به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در سوق، حجت الاسلام سیدجلال حسینی، رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی صبح پنجشنبه در این آیین گفت: مردم استان کهگیلویه و بویراحمد باید به خود ببالند که این دیار، مردم عالمپرور و اهل علم و فرهنگ دارد. علمای بزرگی همچون میراحمد تقوی از این خطه برخاستهاند. همچنین این مردم بسیار ولایتمدار و تابع امر ولایت هستند و محبان اهل بیت به شمار میروند.
وی افزود: اقدام ارزشمند سید علی موسوی در وقف هزار هکتار زمین به حرم امام رضا (ع)، از برکت نگاه محبتآمیز امام رضا (ع) به این سید بزرگوار و مردم این منطقه است. این کار بزرگ، کاری آسان نیست و منت از امام رضا (ع) است که این اقدام را پذیرفته است.
آیتالله ملک حسینی، نماینده مردم کهگیلویه و بویراحمد در مجلس خبرگان رهبری نیز در آیین افتتاح موزه سوق با اشاره به اهمیت موزهها به عنوان گنجینههایی از تاریخ و فرهنگ بشر، گفت: موزهها نه تنها یادگارهایی از گذشته هستند، بلکه به نمایش گذاشتن زیباییها و فضایل انسانی و فرهنگیاند. این مکانها میتوانند خلاصهای از تاریخ انسان و رسالتهای انبیا و اولیا را به نمایش بگذارند و درسی برای نسلهای آینده باشند.
ملک حسینی به ویژه بر اهمیت حفظ و نگهداری میراثهای فرهنگی و تاریخی تأکید کرد و افزود: همانطور که درختهای ۶۰۰ ساله در کوههای استانمان شاهد گذشت زمان هستند، وظیفه ماست که میراث فرهنگی و تاریخی خود را حفظ کرده و به نسلهای آینده منتقل کنیم. این مسئولیت بر عهده همه ماست.
وی همچنین بر لزوم تقویت و توسعه موزهها و کتابخانههای منطقه و خاطرنشان کرد: این موزه، که نام امام رضا (ع) را بر دوش دارد، نمادی از ارزشهای دینی و فرهنگی است و مسئولان استان باید در تقویت و توسعه آن تلاش کنند تا این موزه به یک مرکز فرهنگی دیجیتال و نرمافزاری تبدیل شود که بتواند خدمات گستردهای به منطقه جنوب کشور ارائه دهد.
ملک حسینی از زحمات و تلاشهای محققان و پژوهشگران در زمینه حفظ و نگهداری میراث فرهنگی قدردانی کرد و گفت: امیدواریم این موزه نه تنها برای این منطقه بلکه برای تمام ایران به عنوان یک مرکز مهم فرهنگی و تاریخی شناخته شود.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به ویژگیهای خاص استان و نیاز به تلاش بیشتر برای توسعه و آبادانی آن، گفت: استان ما با وجود تنها یک درصد از مساحت کشور، دارای ۲ هزار و ۲۳۲ روستا است که از این تعداد، هزار و ۶۴۳ روستا دارای سکنه هستند، در حالی که بقیه روستاها خالی از سکنهاند.
یدالله رحمانی افزود: در استان تنها ۱۷ روستا با جمعیتی بالای ۴۰۰ خانوار و ۱۰ درصد روستاها دارای جمعیت بالای ۱۰۰ خانوار هستند که این امر نمایانگر ضرورت توجه ویژه به عمران و آبادانی مناطق مختلف استان است.
وی با بیان اینکه استان کهگیلویه و بویراحمد سهم ۶ درصدی از تولید ناخالص داخلی کشور دارد، گفت: با همکاری بیشتر بین دولت و مردم و همدلی مسئولان، میتوانیم این شاخصها را بهبود بخشیم و به توسعه پایدار استان دست یابیم.
رحمانی همچنین با اشاره به جایگاه ویژه استان در صنعت نفت و گاز، خاطرنشان کرد: ۲۵ درصد از تولیدات نفت و گاز کشور در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام میشود و پروژههای مهمی در این منطقه در حال اجرا هستند که میتواند نقش زیادی در پیشرفت استان داشته باشد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد همچنین از برنامهریزیهای گسترده برای توسعه صنایع پتروشیمی و صنایع پاییندستی در استان خبر داد و گفت: این پروژهها به طور خاص به توسعه اقتصادی و اشتغالزایی در استان کمک خواهند کرد.
وی در ادامه به پتانسیلهای بالای استان در بخش آب اشاره کرد و گفت: حدود ۱۰ درصد از روانآبهای کشور در کهگیلویه و بویراحمد جریان دارد و پروژههای مهمی همچون سد تنگ سرخ و سرآبریز در دستور کار قرار دارند که میتوانند بیش از ۲۰ هزار هکتار زمین کشاورزی را تحت پوشش قرار دهند و به تأمین آب شرب و کشاورزی استان کمک کنند.
رحمانی همچنین به ظرفیتهای بالقوه استان در حوزه گردشگری و جنگل اشاره کرد و افزود: ۵۶ درصد از مساحت استان را جنگلها تشکیل میدهند و ۲۵۰ جاذبه گردشگری در این استان شناسایی شده که میتوانند به توسعه اقتصادی و جذب گردشگران کمک کنند.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با تأکید بر اهمیت اقتصاد دانشبنیان در استان گفت: در حال حاضر ۱۶۰ شرکت دانشبنیان در استان فعال هستند که از این تعداد، ۱۸ شرکت گواهیهای لازم را دریافت کردهاند و ۱۰ شرکت دیگر نیز در مرحله اخذ گواهی هستند. تلاش ما این است که با محوریت دانشبنیان، این فعالیتها را گسترش دهیم.
وی در پایان به اهمیت توسعه شبکه راههای استان اشاره کرد و افزود: با همکاری وزیر راه و شهرسازی جلسات متعددی برگزار شده و برنامهریزیهای لازم برای توسعه زیرساختهای جادهای استان انجام شده است.
رحمانی در جمعبندی سخنان خود بر رسالت مدیران استان برای رفع مشکلات مردم و جلب رضایتمندی آنان تأکید کرد و گفت: تمام توان خود را برای تحقق این هدف بهکار خواهیم گرفت.
سید علی موسوی نژاد، مسئول راهاندازی این موزه نیز در این مراسم اظهار داشت: جمعآوری آثار حدود ۵۰ سال به طول انجامید و شخصاً با هزینههای شخصی به استانها و کشورهای مختلف سفر کرده تا این مجموعه گرانبها را گردآوری کنم.
او همچنین افزود: برای ثبت موزه در آستان قدس رضوی ۱۱ سال تلاش کردم تا نهایتاً این مهم به ثمر نشست.
همچنین در نشست شورای فرهنگ عمومی سوق که بهمنظور هماهنگی در خصوص رونمایی از مجتمع فرهنگی امام رضا (ع) برگزار شد، امام جمعه شهرستان، ضمن اشاره به اهمیت وقف در فرهنگ اسلام، از تلاشهای موسوی نژاد در راهاندازی این موقوفه تقدیر کرد. وی همچنین افزود: تمام تلاش ما باید در جهت معرفی فرهنگ امام رضا (ع) و اهل بیت باشد، چرا که همهچیز به برکت ایشان است.
به همت سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، مجتمع فرهنگی، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد امام رضا (ع) در شهر سوق استان کهگیلویه و بویراحمد افتتاح شد. آیین گشایش این مجتمع فرهنگی با حضور جمعی از مدیران و مسئولان آستان قدس رضوی و استان کهگیلویه و بویراحمد، روز پنجشنبه هشتم آذرماه ۱۴۰۳، در محل مسجد جامع شهر سوق برگزار شد.
موزه تاریخی سوق؛ نگینی از تاریخ و فرهنگ کهگیلویه و بویراحمد
موزه تاریخی و فرهنگی سوق، با قدمتی کهن، روایتگر تاریخ و فرهنگ غنی کهگیلویه و بویراحمد است و بهعنوان یکی از جاذبههای مهم فرهنگی این منطقه، به نمایش گذاشتن دستاوردهای تاریخی، آیینها و آداب مردمان این دیار را هدف قرار داده است.
این موزه با نمایش جدیدترین یافتههای باستانشناسی، در ویترینهایی زیبا و استانداردهای جهانی به علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ کهگیلویه، فرصتی را برای آشنایی با این میراث فرهنگی فراهم کرده است. موزه سوق با بیش از ۲۷ هزار سند تاریخی و بیش از ۱۵ هزار جلد کتاب، شامل مجموعهای از آثار منحصر به فرد از دورههای مختلف تاریخی است.
این اسناد شامل مدارک مربوط به دورههای صفویه، افشاریه، قاجار و معاصر میشود. در این مجموعه اسناد، وصیتنامهها، زندگینامه شهدای منطقه، اسناد حقوقی و شرعی همچون مصالحهنامهها و موبایعهنامهها بهچشم میخورد. از دیگر ویژگیهای موزه، شجرهنامههای سادات امامزادهها و نوادگان آنها در داخل و خارج از کشور است.
این مجتمع فرهنگی، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد امام رضا (ع) بهعنوان یک وقف از سوی سید علی موسوینژاد سوق در سال ۱۳۹۷ به آستان قدس رضوی اهدا شده است.
آستان قدس رضوی بیش از ۶۰ کتابخانه تحت نظارت خود دارد که در راستای ارائه خدمات مطالعاتی به اهل علم و پژوهش و همچنین ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی فعالیت میکنند. از این تعداد، ۲۶ کتابخانه در شهرستانهای مختلف کشور (غیر از مشهد) قرار دارند.
موزه تاریخی و فرهنگی سوق، به عنوان بزرگترین موزه جنوب کشور، آثار و اسناد تاریخی متنوعی از دورههای مختلف تاریخ ایران از جمله صفویه، افشاریه، قاجار و دوره معاصر را به نمایش گذاشته است. این مرکز بیش از ۲۷ هزار سند تاریخی شامل وصیتنامهها، زندگینامه شهدای منطقه، اسناد شرعی و حقوقی، اسناد اداری و شجرهنامههای سادات منطقه غرب کشور را در معرض دید علاقهمندان قرار داده است.
نظر شما