کتاب «کاربرد روانکاوی در نقد ادبی» که هفت اثر از فروید درباره ادبیات است، با ترجمه حسین پاینده از سوی انتشارات مروارید راهی بازار نشر شد.
وی در تبیین رابطه همکارانه ادیبان و رواندرمانگران چنین مینویسد: «نویسنده آفرینشگر نمیتواند از آنچه به حوزه کار روانپزشک مربوط میشود اجتناب کند، همانگونه که روانپزشک هم نمیتواند به قلمرو نویسنده آفرینشگر وارد نشود. بررسی موضوعات روانپزشکی در ادبیات میتواند درست باشد، بی آنکه ذرهای از جنبه زیباییشناختی متون ادبی کاسته شود.»
«روانکاوی و ادبیات»، « روانکاوی چیست؟»، «روانکاوی چگونه به وجود آمد؟»، «مفهوم «ضمیر ناخودآگاه»»، «ضمیر پیشاآگاه»، «ضمیر پیشاآگاه»، «روان رنجوری»، «کنشپریشی»، «الگوی ساختار ذهن»، «سازوکارهای دفاعی»، «تفسیر رویا»، «کار-رویا»، «هذیان و رویا در گرادیوا»، «درباره ادیپ شهریار و هملت»، «برخی سنخهای شخصیت»، «اشخاص «استثنایی»»، «آنان که به سبب نیل به موفقیت، شکست میخورند»، «آنان که به سبب احساس گناه، تبهکار میشوند»، «شخصیتهای روانآزار روی صحنه»، «درونمایه سه صندوقچه»، «ادیبان آفرینشگر و رویای روزهنگام»، «داستایفسکی و پدرکشی»، عناوین بخشهای این کتاب است.
مجموعهای از آثار فروید در نقد ادبی که ترجمه فارسیشان در کتاب حاضر ارایه شده است، سپهر اندیشگانی او درباره چیستی آفرینش هنری و ادبی را به خواننده میشناساند. این تکنگاریها و مقالات همچنین نمونههایی دستاول از کاربرد رویکرد روانکاوانه کلایسک در نقد ادبی محسوب میشوند و میتوانند راهگشای پژوهشگران این حوزه باشد. مترجم با افزودن مقدمهای مشروح کوشیده است تا برخی از بنیانیترین مفاهیم نظریه روانکاوی را که دانستنشان پیش شرط فهم آثا ر فروید درباره ادبیات و هنر است، معرفی کند تا مطالعه این کتاب برای خواننده راحتتر شود.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:
«نظریهی روانکاوی طی فرایندی تطوری شکل گرفت، به این معنا که مفاهیم این نظریه به تدریج و در برهههای زمانی مختلف از خلال پژوهشهای فروید پرورانده شدند. یکی از برهههای مهم تاریخ روانکاوی با نام زن بیماری پیوند خورده است که برای درمان هیستری به فروید و همکارش یوزف برویر مراجعه کرده بود. »
کتاب «کاربرد روانکاوی در نقد ادبی» در 280 صفحه، شمارگان 550 نسخه و بهبهای 58 هزار تومان از سوی انتشارات مروارید راهی بازار نشر شده است.
نظر شما