جمعه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۲:۴۶
عیار هنری کتابت مغفول مانده است/ جای خالی موسسه خط‌شناسی در کشور

مجید سعید کافی، کاتب قرآن تاکید دارد که برخی محدودیت‌های اعمال شده در دستورالعمل‌های کتابت موجب شده خلاقیت و عیار هنری کاهش یابد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مجید سعید کافی، دبیر آموزش و پرورش و از کاتبان قرآن کریم است که به مدت 20 سال سابقه پژوهش و فعالیت در خطوط سته کتابت را دارد. وی اخیرا نگارش شش جزء از قرآن نسخ ترکی را به پایان رسانده که آماده چاپ است.

کافی در گفت و گو با ایبنا با اشاره به اینکه در روزگار گذشته کاتب به کسی گفته می‌شد که با تمام خطوط سته شامل محقق، ریحان، ثلث، نسخ، رقاع و توقیع آشنایی و در آنها مهارت داشت، عنوان کرد: اکنون از میان این خطوط ریحان دیگر نوشته نمی‌شود و خطوط ثلث، محقق، رقاع و توقیع نیز کاتبان اندکی دارند و خط نسخ رواج یافته است.

وی جای موسسه خط‌‌شناسی را در کشور خالی دانست و گفت: یکی از دلایل پیشرفت کم ما در کتابت ‌بی‌توجهی به تاریخچه خطوط کتابت و فراموش شدن ویژگی‌های خطوط در ذهن کاتبان امروز است به عنوان نمونه خط محقق دارای ترکیب‌بندی هندسی بسیار جذابی است و این خط و نیز نسخ کرسی‌بندی جالبی دارد که تقلیدی نیست و ظرافت‌های خاص و منحصر به فردی دارند.

کافی افزود: دلیل رواج بیشتر خط نسخ، خوانش ساده‌تر آن، نظم و کرسی‌بندی حساب‌شده‌اش و دامنه بالای تغییرات در آن بوده است. خط نسخ دارای تنوع فرم بیشتری است و در عین داشتن پیچیدگی و ظرافت‌های خاص، خوانش آسان‌تری دارد.


وی یکی از مشکلات موجود در حوزه کتابت را مغفول ماندن ظرافت‌های این هنر عنوان کرد و گفت: متاسفانه برخی از نکات مندرج از آیین‌نامه‌های مراکز سفارش‌دهنده کتابت مانع اعمال ظرافت و خلاقیت‌های هنری برای کاتبان می‌شود. به عنوان نمونه از کاتب درخواست می‌شود اعراب‌گذاری خاصی داشته باشد و تغییراتی را در خط خود ایجاد کند که خواناتر شود. این درحالی است که می‌توان با ترفندهایی از جمله درج توضیح‌نامه مشکل را حل کرد.

کافی تاکید کرد: هر اندازه عیار هنری و ظرافت‌های کتابت بیشتر شود ذوق و علاقه جوانان به خواندن قرآن نیز بیشتر می‌شود زیرا جاذبه بصری و جذابیت در فرم بسیار تاثیرگذار است.

وی همچنین بر ضرورت حمایت مالی هرچه بیشتر از کاتبان و افزایش دستمزدهای خوشنویسی قرآن که حدود سه سال زمان می‌برد، تاکید کرد.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها