کتاب «انقلاب در کنگو (1960-1965) از لومومبا تا چهگوارا» دارای سه بخش اصلی است. بخش اول کتاب فرایند انقلاب در کنگو، نوشتههای دیک رابرتز است. او مبارزات مردم کنگو برای استقلال و جنایتهای دولتهای استعماری و امپریالیستی را علیه مردم آن کشور مستند میکند. بخش دوم گزیدهای است از سخنرانی مالکم ایکس در دانشکده اقتصاد لندن، 11 فوریه 1965. او در این سخنرانی سیاستهای دولت ایالات متحده و مطبوعات وابستهاش را محکوم میکند و میگوید که در کنگو «ما شاهد بمباران روستاهای بیدفاع آفریقایی هستیم.
هنگامی که بمبی بر سر مردم روستای آفریقایی فرود میآید، هیچ راهی برای دفاع از مردم وجود ندارد... حتی از افراد مترقی و لیبرال نیز فریادی برنمیخیزد. آنان صرفا در گوشهای مینشینند و شست خود را از بیکاری میگردانند. گویی تصویری که مطبوعاتِ پرورانده شده در غرب ایجاد کردهاند، هوش از سرشان ربوده است.»
بخش سوم کتاب گزیدهای است از کتاب مالکم ایکس، آزادی سیاهان و قدرت کارگری، نوشته جک بارنز. قسمت کوتاهی از مصاحبهای که نشریه سوسیالیست جوان در ژانویه 1965 در ایالات متحده با مالکم ایکس انجام داد، نقل شده است. یکی از مصاحبهگران جک بارنز بود که از مالکم ایکس پرسید: «نظر شما درباره نقش ایالات متحده در کنگو چیست؟»
مالکم ایکس در جواب میگوید: «بمبهایی که تن زنان و کودکان را پاره پاره میکنند، از ایالات متحده میآیند. بنابراین، تنها نقشی که میتوانم برای ایالات متحده در کنگو تعریف کنم، نقش یک جانی است و فکر میکنم بذری را که اکنون در کنگو میکارد، باید بعدها درو کند.»
در بخش سوم جک بارنز در قسمت «کنگو، آنگولا و انترناسیونالیسم کوبا» مطرح میکند که چهگوارا در نوامبر 1964 در مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد که واشنگتن و سایر قدرتهای امپریالیستی «با استفاده از نام سازمان ملل مرتکب قتل لومومبا» و همینطور مرتکب قتل هزاران روستانشین کنگو شدند. بارنز ادامه میدهد که «رهبری انقلاب کوبا به این گفته عمل کرد. شش ماه بعد، از آوریل تا دسامبر 1965، چهگوارا در کنگو بود و یک ستون از داوطلبان انترناسیونالیست کوبایی را رهبری میکرد که به تسلیح و آموزش نیروهای هوادار لومومبا کمک میکردند.»
در کل این کتاب کمکی است برای روشنتر شدن رویدادی در تاریخ معاصر که ابعاد انسانی و اجتماعی و سیاسی آن شایسته تحقیق است.
کتاب «انقلاب در کنگو (1960-1965) از لومومبا تا چهگوارا» نوشته دیک رابرتز، مالکم ایکس و جک بارنز با ترجمه حامد شمس در 80 صفحه، شمارگان 1000 نسخه و قیمت 20 هزار تومان از سوی انتشارات طلایه پُرسو منتشر شد.
نظر شما