وی با بیان اینکه هماکنون تعدادی از کتابخانههای نهادی در استان دارای رمپ ویژه معلولین هستند و الباقی کتابخانهها در حال بررسی برای احداث این امکان هستند، افزود: از 137 کتابخانه در مشهد و سایر شهرستانهای خراسان رضوی که اصطلاحا نهادی هستند، در حال حاضر 40 درصد یعنی حدود 55 کتابخانه دارای رمپ برای تردد معلولان هستند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی ادامه داد: برنامه این است که برای تمامی کتابخانههای نهادی مسیر ویژه تردد معلولان ایجاد کنیم.
سبزیان با بیان اینکه طی سه ماه مانده تا پایان سال 1400 در این حوزه فعالیت ویژه خواهیم داشت، گفت: پیشبینی میکنیم 50 درصد از کتابخانههایی که فاقد مسیر ویژه تردد معلولان هستند در این مدت مجهز شوند و آمار کتابخانههای نهادی که مجهز به رمپ میشوند، به بالای 80 درصد برسد.
کتابخانه مرکزی امام خمینی (ره) مشهد مجهزترین بخش نابینایان کشور را دارد
وی همچنین با بیان اینکه 5 باب کتابخانه در سطح استان شامل کتابخانه عمومی امام علی (ع) کاشمر، کتابخانه عمومی حاج ملا هادی سبزواری شهرستان سبزوار، کتابخانه دکتر شریعتی نیشابور و کتابخانه عمومی دکتر شریعتی و کتابخانه مرکزی امام خمینی (ره) مشهد دارای بخش نابینایان هستند، تاکید کرد: این کتابخانهها در مجموع با 3135 نسخه کتاب بریل، 35 هزار و 352 نسخه کتاب گویا، 4 عنوان نشریه و بالغ بر 800 عضو فعال مشغول فعالیت هستند.
سبزیان با اشاره به اینکه تجهیزات بخش نابینایان در کتابخانههای عمومی شامل ابزار درشتنمای الکترونیکی، لوح و قلم بریل، هارد اسکترنال، ماشین تحریر و چاپگر بریل، تجهیزات رایانهای و دستگاه ضبط صدا است، افزود: مجهزترین بخش نابینایان در کتابخانههای عمومی کشور در کتابخانه مرکزی امام خمینی (ره) است که علاوه بر تجهیزات و منابع مرسوم با در اختیار داشتن چاپگر مخصوص کتابهای بریل از زمان افتتاح در سال بهمن ماه 1397 تاکنون بالغ بر 70 نسخه جزوه چاپ و در اختیار مراجعین قرار گرفته است.
فقط یک کتابخانه خراسان رضوی بخش ویژه ناشنوایان دارد
وی همچنین با اشاره به اینکه بخش ناشنوایان کتابخانه مرکزی امام خمینی (ره) مشهد مقدس در طبقه اول کتابخانه واقع شده است، گفت: در این بخش کتابها و مجلات ویژه ناشنوایان و یا نوشته نوشته شده توسط نویسندگان ناشنوا و کم شنوا نگهداری میشود.
سبزیان گفت: بخش ناشنوایان کتابخانه مرکزی امام خمینی (ره) مشهد مقدس، تنها بخش ناشنوایان در استان خراسان رضوی است که خدمات ویژه ناشنوایان به آنان ارائه میشود.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسانرضوی ادامه دارد: عضویت صددرصد رایگان دانش آموزان ناشنوا و کمشنوا در مداس استثنائی مشهد به همراه معلمان و مربیان این مدارس از اقداماتی است که در این بخش در حال انجام است.
سبزیان گفت: برگزاری جلسات نشست کتابخوان و جمع خوانی در کتابخاانه، نمایش فیلم به زبان اشاره، قصهگویی مبتنی بر گفتوگو برای کودکان کم شنوا، آموزش واژگان جدید از طریق نقاشی به کودکان ناشنوا و برگزاری کارگاههای آموزشی برای ناشنوایان از اقداماتی است که در آینده نزدیک انجام خواهد شد.
معلولان جسمی و حرکتی با بیش از ۵۸ هزار نفر بیشترین شمار معلولان زیرپوشش استان را تشکیل میدهند، معلولان ذهنی با بیش از ۳۸ هزار نفر، معلولان شنوایی با ۱۷ هزار نفر، معلولان بینایی با بیش از ۱۶ هزار نفر رتبههای بعدی را به خود اختصاص میدهند. خراسان رضوی حدود 6.5 میلیون نفر جمعیت دارد و میانگین شیوع معلولیت در این استان حدود چهار درصد است.
سوم دسامبر مصادف با ۱۲ آذر از سال ۱۹۹۲ و از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی معلولین اعلام شده است. بیش از پانصد میلیون نفر به دلیل نقص در سیستم مغزی، جسمی و حسی از معلولیت رنج میبرند.
نظر شما