مجموعه دوجلدی «کودکان و حقوق بشر» کودکان را با حقوق فردی و اجتماعیشان آشنا میکند.
حقوق بشر اساسیترین و ابتداییترین حقوقی است که هر فرد به صِرف انسانبودن باید از آنها بهرهمند باشد و حقوق کودکان بخشی از موضوعات حقوق بشر است که باید بسیار مورد توجه قرار گیرد. کنوانسیون حقوق کودک سازمان ملل متحد با تصویب پیماننامهای عناوین مهمی از حقوق کودک را تصویب کرده که در پی آن کشورهای زیادی با امضای این پیماننامه حقوق کودک را محترم شمردند.
لازم است در کنار همه پژوهشهای علمی در این زمینه با تکیه بر اصل آموزش، کودکان و همه اقشار جامعه با حقوق بشر آشنا شوند تا در اجتماع به گونهای رفتار کنند که حقوق بشر رعایت شود و بهعلاوه مدافع حقوق بشر نیز باشند.
مهمترین سند حقوقی بینالمللی برای کودکان، کنوانسیون حقوق کودک است که در سال ۱۹۸۹ به تصویب رسیده است؛ و مهمترین حقوق کودکان در آن درج شده است، همچنین در این سند کمیتهای برای بررسی وضعیت کشورها در زمینه حقوق کودک ایجاد شده است. مهمترین مواد این کنوانسیون که با عنوان اصول عمومی حقوق کودوک شناخته میشوند، عبارتند از: مواد 2 (منع تبعیض)، ۳ (مصالح عالیه کودک)، ۶ (حق بر حیات، بقا و رشد کودک) و ۱۲ (حق بر شنیدهشدن نظر کودک).
از دیگر حقوق کودک حق بر رشد و بقای کودک است که به دنبال حق بر حیات کودک میآید و یکی از بنیادینترین حقوق کودکان است و باقی حقوق موقوف بر آن است. همچنین میتوان به حق بر ثبت ولادت، ثبت نام و تابعیت نیز اشاره کرد که در ماده 7 ذکر شدهاست. حق بیان آزادانه عقاید، حق آزادی فکر و عقیده، شرکت در انجمنها، حق بر آموزش کودک، حق بر سلامت، حق برخورداری از بهداشت، حق بر همبستگی خانوادگی، رفاه، تأمین اجتماعی و مصونیت از سوءاستفاده و استثمار جنسی و کاری از دیگر حقوق کودکان در این کنوانسیون است. با این حال کنوانسیون محدود به این حقوق نیست و موارد بیشماری را در بر میگیرد.
موسسه نشر و تحقیقات ذکر، مجموعه دو جلدی «کودکان و حقوق بشر» را با شمارگان هزار نسخه و قیمت 15هزار تومان برای هرجلد منتشر کرده است.
نظر شما