دوشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۰ - ۱۹:۱۷
سخنرانی ریچارد چارکین در نمایشگاه کتاب فرانکفورت/ چالش دسترسی آزاد و نشر دانشگاهی

چارکین سال‌ها به عنوان مدیر اجرایی انتشارات معتبر انگلیسی از جمله انتشارات دانشگاه آکسفورد و گروه انتشاراتی الزاویر ناشر کتاب‌های پزشکی فعالیت کرده است. او قرار است در نمایشگاه کتاب فرانکفورت درباره چالش های نشر دانشگاهی و دسترسی آزاد به متون علمی سخنرانی کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از پابلیشینگ پرسپکتیو، ریچارد چارکین رئیس سابق اتحادیه ناشران بریتانیا حدود 11 سال در سمت مدیریت اجرایی انتشارات مشهور بلومسبری فعالیت کرده است و در بسیاری از انتشارات دیگر مثل مک‌میلان، انتشارات دانشگاه آکسفورد و انتشارات علمی الزاویر در سمت‌های مدیریتی فعالیت کرده است. چارکین یکی از مدعوین مجازی نمایشگاه کتاب فرانکفورت سال گذشته بود و ضمن اشاره به موفقیت این نمایشگاه در برگزاری مجازی و هماهنگی بین ناشران کشورهای مختلف اعتقاد دارد که شکاف زیادی بین انتشارات تجاری و آکادمیک وجود دارد.
 
چارکین سال‌ها به عنوان مدیر اجرایی انتشارات معتبر انگلیسی از جمله انتشارات دانشگاه آکسفورد و گروه انتشاراتی الزاویر ناشر کتاب‌های پزشکی فعالیت کرده است. چارکین در سال 2015 به عنوان رئیس اتحادیه بین‌المللی ناشران (IPA) واقع در کشور انگلیس انتخاب شد.  او تجربه زیادی در زمینه چاپ کتاب‌های دانشگاهی دارد و در نمایشگاه کتاب فرانکفورت حضور دارد ولی در نسخه مجازی امسال در تاریخ 11 اکتبر قرار است درباره نشر آکادمیک سخنرانی کند. چارکین در یادداشت زیر درباره معیارهای موفقیت ناشران  بحث می‌کند:
 
یکی از مسائلی که در نشر دانشگاهی و کتاب‌های علمی وجود دارد این است که باید از یک اشتراک سنتی به فرمی برسیم که نشر دسترسی آزاد نام دارد. البته سوالی که در اینجا مطرح است، این است که آیا اصلاً صنعت نشر و چاپ کتاب به دسترسی آزاد نیاز دارد یا اینکه این می‌تواند یک شعار باشد. «ویتک تریس» یک دوست قدیمی در کالچ دی‌فرانس می‌گفت تمام تحقیقات علمی و کتاب‌های مربوط به این تحقیقات نباید فروخته شود و باید به‌صورت رایگان در اختیار عموم مردم قرار بگیرد. او اعتقاد داشت فروش این تحقیقات یکی از گناهانی است که در این صنعت مرتکب می‌شوند.
 
البته من خودم زیاد با این عقیده موافق نیستم که همه این تحقیقات به‌صورت رایگان در اختیار عموم قرار بگیرند و همان‌طور که طی سخنرانی در مجمع علوم و تکنولوژی بریتانیا گفتم، ایدئولوژی رایگان بودن کتاب‌های علمی و تحقیقات دانشمندان موجب زیاد عملی نیست و بهتر است خدمات بهتری برای کمک به نشر ارزان این متون شود. تحقیقات بسیاری از سوی جامعه‌شناسان شده است که نشان می‌دهد دسترسی آزاد به متون علمی چیز خوبی است؛ ولی باید راهکاری برای پرداخت به نویسندگان پیدا شود.
 
با دلایل مختلف باید گفت که دسترسی آزاد به متون و کتاب‌های علمی به صورت عملی برای اقتصاد کشورها و هم‌سطح کردن آنها مفید است و در بلندمدت تاثیر مثبتی در این صنعت خواهد گذاشت. فرهنگ دسترسی آزاد می‌تواند با اشتراک‌های دیجیتال متون علمی تلفیق شود و در دانشگاه‌ها با صرف بودجه‌های خاصی به این مهم دست یافت. ژورنال‌های هیبری چاپی و دیجیتال، منابع متعدد مقالات و کتاب‌های علمی همگی به نوعی هزینه‌های نشر دانشگاهی را کاهش می‌دهد و هم برای خوانندگان و هم برای ناشران مفید است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها