اعتیاد به مواد مخدر همواره به عنوان یکی از معضلات بشری محسوب شده و مشکلات اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی به عنوان جنبهای از آثار سوء آن مطرح است.
در ایران هر ساله ششم تا دوازدهم تیرماه (همزمان با ۲۶ ژوئن روز جهانی مبارزه با مواد مخدر) هفته مبارزه با موادمخدر نامگذاری شده است. امسال نیز ستاد مبارزه با مواد مخدر شعار «یاریگران زندگی- مشارکت اجتماعی- پیشگیری از اعتیاد» را برای مبارزه با پدیده اعتیاد اعلام کرده است؛ این در حالی است که بخش وسیعی از فعالیتهای پیشگیرانه و همچنین مبارزه با شیوع مصرف مخدر تلاشهایی فرهنگی میطلبد. در این زمینه انتشارات علمی و فرهنگی نیز با هدف فرهنگسازی در طول سالهای گذشته آثاری را منتشر کرده است که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود.
کتاب «خانواده و اعتیاد» نوشته سیلوی و پییر آنژل به ترجمه حسن حسینی حاصل پانزده سال مطالعه و رواندرمانی فعال نویسندگان کتاب روی نوجوانان معتاد و نزدیکانشان است. این کتاب از اولین عرضهکنندگان رهیافت خانوادگی در آسیبشناسی روانی معتادان در فرانسه به شمار می رود و در این اثر تلاش شده تا رهیافت کاربردی در پدیده اعتیاد تبیین شود.
«راهنمای عملی پیشگیری از اعتیاد در نوجوانان و جوانان» تألیف حمیدرضا دائمی دیگر کتابی است که انتشارات علمی و فرهنگی به بازار عرضه کرده. این کتاب به طرح مباحث نظری در مورد راههای مختلف برای پیشگیری از اعتیاد، طرح اثرات زیانبار مواد مخدر صنعتی و غیر صنعتی و آموزش برنامه مهارتهای عملی در برابر اعتیاد به صورت فعالیتهای اجرایی در محیط زندگی و تحصیل نوجوانان و جوانان پرداخته است.
در نهایت سومین عنوانی که به اعتیاد و مبارزه با آن میپردازد، «رویکردها مبارزه با اعتیاد در مجامع آموزشی آمریکا» نام دارد که به قلم جفری روت و اندرو فینچ و ترجمه داوود حیدری در دسترس است. این کتاب به تشریح برنامهها و طرحهای حمایتی در مراکز آموزشی پرداخته است و نویسندگان آن معتقدند هنگامی که نوجوان یا جوانی تصمیم میگیرد از مصرف مواد مخدر یا مشروبات الکلی دست بردارد، کسانی که با او در ارتباطاند و همچنین برنامههای حمایتی، نقش بسیار مهمی در میزان موفقیت وی خواهند داشت.
گفتنی است دفتر مقابله با موادمخدر و جرم سازمان ملل نیز شعارِ «حقایق درباره مواد مخدر را به اشتراک بگذاریم تا زندگیها را نجات دهیم» را برای مبارزه با مواد مخدر در سال 2021 اعلام کرده است.
نظر شما