دوشنبه ۱۲ مهر ۱۴۰۰ - ۱۱:۴۰
اعلام برنامه‌های روز بزرگداشت حافظ/ نشان درجه یک حافظ‌شناسی به ترکیه می‌رود

مرکز حافظ‌شناسی در مراسمی ویژه در روز 20 مهرماه 1400 ششمین نشان درجه‌ یک علمی حافظ‌شناسی را به یکی از استادان فعال و مترجمان غیرایرانی دیوان حافظ از کشور ترکیه اهدا می‌کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در فارس، معاون فرهنگی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در نشستی خبری به ‌مناسبت اعلام برنامه‌های روز بزرگداشت حافظ (20 مهرماه) که امروز دوشنبه 12 مهرماه در مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برگزار شد، با بیان اینکه اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، میراث فرهنگی، سازمان فرهنگی شهرداری شیراز، شورای شهر و مرکز حافظ شناسی دستگاه‌های همراه این مراسم هستند، گفت: برای نخستین بار پس از 25 سال برگزاری یادروز حافظ، مرکز رویدادهای فرهنگی و هنری محور برنامه‌های یادروز حافظ است.
 
مهدی امیدبخش با بیان اینکه برنامه‌های فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس به این مناسبت از ۱۶ مهرماه آغاز می‌شود، افزود: تمام تلاش ما شهروندمحوری برنامه‌هاست. بر این اساس با موضوع «حافط و هنر» تبلیغات در شیراز انجام گرفت.
 
وی که در غیاب مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی به تشریح برنامه‌های روز بزرگداشت حافظ می‌پرداخت، گفت: در اولین روز گرامیداشت حافظ، نمایشگاه تخصصی غیرحضوری (مجازی) کتاب استان فارس با حضور ناشران و کتابفروشان مطرح کشور افتتاح خواهد شد.

به گفته معاون فرهنگی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، در این نمایشگاه که مجری آن «موسسه قاصدک مهر» است، کتاب‌ها با تخفیف ۳۰ درصدی به مدت یک هفته ارایه خواهد شد. این نمایشگاه از تمام استانداردهای نمایشگاه مجازی کتاب تهران استفاده می‌برد.
 
وی از ایجاد «سرای اهل قلم» به عنوان یکی از برنامه‎های محوری یادروز حافظ نام برد و ادامه داد: راه‎اندازی سرای اهل با دعوت از اندیشمندان و فرهیختگان موجب تشکیل برنامه‌های تخصصی می‎شود. این برنامه هر روز با همکاری میراث در آرامگاه حافظ برپاست و تا ۲۳ مهرماه ادامه دارد.
 
امیدبخش همچنین از برپایی نمایشگاه اسناد تاریخی حافظیه در گذر زمان با همکاری مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان فارس به میزبانی نگارخانه تاروپود در روز جمعه ۱۶ مهرماه خبر داد و گفت: دوشنبه ۱۹ مهرماه ویژه‌برنامه یادروز حافظ با حضور مسئولان کشوری و استانی برگزار می‌شود.
 
به گفته معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، مجوز حضور ۳۰۰ نفر از هنرمندان و فرهنگوران در یادروز حافظ صادر شده است.
 
وی از حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان مهمان ویژه و سخنران مراسم یادروز حافظ در سال جاری خبر داد و گفت: در روز ۱۹ مهرماه نیز از سند مهندسی نقشه فرهنگی استان فارس رونمایی می‌شود.
 
امیدبخش این سند را یک جلد کتاب در حال چاپ عنوان کرد که در مراسم یادشده معرفی خواهد شد و گفت: سند مهندسی فرهنگی استان فارس قریب به یک سال است که توسط اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و با اهتمام آیت‌الله لطف‌الله دژکام آماده شده و دکتر غلامرضا خوش اقبال آن را گردآوری کرده است.
 
وی افزود: در یادروز حافظ همچنین نشان «همای حافظ» به برگزیدگان «جشنواره داستان‌نویسی حافظ» به اعطا می‌شود.
 
معاون فرهنگی فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس با بیان اینکه اهدای نشان ملی حافظ به یک حافظ‌پژوه غیرایرانی از  کشور ترکیه در روز ۲۰ مهر از طریق تماس برخط انجام می‌گیرد، اضافه کرد: روز چهارشنبه ۲۱ مهرماه برنامه «حافظ و قرآن» با همکاری انجمن خوشنویسان برگزار خواهد شد که آیین کتابت توسط خوشنویسان در مسجد عتیق شیراز با حضور ۱۵ نفر از اساتید بنام خوشنویسی برگزار می‌شود.
 
وی در پایان از برپایی کارگاه زنده نقاشی در روز چهارشنبه ۲۱ مهر با حضور کودکان و نوجوانان با موضوع «کودکانه حافظ» در آرامگاه حافط خبر داد.
 
همچنین در این نشست خبری، مدیر گردشگری و زیارتی سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری شیراز با تشریح برنامه‌های این سازمان در روز بزرگداشت حافظ گفت: از ۱۶ تا ۲۳ مهرماه راهنمایان گردشگری ادبی شامل  ۲۸ نفر در حافظیه مستقر می‌شوند و برای گردشگران ضمن غزل‌خوانی، از حافط می‌گویند.
 
امیرحسین حکمت‌نیا از برپایی سلسله تورهای گردشگری ویژه اهالی مناطق محروم و کم‌برخوردار شیراز از جمله شریف‌آباد، ترکان، محله سعدی، مهدی‌آباد و... به مناسبت یادروز حافظ خبر داد و گفت: بر این اساس، مردم این مناطق را با استقرار راهنمایان گردشگری با حافظ آشنا خواهیم کرد.
 
وی به برگزاری برنامه‌ای با عنوان  «۷ شب ۷ غزل و ۷ هنر» به‌‌عنوان اصلی‌ترین برنامه یادروز حافظ اشاره کرد و افزود: این برنامه ساعت ۱۸ تا ۲۰ در  قطعه مشاهیر حافظیه برگزار خواهد شد که طی آن ۷ غزل از حافط توسط حافظ ‌شناسان برای مردم خوانده و تفسیر می‌شود.
 
حکمت‌نیا با بیان اینکه این برنامه 7 شب برگزار خواهد شد، افزود: با توجه به اشعاری که حافظ در رسای هنر سروده است، حافظ شناسان به تبیین اندیشه‌های این شاعر می‌پردازند.
 
او با بیان اینکه حافظ و هنر فرصتی برای معرفی هنرمندان بومی که در ساخت آرامگاه حافظ «آندره گُدار» را یاری کردند، است، افزود: با توجه به اینکه حافظیه را هنرمندان بومی شیراز ساختند، از هنرمند فقید، «استاد عیدی محمد» یاد خواهیم کرد.
 
حکمت‌نیا در ادامه از تقدیر استاد علی سامانی‌فر، حسن مشکین‌فام نام برد و عنوان کرد: در قالب برنامه‌های یادروز حافظ شب «گره و کاشی هفت رنگ شیراز» یکشنبه 18 مهرماه برگزار خواهد شد. «شب هنر چوب و گره» از دیگر برنامه‌های یادروز حافظ است، سپس چهارشنبه 21 مهرماه «شب هنر خوشنویسی بنایی» و پنجشنبه ۲۲ مهر «شب هنر گنبد» به میزبانی آرامگاه حافظ برگزار می‌شود.
 
وی همچنین اعلام کرد: از ۱۸ تا ۲۲ مهرماه به مدت ۵ شب کاشی‌های حافظیه این بار در باغ جهان‌نما به روایت استاد رضا شیشه‌گر معرفی می‌شوند.
 
به گفته مدیر گردشگری و زیارتی سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری شیراز، جمعه ۲۳ مهرماه «شب هنرمندان مرمت کار» و «شب خوراک مردم شیراز در روزگار حافظ» پایان‌بخش نشست‌های گرامیداشت حافظ است.
 
حکمت‌نیا از چاپ و تولید کتاب «حافظیه در گذر زمان‌» خبر داد که سیر تحول معماری آرامگاه تا ۹۰ سال اخیر و حدود ۴ قرن سلسله به سلسله تعریف خواهد کرد.
 
وی اعلام کرد: ۴ تور تخصصی گردشگری با محوریت شیراز روزگار حافظ در دبیرخانه شهر خلاق ادبی طراحی کردیم که تور خاک مصلا یکی از آنهاست و توسط راهنمایان متخصص این بخش از شیراز به مردم معرفی می‌شود. تور «عبیرآمیز» از آرامگاه خواجوی کرمانی در دروازه قرآن به سوی مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برگزار خواهد شد و تور قطعه مشاهیر و «کوی رندان» که با معرفی مشاهیر خفته در قطعه مفاخر آرامگاه می‌پردازد، از دیگر برنامه‌های گردشگری ادبی است. در کنار این برنامه‌ها از این ۴ تور یک تور در ۲۲ مهرماه ویژه خبرنگاران است که با پیوست‌های گردشگری ادبی انجام می‌شود.
 
مدیر گردشگری و زیارتی سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری شیراز با بیان اینکه در دبیرخانه دائمی شهر خلاق ادبی بالای ۲۰ مسیر گردشگری ادبی طراحی شده است، عنوان کرد: از ۱۸ تا ۲۱ مهرماه به مناسبت یادروز حافظ «گردشگری کودک» در باغ جهان‌نما برگزار می‌شود. بخش بزرگی از کودکان کار و مناطق محروم و توان‌خواهان از ساعت ۱۵ تا ۲۰ مهمان برنامه‌های ویژه کودکان هستند.
 
بر این اساس، برنامه‌های یادروز حافظ که توسط مرکز حافظ شناسی و کرسی پژوهشی حافظ تدوین شده، به این شرح اعلام شد:
سخنرانی‌های علمی با دو سخنرانی در مراسم اختتامیه‌ جشنواره‌ داستانی حافظ (18 مهرماه، ساعت ۲۰)، ادامه می‌یابد: سعید حسام‌پور با عنوان «جهان روایت و شعر حافظ» و اصغر دادبه با موضوع «حافظ شاعری اندیشمند؛ آراسته به چندین هنر». پس از آن، بیش‌تر، هنرمندان پژوهشگر هستند که درباره‌ وجوه مختلف شعر حافظ سخنرانی می‌کنند؛ در ابتدای برنامه‌های علمی‌-هنری، غلامحسین امیرخانی، استاد برجسته‌ خوشنویسی ایران با گفت‌وگویی صمیمی، با عنوان «حسنت به اتفاق ملاحت جهان گرفت» نشست نخست را آغاز می‌کند. از دیگر استادانی که در برنامه‌های امسال سخنرانی می‌کنند  بهروز غریب‌پور (نویسنده، طراح و کارگردان) است که همگان او را به‌ویژه با اپراهای سعدی، مولوی، حافظ، خیام و آثار دیگرشان می‌شناسند. عنوان سخنرانی او «پنج دشواری در راه نوشتن اپرایی براساس زندگی دراماتیک حافظ» است.
 
همچنین علی‌اصغر تجویدی، استاد نگارگری با موضوع «رابطه‌ شعر حافظ و نگارگری در دوره‌های مختلف»، امیر اثنی‌عشری، خواننده و مدرس آواز با موضوع «نگاهی آماری به تاریخچه‌ استفاده از غزل سعدی و حافظ در موسیقی آوازی»، محمدرضا امینی، دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز: با موضوع «از نقاشی تا سینما: نگاهی به گستره‌ ایماژ در شعر حافظ»، محمدرضا خالصی، نقاش، شاعر و خوشنویس با موضوع «بهره‌گیری هنری حافظ از واژگان قرآنی»، مهدی عظیم‌پور، استاد خوشنویسی با موضوع «هم‌سویی فرم خط با معنی شعر در اشعار حافظ باتوجه به رسم‌الخط زمانه‌ او»، علی قصرالدشتی، استاد مجسمه‌ساز، با موضوع «دشواری‌های ساخت مجسمه‌ای از حافظ»، علی‌اصغر میرزایی‌مهر، عضو هیأت علمی دانشکده‌ هنر و معماری دانشگاه علم و فرهنگ با موضوع «از فرود تا فراز تصویرگری اشعار حافظ» و فرهاد نصیری شیرازی، استاد خوشنویسی با موضوع «بهره‌ هنرمندان خوشنویس از شعر حافظ» سخنرانی می‌کنند.
 
در کنار این برنامه‌ها در طرح «حافظ و هنرمندان»، هنرمندانی از رشته‌های مختلف خاطرات خود یا احساس شخصی‌اشان را از حافظ و شعر او در قالب ویدئوهای کوتاه از فرهاد فخرالدینی و کیوان ساکت (در حوزه‌ موسیقی)، آقایان: علی شیرازی و یدالله کابلی (در حوزه‌ خوشنویسی) و  محمدعلی سجادی و دکتر قطب‌الدین صادقی (در حوزه‌ سینما و نمایش) منتشر و بعد از یادروز هم فیلم‌های هنرمندان دیگر، به‌تدریج از صفحه‌ رسمی مرکز حافظ‌شناسی پخش خواهد شد.
 
یادآور می‌شود: علی‌رغم اینکه در دعوت‌نامه نشست خبری بیست و پنجمین برنامه‌های یادروز حافظ اعلام شده بود که مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس به همراه مدیر مرکز حافظ شناسی حضور خواهند یافت، آنها در نشست حضور نیافتند و کاووس حسن‌لی، مدیر مرکز حافظ‌شناسی نیز به دلیل آنچه در نشست «بیماری سخت» عنوان شد، برنامه‌ها را در قالب مکتوب به رسانه‌ها ارسال کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها