آئین رونمایی، نقد و بررسی کتاب «دور از جان!» با موضوع مجموعه داستانهای کرونا در مشهد برگزار شد.
در ابتدا حجتالاسلاموالمسلمین علیاکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای مدافع سلامت گفت: بهعنوان نکته اول باید بگویم که کرونا این پدیده جهانی و همهگیر تبدیل به یک واقعیت در زندگی امروزی ما شده است و ناچار به کنار آمدن با آن هستیم. بهطور حتم ایام کرونا نقش بسزایی در ادبیات ایران و جهان در راستای درگیری مردم دنیا در مختصات گوناگون با این پدیده ایفا خواهد کرد.
وی با بیان اینکه کرونا باعث تغییر سبک زندگی مردم شده است، افزود: البته این تغییر به نوع جهانبینی و فرهنگ مردم آن جامعه نیز بستگی دارد. امروز مردم ایران زمین به واسطه وجود جهانبینی الهی، نوع دوستی و ایثار خالق سبکی متفاوت از این تغییر مسیر در زندگی شدهاند. ما مفتخریم که با وجود بسیاری از مشکلات و کمبودها خالق زیباییها بینظیری در حوزه ایثار، محبت و نوع دوستی در جهان شدهایم.
وی با اشاره به کتاب «دور از جان!» و ضمن قدردانی از سعید تشکری، دبیر گروه نویسندگان، گفت: این کتاب روایتگر فداکاریها و مهربانیهای مردم ایران در ایام کرونا است؛ از مردم عادی تا خانوادههای شهید مدافع سلامت که با گذشت از جان عزیز خود در راه سلامت جامعه جهاد کردند. مجموعه داستانهایی از واقعیت و فضاهایی است که بهطور حتم همه ما آنها را لمس کردهایم، روایت مادری که در خانه ماسک میدوزد و یا پزشک و پرستاری که سختی دوری از خانواده را تحمل میکند.
فاطمه محرری، معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در این نشست گفت: مهم است که بتوانیم مجاهدتها و فداکاریهای جامعه پزشکان و پرستاران را در ایام کرونا به آیندگان منتقل کنیم تا از ایجاد فاصله و گسستهای نسلی در جامعه جلوگیری شود. افرادی که دلاورانه با تمام وجود و با وجود سختیها و کمبودهای فراوان حضوری پررنگ در این میدان داشتهاند.
وی با اشاره به مستند «وقتی مهربانی همهگیر میشود»، افزود: این مستند در سه بخش کادر درمان حاضر در بیمارستان، کادر بهداشت در مراکز بهداشت و مجاهدان عرصه سلامت تهیه شده و نمایشگر فداکاریهای مدافعان سلامت و خانوادههایشان در ایام کرونا است. هدف ما در حوزه فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی شناساندن ایثارگریها و خدمات جامعه پزشکان به نسل جوان و آینده کشور است. افرادی که همچون جوانان حاضر در هشت سال دفاع مقدس خالصانه در این جبهه حضور داشتند.
در ادامه محمد حسینزاده، معاون فرهنگی سپاه امام رضا(ع) نیز گفت: ایران در طول سالیان گذشته در بردارنده اتفاقات تلخ و شیرین بسیاری بوده است که بهدلیل نبود منابع روایتی و مستندات در تاریخ گم شده است. وظیفه امروز ما در حوزه ادبیات مبارزه با بیماری بزرگ و به مراتب خطرناکتر از کرونا یعنی کم حافظه بودن جامعه و عدم ثبت اتفاقات مثبت و منفی این ایام است.
کتاب «دور از جان!» به سرپرستی سعید تشکری این هدف والا را نشانه گرفته و از فراموش شدن و گم شدن تاریخ عصر کرونا و مدافعان سلامت در آینده سرزمین ایران به سهم خود جلوگیری کرده است.
وی با بیان اینکه کتاب «دور از جان!» با زبان قصه نگارش شده است، افزود: زبان قصه برخلاف زبان تاریخ که خشک و رسمی است، زبان عموم مردم است. این کتاب روایتگر درگیری مردم از غنی تا فقیر، از بیسواد تا کمسواد با کرونا است روایتگر اشتباهات، خطاها، فداکاریها و مجاهدتها است.
معاون فرهنگی سپاه امام رضا(ع) با اشاره به افتخارآفرینی مردم ایران در همدلی و همیاری به یکدیگر در مقیاس جهانی، گفت: کتاب «دور از جان!» تنها گوشهای از مجاهدتها، ایثارگریها، نوع دوستیها و ... مردم را به ثبت رسانده است.
در پایان، سعید تشکری، دبیر نویسندگان کتاب «دور از جان!» نیز در این نشست با بیان اینکه منشأ اثر و فکر این کتاب متعلق به محمد حسینزاده است، گفت: پس از طرح این مساله با برپایی جشنوارهای تحت عنوان «کرونا» برای جمعآوری خاطرات از جهادگران بسیجی و کادر پزشکی تا مردم عادی در دوران کرونا تلاش کردیم.
وی با بیان اینکه تنها دغدغه و نگرانی من سوءاستفاده برخی افراد از این ایام در آینده است، افزود: اگر امروز ادبیات در ثبت و ضبط این وقایع کوتاهی کند، تبدیل به ادبیات موزهای خواهد شد. ما در ادبیات کتابهایی همچون «دور از جان!» تلاش میکنیم تا با برقراری ارتباط واقعی و موثر بین قهرمان، نویسنده و مکان وقوع، حوادث را آنگونه که هست، روایت کنیم.
سعید تشکری، نویسنده کتاب گفت: کتاب «دور از جان!» محصول سه نسل از نویسندگان بعد از انقلاب است، نسل اول نصرالله قادری، نسل دوم مهدی زارع و نسل سوم سودابه حیدری، اعظم عظیمی و مریم رمضانی که ما را در نگارش روایتهای این کتاب یاری کردند.
در پایان، ضمن رونمایی از پوستر کتاب «دور از جان!» از خانواده شهدای مدافعان سلامت حاضر در جلسه، اکرم کیانی، سرپرستار اورژانس بخش کرونا بیمارستان امام رضا(ع)، مجتبی اسدپور تلگرد، پرستار بیمارستان شهید هاشمینژاد، مرتضی کرباسی، خزانهدار و عضو هیات مدیر مجمع خیرین توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی، محمدحسین روشنک، مدیرعامل و رئیس هیات مدیر مجمع خیرین توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی و فاطمه محرری، معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به نمایندگی از جامعه مدافعان سلامت تقدیر به عمل آمد؛ همچنین بخشی از کتاب بصورت مونولوگ توسط حدیثه سادات حسینی نیز خوانده شد. همسر شهید مدافع سلامت، محمدرضا برادران روحانی نیز به بیان خاطرات و زندگینامه این شهید معزز پرداخت.
نظر شما