پنجشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۵
فیزیک و تغییر زندگی ما

کتاب «ده روز در فیزیک که جهان را تکان داد: چه‌گونه فیزیک‌دانان زندگی روزمره را تغییر دادند» یک آموزش بدون زحمت در مورد نقاط عطف بزرگ در فیزیک است. برایان کلگ (متولد 1955) یک نویسنده علمی انگلیسی است. او نویسنده کتاب‌های علمی عمومی در موضوعاتی از جمله نور، بی‌نهایت، درهم تنیدگی کوانتومی و زنده ماندن از تاثیر تغییرات اقلیم، و زندگی‌نامه راجر بیکن و ادورد مایبریج است. تا کنون دو تا از کتاب‌های او در فهرست جایزه کتاب علمی انجمن سلطنتی قرار گرفته‌اند.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- مترجم: الهه پورعلی: این کتاب گزارش‌هایی جذاب از پیش‌رفت‌های علمی است که توسط عمومی‌کننده علم کهنه‌کار نوشته شده است.
 
کلگ با هدف توصیف اکتشافاتی که نقش مهمی در زندگی روزمره ما داشته‌اند، توجه کمی به سیاهچاله‌ها، نوترینوها، ماده تاریک و دیگر موضوعات اخترفیزیکی کم‌تر مرتبط دارد. در اولین فصل از 10 فصل تاریخ‌گذاری شده، نویسنده به اسحاق نیوتن نگاه می‌کند که خود را ریاضی‌دان می‌دانست و شاه‌کارش «اصول ریاضی فلسفه طبیعی» (1687) است؛ یک کتاب ستبر لاتین سه‌جلدی پر از هندسه و حساب دیفرانسیل و انتگرال. اگرچه باید اعتراف کرد که این کتاب «برای خواندن مشکل» است، اما این کتاب ایده‌های بنیادی علم نوین، نه‌فقط گرانش جهانی، بلکه مفاهیم فعلی حرکت، لختی، نیرو، و جرم را به وجود آورد.
 
علم نوین تا قرن نوزدهم به کندی حرکت کرد، بنابراین دومین پیش‌رفت غیرمنتظره از نگاه کلگ در 24 نوامبر 1831 رخ داد، زمانی که مایکل فارادی مقاله خود را ارائه کرد و گزارش داد که یک آهن‌ربای متحرک در یک سیم مجاور جریانی به نام القای الکتریکی تولید می‌کند که این امر«موتور و مولد برق را در عمل ساخت. در حقیقت، ایلان ماسک باید برای شرکت خودروسازی خود نام فارادی را در نظر می‌گرفت؛ نه تسلا.»
 
در ادامه می‌توان به اعلام ماری کوری در سال 1898 درباره کشف رادیوم و هفت سال بعد، زمانی که آلبرت انیشتین نوشت که انرژی صرفاً ماده در شکلی دیگر است اشاره کرد. علاقه‌مندان به رایانه ممکن است به یاد داشته باشند که جان باردین و والتر براتین اولین ترانزیستور را در سال 1947 به نمایش گذاشتند، اما نام‌ها و تاریخ‌های پشت بسیاری از نقاط عطف در فناوری صرفاً پاسخی به سؤالات بی‌اهمیت هستند.
 
اگرچه کلگ سطح محتوای سوژه‌های خود را پایین نمی‌آورد، اما می‌داند که توضیح بیش از چند صفحه درباره نظریه ابررسانایی باردن-کوپر-شریفر یا مکانیک پروتکل انتقال ابرمتن اینترنت، بسیاری از خوانندگان را از مدار خارج می‌کند. در نتیجه، او فصل‌های خود را با جزئیات زندگی‌نامه‌ای، حکایات علمی منحرف‌کننده، و دیگر رویدادهای تاریخی که در سال‌های انتخابی او رخ داده‌اند، پر می‌کند. این ترفند خوبی است، اما برای برخی از خوانندگان - به‌ویژه تعداد قابل توجهی که از بسیاری از کتاب‌های قبلی کلگ لذت برده‌اند – این رضایت‌بخش نخواهد بود.
 
کتاب «ده روز در فیزیک که جهان را تکان داد: چه‌گونه فیزیک‌دانان زندگی روزمره را تغییر دادند» یک آموزش بدون زحمت در مورد نقاط عطف بزرگ در فیزیک است.
 
 
شناسنامه کتاب
Ten Days in Physics that Shook the World: How Physicists Transformed Everyday Life
by Brian Clegg (Author)
Icon Books (November 16, 2021), 240 pages, ISBN-13:‎ 978-1785787478


منبع: کرکوسریویو
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها