به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بندرعباس، علی کمالی زاده در آیین رونمایی از آثار پژوهشگران و نویسندگان هرمزگانی در مرکز اسناد تاریخی شهرداری شهر خلاق بندرعباس که دوشنبه برگزار شد، گفت: نویسندگان، قاصدان امین و راویان صدیق آگاهی اند که بیقرار در مدار رویدادها میکاوند تا جانهای تشنه دانستن را سیراب کنند. آنها با تلاشهای ارزنده و با ارادهای خستگیناپذیر به منظور حفظ هویت تاریخی و فرهنگی این دیار میکوشند.
رئیس مرکز اسناد تاریخی شهرداری بندرعباس بیان کرد: ملت بزرگ و تمدن ساز و فرهنگ آفرین ایران، ماندگاری و تعالی فرهنگ و هویت گذشته خویش را وامدار همت و تلاش مردان و زنانی میداند که وجود خویش را وقف صیانت از تاریخ و فرهنگ این مرز و بوم نمودهاند.
این نویسنده هرمزگانی ادامه داد: آنان از گذشته تا به امروز یک دم از تلاش و کوشش فرو گذار نکرده و نخواهند کرد تا نام ایران زمین و تمدن آن، همچنان بر تارک افتخارات بشری بدرخشد.
این محقق افزود: نویسندگان، محققین و پژوهشگران وجودشان موجب توسعه و پیشرفت جنبههای مختلف فرهنگ و هنر میشود لذا هر آنکه دستی در نوشتن و خلق کردن دارد ارج مینهیم و در کمال احترام از تمامی این عزیزان سپاسگزاری میکنم و توفیقات روزافزون شان را از خداوند متعال مسئلت مینمائیم تا همچنان به برکت قلم پرتوانشان، بخشی از فرهنگ و هنر این دیار زنده بماند.
هر کتابی که نوشته میشود به پُرباری زبان فارسی کمک میکند
سپس غلام وکیلی از مولفان و شاعران پیشکسوت هرمزگانی گفت: هر کتابی که نوشته میشود به پُرباری زبان فارسی کمک میکند. زیرا زبان، اندیشه ساز و فرهنگ ساز است.
وی سپس تاریخچهای از بندرقدیم را بیان نمود و دو قطعه شعر درباره کتاب و زبان فارسی را خواند.
کار نویسندگان، سیر معنوی در جهان هستی است
پس از آن حجت الاسلام احمد عامری سیاهویی عضو شورای شهر بندرعباس ضمن تشکر و قدردانی از بانیان این برنامه کتاب محور بیان کرد: خدا را شاکرم که در ایام تولد الگوی فضیلت در جمع صاحبان قلم و فرهیختگان زادگاهم حضور دارم.
وی با اشاره به تاکید قرآن کریم در خصوص مطالعه، گفت: در قرآن آمده است چرا در زمین سیر نمیکنید؟ و پاسخ میدهد: بروید در زمین سفر کنید و بنگرید که خدا چگونه دنیا را آفریده است.
حجت الاسلام عامری با اذعان به اهمیت کار نویسندگان افزود: کار نویسندگان، سیر معنوی در جهان هستی است. از این سیر معنوی یک بخش آن در استان هرمزگان میباشد و احیای این فرهنگ موجب افتخار است.
وی در ادامه ضمن تمجید کار همشهری اش دکتر حمیدرضا عامری سیاهویی در خلق کتاب پژوهشی «در جستجوی هویت شهری استان هرمزگان» بیان نمود: در حوزه نویسندگی به دو مقوله اکتفا میکنم. حسن فعلی، و حسن فاعلی، کار علمی دکتر عامری که این اثر ارزشمند را پدید آوردهاند.
عضو شورای شهر بندرعباس سپس با ذکر مثال به مشقت کار پژوهشی پرداخت و از سوابق کار علمی او در دانشگاه سوربن فرانسه، ریاست دانشگاه پیامنور هرمزگان و دانشگاه پیامنور شهر ری، پیشینه فعالیتهای فرهنگی و تالیفاتش گفت و گفت: خدای متعال مرگ و حیات را خلق کرد تا کدامیک از شما کار احسن انجام میدهید و از دکتر عامری به عنوان چهره فرهیخته ای نام برد که به کیفیت کار علمی و پژوهشی اهمیت فراوانی میدهد.
حجت الاسلام احمد عامری سیاهویی در پایان بیان کرد: آنجا که قلم و اخلاق، علم و ادب توأم باشد، آثار ارزشمند خلق میشود که نمونه بارز آن دکتر حمیدرضا عامری سیاهویی است.
به دنبال حجم کار نروید بلکه به دنبال کیفیت کار باشید
سپس نوبت به حمیدرضا عامری استاد سابق دانشگاه سوربن فرانسه و مولف کتاب «در جستجوی هویت شهری استان هرمزگان» رسید که ضمن سپاسگزاری از همه کسانی که او را در گردآوری و چاپ و رونمایی اثر یاری رساندهاند، گفت: معلمی هستم، که تمام تلاشم این است که با کار علمی به سرزمینم هرمزگان خدمت کنم و محصول ۲۸ سال کار تحقیقی، ۲۳ کتاب است که به جامعه کتابخوان هرمزگان هدیه دادهام.
وی در ادامه افزود: سال ۱۳۹۱، این کتاب در دو نسخه مجوز گرفته شد اما به دلایل خاص چاپ آن به تعویق افتاد. اما اینک در یک جلد مصور به چاپ رسیده است. اثری که ۸۵ درصد آن حاصل تحقیقات میدانی و تنها ۱۵ درصد تحقیق کتابخانهای است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: برای خلق این اثر از مرکز ایران شناسی پاریس، تا سفرنامه تاورنیه، پژوهشهای خلیج فارس و … را مطالعه کردهام زیرا باور دارم ارزش هرکار به توجه و علاقه نویسنده آن اثر بستگی دارد.
این محقق و مولف هرمزگانی با اشاره به اهمیت مباحث پژوهشی گفت: سعی کنیم مباحثی را کپی پیست نکنیم، با مطالعه برخی آثار دلم به حال استان هرمزگان میسوزد. بنابراین تاکید و توصیه دارم که در کار پژوهشی، مطالب نو را ارائه بدهید و به دنبال حجم کار نروید بلکه به دنبال کیفیت کار باشید تا اثر شما چراغ راهی برای آیندگان باشد.
حمیدرضا عامری با اشاره به اینکه یک دهه برای جمعآوری این اثر وقت گذاشته است، ادامه داد: با ارائه نظرات و پیشنهادات خود به من کمک کنید تا اثر کاملتری در چاپهای بعدی ارائه بدهم.
عامری در پایان نیز گفت: علی رغم اینکه ۱۳ شهرستان در هرمزگان هست، من مطالب مربوط به ۱۲ شهرستان را در این کتاب آوردهام و به دلیل اهمیت و حساسیت جزیره ابوموسی، کتاب این شهرستان را به صورت مجزا چاپ خواهم کرد. بنابراین محققانی که اطلاعات و دانشی در این زمینه دارند در اختیار من قرار دهند تا کتاب شایستهای چاپ و منتشر شود.
کتاب با مقدمه رضا رفیع آغاز شده است
اسمعیل عمادی گردآورنده «دیوان اشعار محمد عمادی» تحت عنوان «عماد دیوان» نیز گفت: زندهیاد عمادی عموی من هستند و از کارمندان برجسته و مدیران بانک ملی در دایره ارزی بود و بیشتر زندگی و کارش را در کشور حوزه خلیجفارس گذراند و سرانجام سال ۱۳۹۶ در شهر دبی آسمانی شد.
این معمار جوان ادامه داد: کتاب شامل دو فصل است که فصل اول و اصلی کار در حوزه طنز و فصل دوم نیز اشعار غیر طنز است.
وی اضافه کرد: تعدادی از عکسهای مرحوم عمادی از کودکی تا سالخوردگی نیز در کتاب استفاده شد و در مقدمه کتاب راشد انصاری و رضا رفیع از طنز پردازان کشور یادداشت نوشتهاند.
اسمعیل عمادی در پایان گفت: دفاتر دیگری از مرحوم عمادی هست که میشود در یک جلد دیگر گنجانده شود و در آینده نیز آن کتاب را هم چاپ خواهیم کرد و در آخر شعر طنز «بی برقی» از کتاب را خواند.
کتاب خاطرات رزمندگان دفاع مقدس جزیره هرمز را مینویسم
مولف کتاب «هُرمز نگین خلیجفارس» هم در ادامه ضمن معرفی خود و بیان تاریخچه مختصری از هرمز گفت: در زمانهای بسیار دور جمعیت جزیره هرمز ۴۰ هزار نفر بوده و شبیه بنادر پر رونق فعلی جنوب خلیج فارس بود و روزانه ۳۰۰ کشتی در اسکلههای این جزیره پهلودهی و جداسازی میشد اما بر اثر جنگ و تصرفات، همه چیز از بین رفت و از هرمز فقط نامش باقی مانده است.
محمد زرنگاری اضافه کرد: با این پیشینه کُهن، نیاز است درباره فرهنگ و سنن این جزیره بیشتر بدانیم. البته موضوع گردشگری هم که به آداب و سنتهای ما آسیب جدی وارد کرد عامل مهم دیگری بود که پس از بازنشستگی در سمت بخشدار و معاون فرماندار، به نوشتن دغدغههایم در این زمینه بپردازم.
این دانشجوی دکتری زمین شناسی از دغدغههای دیگرش نیز اینگونه پرده برداری کرد: متاسفانه موزه مردم شناسی هرمز به دلیل نبود جایی برای نگهداری اشیا، از بین رفت.
وی در پایان به کتاب منتشر شده اشاره کرد و افزود: در این کتاب به تاریخ هرمز، تاریخچه معدن خاک سرخ، طب سنتی، واژگان بومی، دریانوردان، سنتها و آداب و رسوم و … این بخش که زادگاه من است پرداخته ام اما هیچ حامی مالی نداشتم و با هزینه شخصی چاپ کردهام.
محمد زرنگاری در پایان نیز بیان کرد: کتابهای خاطرات رزمندگان دفاع مقدس جزیره هرمز و نوحه و عزاهای محلی را در دست تحقیق دارم و با شعر «این جا تمام خاک رنگ لاله دارد» از سرودههای خودش به سخنرانی اش پایان داد.
رسول جهانداری رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری بندرعباس نیز در پایان به مناسبت تولد حضرت فاطمه زهرا (س) به جایگاه و مقام مادر پرداخت و گفت: در حادثه هوایی ایرباس هنگام پیدا شدن اجساد شهدا در خلیجفارس، مادر شهیدی به نام بندی، طفل ۶ ماههاش را آنچنان سخت در آغوش کشیده بود که حتی ارتفاع و غرق شدن و شهادت هم نتوانسته بود آنها را از هم جدا کند.
جهانداری سپس از زیبایی ها، رشادتها و جوانمردی مردمان هرمز سخن گفت و افزود: به درخواست سردار قاسم سلیمانی در دفاع مقدس، هر ۴۰۰ مرد این جزیره وارد کارزار نبرد شدند و به همت شهید موسی درویشی اولین یگان دریایی ایران راهاندازی شد. همچنین از شهیده فاطمه نیک از ام الشهدای هرمزگان و ۹ نفر از محارم شهیدش سخن گفت.
در این آیین رونمایی کتابهای «در جستجوی هویت شهری استان هرمزگان» اثر دکتر حمید رضا عامری سیاهویی دانشیار دانشگاه، «دیوان اشعار محمد عمادی» تحت عنوان «عماد دیوان» به سعی اسمعیل عمادی و «هُرمز نگین خلیجفارس» به قلم محمد زرنگاری رونمایی شد.
به گزارش ایبنا، آیین باشکوه رونمایی آثار پژوهشگران و نویسندگان هرمزگانی به همت مرکز اسناد تاریخی شهرداری بندرعباس در سالن این مرکز در بلوار ساحلی این کلانشهر با حضور جامعه کتاب دوست هرمزگانی برگزار شد.
نظر شما