستانی نوشته محمدهادی محمدی با گویندگی سهیلا فلاح‌پور است که به مناسبت جشن شب یلدا از سوی تارنمای کتابک، وابسته به موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان منتشر شده است.
 
نسخه‌ صوتی این اثر برای گرمابخشی به شب یلدای کودکان در مناطق زلزله‌زده استان‌های کرمانشاه و کرمان سال 1396 منتشر شد و البته همگان و به ویژه کودکان حق گوش سپردن به آن را در هرجا و هر مکانی دارند.
 
این داستانِ تصویری که هنوز تصویرهای آن کار نشده است، پیشکش محمدهادی محمدی و برنامه ترویج کتابخوانی «با من بخوان» است، به همه کودکانی که اهریمن و دیو زلزله آمد، روشنی زندگی‌شان را برد و تاریکی را بر سر آن‌ها فرو آورد.
 
یلدا داستان ستیز تاریکی و روشنی است. هنگامی که دل‌ها فسرده است، باید که خورشید امید را در دل زنده نگه داشت، تا دوباره روز و روشنی سر زند.
 
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها