مجموعه «کتابخانه مردمی امیرحسین فردی» طی چهار سالی که از فعالیتشان میگذرد، با طیف وسیعی از اهالی کتابخوان حاشیه شهر مشهد مواجه بودهاند که شاید در ابتدا کمتر کسی فکر میکرد که این حجم از علاقه به کتابخوانی در این مردم وجود داشته باشد؛ که ایبنا پیشتر در گزارشی به آن پرداخته بود (اینجا).
حالا اما خبرهای ناخوشی از این مجموعه به گوش میرسد. کتابخانه مردمی «امیرحسین فردی» که روزگاری نه چندان دور حدود سه نمایندگی در مناطق مختلف حاشیه شهر مشهد داشت، یک به یک تعطیل شدند و شعبه مرکزی آن هم، اکنون در آستانه آوارگی و کتاببهدوشی قرار گرفته است.
کتابخانه امیرحسین فردی (واقع در بلوار دوم طبرسی شمالی)، تنها کتابخانه مردمی حاشیه شهر مشهد محسوب میشود که جمعیتی بالغ بر 200 هزار نفر را تحت پوشش قرار میدهد. این کتابخانه از سال 88 فعالیت خود را بهصورت غیررسمی و با عنوان کتابخانه «بچههای محله» در یک مغازه دو در سه آغاز کرده و بعد از گذشت 4 سال با اخذ مجوز از نهاد کتابخانههای عمومی توانست فعالیت خود را گسترش دهد و در سه منطقه طبرسی شمالی، رسالت (روستای قرقی) و محله قلعه ساختمان (شهرک شهید رجایی) مشهد، نمایندگی کوچک ایجاد و فعالیتهایش را آغاز کند.
این در حالی است که به گفته مدیر کتابخانه، در تمام این سالها مکان کتابخانه، استیجاری و آنها کتاب به دوش بودهاند. به تازگی نیز صاحب ملکی که اکنون کتابخانه در آن دایر است، نیمی از ملک خود را وقف کتابخانه کرده و نیم دیگر باید تا پایان امسال خریداری شود، در غیر این صورت حکایت کتاببهدوشی این مجموعه ادامهدار خواهد بود.
حسن سلطانی، مبتکر و مدیر این مجموعه کتابخانهها در گفتوگو با خبرنگار ایبنا با بیان اینکه کتابخانه امیرحسین فردی علاوه بر شعبه مرکزی در طبرسی شمالی، دو نمایندگی شعبه در محلات رسالت (روستای قرقی) و محله قلعه ساختمان (شهرک شهید رجایی) در حاشیه شهر مشهد نیز راهاندازی کرد، میگوید: مشکلات مالی باعث تعطیل شدن این نمایندگی شد و هم اکنون تنها کتابخانه مرکزی در منطقه طبرسی که یکی از مهمترین و پرجمعیتترین نقاط حاشیه شهر مشهد است، فعالیت دارد.
این فعال حوزه کتابخوانی در حاشیه شهر مشهد با بیان اینکه ابتدا این کتابخانه وجه محلی داشته و بیشتر مخاطبان آن را دانشآموزان تشکیل میدادند، اظهار میکند: زمانی که سال 88 با همت چند نفر از جوانان محله تصمیم گرفتیم کتابخانهای برپا کنیم، مغازه کوچکی با کمک اهالی اجاره و کتابهای ساکنین در کارتنهای موز چیده و به امانت داده میشد.
وی ادامه میدهد: رفته رفته با گذشت زمان و کمک علاقهمندان به گسترش فرهنگ کتاب و کتابخوانی، قفسههای کتاب خریداری و فضای کتابخانه نیز بزرگتر شد؛ به طوری که 200 نفر در همان ماههای اول فعالیت، عضو این کتابخانه شدند.
مدیر کتابخانه امیرحسین فردی اضافه میکند: با توجه به استقبال خوب اهالی محله بعد از گذشت چند سال و با اخذ مجوز از نهاد کتابخانههای عمومی، توانستیم در ملکی متعلق به بانویی فرهنگی به متراژ 125 مترمربع، فعالیت خود را گسترش دهیم. این مِلک تا امسال در اجاره ما بود تا اینکه صاحب ملک نیمی از آن را وقف کتابخانه و نیمی دیگر را برای فروش گذاشت.
سلطانی عنوان میکند: ارزش ملک 300 میلیون تومان بوده است و بنابراین باید مبلغ 150 میلیون تومان پرداخت میشد، تاکنون با کمک و همت خیران 90 میلیون تومان جمعآوری شده است و تا پایان امسال باید 60 میلیون تومان دیگر پرداخت شود؛ وگرنه داستان کتاببهدوشی کتابخانه امیرحسین فردی ادامه خواهد یافت.
وجود کتابخانه در این منطقه، باعث افزایش مطالعه در میان سکنه آن شده است
وی با بیان اینکه در حال حاضر 3 هزار نفر عضو این کتابخانه هستند، اظهار میکند: 10 هزار جلد کتاب با موضوعات مختلف از جمله ادبیات، خانواده، اقتصاد، تاریخ، روانشناسی و... در کتابخانه وجود دارد و بیشتر مخاطبان را دانشآموزان، دانشجویان و مادران جوان تشکیل میدهند.
مدیر کتابخانه امیرحسین فردی با تاکید بر اینکه توانمندسازی فکری و فرهنگی در حاشیه شهر از ملزومات امروز جامعه به شمار میرود، میگوید: تعداد کتابخانه در مناطق حاشیهای شهر به تعداد انگشتان یک دست هم نمیرسد؛ این درصورتی است که برای مقابله با مشکلات و چالشهای موجود در نقاط حاشیهای نیازمند ارتقای سطح فرهنگی ساکنین این مناطق هستیم.
سلطانی یادآور میکند: کتابخانه امیرحسین فردی در طی سالها فعالیت خود توانسته اقبال به خواندن کتاب در بین جمعیت ساکن در بلوار طبرسی دوم شمالی را افزایش دهد؛ به عنوان مثال در سال 96 این کتابخانه در یک فصل بالاترین میزان امانت کتاب را در استان داشته است.
وی با اشاره به فعالیتهای جانبی این کتابخانه تصریح میکند: برگزاری کارگاههای قصه گویی، کلاسهای کمک آموزشی در زمان امتحانات، مسابقات کتابخوانی و همچنین تقدیر از دانش آموزانی که بیشترین کتاب را مطالعه کردهاند در مدارس انها به صورت مستمر از جمله فعالیتهای ترویجی و انگیزشی برای گسترش فرهنگ مطالعه در بین ساکنین این محله بوده است.
نظر شما