کتاب «یادداشتهای روزانه محمدعلی فروغی از سالهای 1293 تا 1320» به خواستاری ایرج افشار به کوشش محمدافشین وفایی و پژمان فیروزبخش از سوی نشر سخن به چاپ هشتم رسید.
محمدافشین وفایی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «کتاب یادداشتهای روزانه محمدعلی فروغی» پس از دو سال نایاب بودن به چاپ هشتم و کتاب «یادداشتهای روزانه فروغی از سفر کنفرانس صلح پاریس» به چاپ چهارم رسید.
شاید کمتر کسی را از رجال سیاسی و فرهنگی ایران بتوان سراغ کرد که در ثبت وقایع روزانه زندگی خود به اندازه محمدعلی فروغی (1321-1256) مداومت به خرج داده باشد. فروغی از 26 سالگی به نوشتن وقایع ندگیاش پرداخت و با همه مشغلهای که در ادوار مختلف عمر خویش داشت، این کار را با جد و جهد دنبال کرد.
او خود در عنفوان جوانی نوشته است که بدین یادداشتنویسی روی آورده تا مرآت حیاتش باشد؛ و امروز این روزنامه حیات -که حدودا 18 سال از ایام زندگانی او را در بر دارد- برای ما یادگار فرهنگی گرانبهایی است که بخشی از تاریخ سیاسی و فرهنگی ایران را منعکس میکند.
کتاب حاضر نخست به رسالهای در سرگذشت فروغی و پدرش است؛ رساله مستقلی است که فروغی احتمالا در واپسین سال زندگی درباره خاندان، پدر و احوال خود نوشته و خصوصا اوضاع سیاسی و اجتماعی ایران را در عهد ناصری به خوبی شرح داده است، اما متاسفانه مهلت نیافته تا آن را به پایان برساند.
بعد از رساله، یادداشتهاست که این یادداشتهای روزانه از 15 سال به شکل پراکنده میان سالهای 1293 تا 1320 که گاه به تفصیل و گاه به اجمال وقایع را روز به روز، حتی در سختترین شرایط سیاسی به نگارش درآورده است.
پس از آن پیوستها آمده، بیشتر مشروح ملاقاتهای او با سران کشورهای دیگر، گزارشی از امور شواری جامعه ملل و چند نامه است.
کتاب «یادداشتهای روزانه محمدعلی فروغی از سالهای 1293 تا 1320» به خواستاری ایرج افشار به کوشش محمدافشین وفایی و پژمان فیروزبخش از سوی نشر سخن به چاپ هشتم رسید.
نظر شما