شنبه ۳۰ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۳:۴۲
نقش کتاب در تقویت اعتماد به نفس در کودکان/ به کودکان «کتاب» هدیه بدهید

سمیه رسولی، مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان بوشهر خانواده‌ها را ترغیب کرد که امسال به کودکان خود کتاب هدیه بدهند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر: هر ساله با فرارسیدن عید نوروز پدر و مادرها و اقوام و خویشان به رسم این آیین باستانی هدایایی را به‌صورت نقدی یا غیرنقدی به کودکان عیدی می‌دهند که البته در دهه‌های ۶۰، ۷۰ و ۸۰ شمسی عمده این عیدی‌ها در اسکناس‌های نو خلاصه می‌شد اما در سال‌های اخیر عیدی‌های رنگ و بویی تازه‌تری به خود گرفته است و تنها در اهدای اسکناس‌های نو و خشک نمود نمی‌یابد.

این عیدی‌ها گاه در قالب کتاب‌های خوش رنگ و مفید و گاه در صنایع دستی بومی رخ عیان می‌کند که هر دو شکل به پویایی و غنای فرهنگ اصیل ایرانی و خردورزی ختم می‌شود. چه نیک و تحسین‌برانگیز است که از همان کودکی چیزهای باارزش و فرهنگ‌محور را به کودکان خود هدیه بدهیم.

طبیعتا اهدای کتاب به کودکان رسم خوشایندی است که در صورت نهادینه شدن در جامعه خواه ناخواه به ترغیب و تشویق آن‌ها به سمت دانایی، آگاهی و کتابخوانی  منجر می‌شود. به باور صاحب‌نظران کتاب نقش بسزا و ارزنده‌ای را در رشد، شکوفایی و پرورش استعداد و خلاقیت کودکان ایفا و آن‌ها را به فردی مسئولیت‌پذیر و آینده‌نگر تبدیل می‌کند. امید می‌رود که خانواده‌ها و نزدیکان در عیدی‌های خود جایی برای کتاب بگذارند و با اهدای آن به کودکان دریچه زیبایی را پیش روی آن‌ها بگشایند و مسیر را برای کتابخوانی آن‌ها فراهم کنند.

 مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان بوشهر در این باره به خبرنگار ایبنا گفت: بهار به نظرم بزرگ‌ترین و بی‌بدیل‌ترین آیین نو شدن است و آنقدر قدرت دارد که جهان همیشه در برابر دستور به نو شدن او سر تعظیم فرود آورده است. بدیهی است همیشه بوی بهار که می‌آید و کاکل درختان سبز می‌شود آدم یاد چیزهای خوب همیشگی می‌افتد. یاد سبزه‌های کاشته شده، سیب‌های سرخ، سنبل‌های بنفش، تخم‌مرغ‌های رنگ رنگی و شاد، عیدی دادن‌ها و عیدی گرفتن‌ها که هنوز هم بدون ‌در نظر گرفتن سن و سال‌هایمان شیرین و دوست‌داشتنی است. عیدی دادن در نوروز یکی از سنت‌های پسندیده و کهن ماست که از پس سالیان دور با ما آمده است و اگرچه لباس نو بر تن کرده اما همان ذات اصیل و اصالت کهن خود را همراه دارد. آرزو می‌کنم که ای‌کاش به بچه‌ها هدیه‌های هدفمند بدهیم.

سمیه رسولی در ادامه افزود: از پدرها، مادرها و کلا بزرگ‌ترها دعوت می‌کنم به خرید و هدیه دادن کتاب به بچه‌ها به‌عنوان عیدی. اگر شما هم تصمیم دارید که به رسم کهن ایرانیان برای عید امسال به تندرستی و شادی هدیه‌ای به بچه‌ها بدهید چه چیزی بهتر از کتاب؟ و اگر هر ساله به دیگران تقویم‌ها و سررسیدهای مختلف هدیه می‌دادید بیایید امسال مظهر دانایی (کتاب) به همدیگر هدیه بدهید.

وی تاکید کرد: کتاب باارزش‌ترین هدیه‌ای است که می‌توانیم به عزیزانمان بدهیم. چه بهتر از اینکه یک انسان سال خود را و فصل تازه زندگی خود را با کتاب آغاز کند و به دیگران کتاب عیدی بدهد؟ با هدیه دادن کتاب می‌شود کودکان زیادی را به کتابخوانی علاقه‌مند کرد. شاید در نگاه اول دشوار به‌نظر بیاید و برای خیلی‌ها خنده‌دار باشد وقتی که می‌گوییم با یک کتاب می‌شود یک کودک را کتابخوان کرد؛ اما هرگز این امر ناممکن و دور از دسترس نیست. باید قبول کنیم که هر کار خوبی برای تقویت شدن نیاز به تمرین دارد و چه تمرین خوبی است کتاب هدیده دادن حتی اگر یک جلد باشد. فراموش نکنیم که یک بنای عظیم و باشکوه هم نخست با یک خشت ساخته می‌شود.

مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان یادآور شد: واضح است که ما راه درازی را تا رسیدن به هدف بزرگ «دوستی عمیق و پرریشه کودک و کتاب» در پیش داریم اما عید امسال می‌تواند فرصت مناسبی برای شروع این کار بزرگ باشد.

وی در پاسخ به این پرسش که مناسب‌ترین کتاب‌ها برای عیدی دادن به کودکان کدام است، توضیح داد: خرید کتاب هم برای خودش رسمی و روشی دارد. هنگام خرید کتاب باید به سن کسی که می‌خواهیم برای او کتاب بخریم و هدیه کنیم، توجه داشته باشیم. نباید فراموش کنیم که کتاب‌های کودک و نوجوان با توجه به سنشان در طراحی و در محتوا متفاوت هستند. بنابراین با توجه به سن و نیاز فکری آن‌ها باید کتابی در خور و شایسته و با محتوایی ارزنده تهیه کنیم تا بتوانیم بدین‌ صورت، در شکل‌پذیری ذائقه کتابخوانی آن‌ها را همراهی کنیم.

رسولی در بخش دیگر گفته‌های خود به نقش کتاب در تقویت اعتماد به نفس در کودکان تاکید کرد: همه ما با واژه اعتماد به نفس و معنای ارزشمندی که دارد، آشنا هستیم و همچنین با فواید بی‌نظیر کتاب و کتابخوانی و تاثیرات آن بر روح و روان آدمی بیگانه نیستیم اما آیا هیچ وقت در پی کشف ارتباط بین مطالعه کتاب و تاثیر آن بر اعتماد به نفس افراد بوده‌ایم؟ بدیهی است یکی از روش‌های موثر و بی‌نظیر برای ایجاد و ارتقای اعتماد به نفس در کودکان به عنوان زیرساختی‌ترین طبقه جامعه بشریت، کتاب و روش‌های مختلف استفاده از آن است. حال چرایی و چگونگی این موضوع ارتباط مستقیمی با کلمات یک کتاب و اندیشه‌های جاری و ساری در آن دارد.

رسولی ادامه داد: اولین تاثیر کتاب بر کودک، آشنا کردن او با واژه‌های مختلفی است که ممکن است کودک تا پیش از این با آنها آشنا نبوده است. گسترش دایره واژگان کودک و دامنه‌دار شدن این آشنایی می‌تواند به‌واسطه دانایی که در او ایجاد می‌کند بر اعتماد به نفس او بیفزاید و او را در مقامی برتر از هم‌سالان خویش قرار دهد. بنابراین هر چقدر دایره واژگان کودک گسترده‌تر باشد، قطعا او دارای فن بیان قوی‌تر خواهد بود و می‌تواند راحت‌تر و با سهولت بیشتری و البته قدرتمندتر و با اعتماد به نفس بیشتری صحبت کند و به‌راحتی منظور خود را بیان و خواسته خود را مطرح کند.

این مقام مسئول یادآور شد: چند وقت پیش جایی از قول ویلیام شکسپیر خواندم که نوشته بود: «کتاب، بزرگ‌ترین اختراع بشر است.» اگر کمی دقت کنیم و به این سخن بیندیشیم، می‌بینیم چه گفته ژرف و شگفتی است. کودک هر چقدر بیشتر مطالعه داشته باشد و کتاب بخواند و با سبک نوشتن نویسندگان بیشتری آشنا شود، بی‌شک تعداد کلمات او افزایش می‌یابد، می‌داند کجا از چه کلمه‌ای استفاده کند، ارتباط کلمات را با یکدیگر کشف می‌کند و می‌شناسد، جمله‌بندی‌ها را بیشتر می‌آموزد و می‌داند چگونه از همه اینها بهره ببرد. حالا با این اوصاف گفته شده آیا کودکی که این‌گونه است، ممکن است اعتماد به نفس بالایی نداشته باشد؟

مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان بوشهر در پایان تاکید کرد: حال وقتی که عمیق‌تر به مبحث اعتماد به نفس در کودکان که نگاه می‌کنیم، بحث دیگر از دامنه واژه‌ها و کلمات فراتر می‌رود و به محتوا معطوف می‌شود. کودک از مطالعه کتاب صاحب مجموعه اطلاعاتی می‌شود که هرچند ممکن است ابتدایی و اندک باشد اما به او قدرت تفکر و تعقل می‌دهد و با هر بار مطالعه اطلاعاتی که کودک دریافت می‌کند افزایش می‌یابد و این احساس «من می‌دانم» که در کودک شکل می‌گیرد خود مقدمه‌ای برای ارتقای اعتماد به نفس در اوست.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها