چهارشنبه ۵ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۵:۰۱
راشدمحصل از دفتر دوم «بیرجندیه‌ها» رونمایی کرد

آئین رونمایی و معرفی کتاب «بیرجندیه‌ها» شب گذشته به‌همت موسسه خردسرای فردوسی بر بستر فضای مجازی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خراسان رضوی، محمدرضا راشد محصل، استاد دانشگاه‌های تبریز، بیرجند و فردوسی مشهد و همچنین عضو هيأت مديره فرهنگسرای فردوسی در این نشست با بیان اینکه شیوع بیماری کرونا و قرنطینه خانگی این فرصت را فراهم کرد تا کارهای نیمه تمامی که سال‌ها مانده بود به اتمام برسد، اظهار کرد: در زمان قرنطینه چند کار را در برنامه‌های خود قرار دادم از جمله بازنویسی خاطره‌ها، تجلیل و توصیف از اساتیدی که از دوران ابتدایی تا دکتری از آنها آموختم و در پایان جمع‌آوری دفتر دوم کتاب «بیرجندیه‌ها» بود.
 
این استاد و پژوهشگر ادبیات فارسی افزود: دفتر دوم کتاب «بیرجندیه‌ها» شامل سه بخش است؛ بخش اول مقالات برادرم زنده‌یاد محمدعلی راشد محصل، بخش دوم مقالات خودم که در گذشته در نشست‌ها و مجلات مختلف ارائه کرده بودم و بخش سوم مقالات برادر دیگرم محمدتقی راشد محصل بود که اشاره به تغییر و تحولات واژه‌ها و گویش‌های خراسان و نقد برخی از کتاب‌هایی که در زمینه همین گویش‌ها نوشته شده است. 
 
وی با تاکید بر اینکه امیدوارم این کتاب مورد توجه جوانان سرزمین خراسان قرار بگیرد و آنها کارهای پژوهشی مربوط به مرز و بوم را محور تحقیقات خود قرار دهند، گفت: یکی از موارد انتقادی که در مورد کتاب «بیرجندیه‌ها» مطرح می‌شد، انتخاب این عنوان به جای «بیرجندیان» بود، در پاسخ باید بگویم چرا باید از لغات عربی استفاده کنیم؟ تصمیم گرفتم از عنوان بیرجندیه استفاده کنم تا مشخص شود زبان فارسی مادر بسیاری از زبان‌هاست.
 


«بیرجندیه‌ها»؛ عشق به وطن و زادگاه است
حمیدرضا نویدی‌مهر، استاد و پژوهشگر زبان و ادبیات فارسی نیز در ادامه ضمن تبریک زادروز دکتر محمدرضا راشد محصل با بیان اینکه مطالعه کتاب «بیرجندیه‌ها» برای من یک فرصت بود، اظهار کرد: این کتاب شرح اشتیاق، دلبستگی و عشق به وطن و زادگاه است که با قلمی شیوا در پیشگفتار کتاب نیز به آن اشاره شده است.
 
وی تصریح کرد: تمام افراد دل در گرو وطن و سرزمین مادری خود دارند و با خواندن کتاب «بیرجندیه‌ها» این حس دوباره در آنها زنده می‌شود، زمانی که کتاب را پیش از چاپ مطالعه کردم آنچه که در سراسر کتاب به چشم می‌خورد، سروده عین القضات در دلتنگی از موطن خود بود و طنین این سروده را با خواندن این کتاب مخاطب می‌تواند کاملا احساس کند.
 


راشدمحصل نسبت به زادگاه خود دغدغه فرهنگی دارد
محمد بهنام‌فر، استاد ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند نیز با اشاره به اینکه کتاب «بیرجندیه‌ها» نتیجه تعاملات فرهنگی و آثار قلمی خاندان راشد است که محمدرضا راشد محصل این تحقیقات را جمع‌‌آوری و در کتابی منتشر کرده است، گفت: مقالات سه برادر از خاندان راشد محصل در این کتاب آمده اما پیش از آن هم چند کتاب در مورد فرهنگ خراسان جنوبی و بیرجند توسط استاد محمدرضا راشدمحصل به رشته تحریر درآمده که تمام آنها نشان از دغدغه فرهنگی استاد نسبت به شهر خود دارد.
 
وی با اشاره به اینکه کتاب بیرجندیه‌ها از اهمیت فرهنگی بالایی برخوردار است، اظهار کرد: استاد راشد محصل از نظر ریشه‌شناسی، اهمیت متون و ... کارهای فراوانی انجام داده‌اند اما این کتاب با اشاراتی که به شاعران بیرجندی  و زندگی اجتماعی و ... داشته است توانسته علاوه بر پیشینه فرهنگی منطقه، شهر بیرجند را از ابعاد مختلف تحلیل کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها