پنجشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۳:۴۵
کتاب سال حوزه نماد تحقیق و پژوهش حوزه‌های علمیه است

مدیر حوزه‌های علمیه کشور در آیین اختتامیه همایش کتاب سال حوزه با اشاره به اینکه کتاب سال حوزه نماد تحقیق و پژوهش حوزه‌های علمیه است، تاکید کرد: کتاب سال حوزه به عنوان نماد تحقیق و پژوهش حوزه‌های علمیه باید مورد بررسی قرار گرفته شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در قم، آیین اختتامیه بیست‌و‌سومین دوره کتاب سال حوزه و پنجمین جشنواره مقالات علمی با حضور حضرت آیت‌الله حسینی بوشهری، دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه، آیت‌الله مرتضی مقتدایی، رئیس شورای سیاست‌گذاری حوزه‌های علمیه خواهران، آیت‌الله محسن فقیهی، عضو جامعه مدرسین، آیت‌الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه کشور، زهره برقعی، عضو هیئت‌امنای جامعه الزهرا (س)، حجت‌الاسلام و المسلمین ابوالقاسم مقیمی حاجی، معاون پژوهش حوزه‌های علمیه و رئیس شورای علمی کتاب سال حوزه و حجت‌الاسلام‌ و ‌المسلمین سید‌حمید جزائری، دبیر جشنواره کتاب سال حوزه، پنجشنبه (5 اسفند‌ماه) در تالار جلسات مدرسه علمیه معصومیه (س) برگزار شد.
 
آیت‌الله اعرافی ضمن اعیاد شعبانیه و عید سعید مبعث، با تقدیر از دست‌اندرکاران  همایش بیست‌و‌سومین دوره کتاب سال حوزه و پنجمین جشنواره مقالات علمی به پژوهشگران، نویسندگان و محققان همایش کتاب سال بیان کرد: دعاهای این ماه برای حوزویان و درک حقایق این ماه و حرکت برای رسیدن به عظمت ماه‌های شعبان و رمضان، فریضه است.
                                                               
وی اضافه کرد: مراحل گوناگونی بر حوزه‌های علمیه گذشته است و افتخار داریم حوزه‌های علمیه، بنیان عقاید و اخلاق اسلامی را بر پایه منطق عقلانی، اجتهادی و اصیل قرار داده است. در صد سال اخیر، حوزه علمیه قم بالنده شد و در کنار سایر حوزه‌های علمیه به‌ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی به قله‌های بلندی دست یافت.
 
مدیر حوزه‌های علمیه گفت: حجم بالای آثار فقهی، اصولی، حدیثی، کلامی، تفسیری و ادبی در صد سال اخیر و در حوزه علمیه قم گویای پیشرفت چشمگیر آن در این قرن است.
 
رئیس شورای سیاستگذاری کتاب سال حوزه با اشاره به ورود حوزه علمیه قم به علوم جدید، افزود: پرداختن به نظریات تولید شده در جهان غرب و نقد آن‌ها را در عصر اخیر حوزه علمیه قم شاهد هستیم که شامل بحث‌های مختلفی در زمینه‌هایی همچون فلسفه‌های مضاف است. پایه‌ریزی سایت‌ها و مجلات و بهره‌گیری از دانش روز، برای ارائه مطالب علمی یکی از کارهای بزرگی است که در دهه‌های اخیر حوزه قم اتفاق افتاده است.
 
وی ادامه داد: گسترش و تنوع نهادی و ساختاری در حوزه پژوهش و تاسیس پژوهشگاه‌های مختلف یکی دیگر از دستاوردهای حوزه علمیه قم در سده گذشته است.
 
این استاد حوزه علمیه افزود: با توجه به برخی کمبودها و کاستی‌ها باید در کنار یکدیگر، با بهره‌گیری از منابع عمیق دینی و با استفاده از ظرفیت علما و بزرگان حوزه از مشکلات بکاهیم. باید بزرگانی مانند شیخ انصاری، علامه طباطبایی، شیخ طوسی را الگوی خود قرار دهیم و حرکت حوزویان باید حرکتی نو، ناظر به نیازهای جدید باشد.
 
اعرافی ادامه داد: توازن تحقیقات و مطالعات حوزوی باید از سوی مسئولین ذیربط و با تهیه نقشه جامعی از تولیدات موجود رعایت شود. با توجه به درختواره دانشی و طبقه‌بندی علومی، مصوبه شورای عالی حوزه، لازم است محققان در تدوین دقیق منابع و متون رشته‌های مختلف یاریگر باشند.

 نقشه جامع علمی حوزه‌های علمیه اجرای شود
مدیر حوزه‌های علمیه، علم‌سنجی جامع را یکی از لوازم حوزه‌های علمیه برشمرد و افزود: باید رتبه‌بندی‌های مختلفی اعم از مجلات، مدارس علمیه، محققان و کتاب‌های حوزوی را در دستور کار خود قرار دهیم؛ در برخی از این محورها رتبه‌بندی انجام گرفته اما هنوز ظرفیت برای فعالیت زیاد است. همه این‌ها مبتی بر این است که نقشه جامع علمی حوزه‌های علمیه را اجرایی کنیم.
 
آیت‌الله اعرافی به همایش کتاب سال حوزه پرداخت و بیان کرد: کتاب سال حوزه به‌عنوان نماد تحقیق و پژوهش حوزه‌های علمیه باید بررسی شود و تحلیل‌های جامعی از آن و نتایجی که داشته به مخاطبین ارائه شود. کتاب سال حوزه در قلمروهای مختلفی همچون بین‌الملل و بانوان توسعه خوبی داشته است.

در اختتامیه بیست‌و‌سومین دوره کتاب سال حوزه و پنجمین جشنواره مقالات علمی آثار برگزیده و شایسته‌تقدیر به شرح زیر معرفی شدند.

آثار برگزیده:
گروه علوم اجتماعی:

هادی معصومی‌زارع برای کتاب «روایت جذب علل گرایش و جذب به جنبش‌های جهادگرای سلفی» گروه اخلاق و عرفان: محمدجواد فرج‌نژاد برای پایان‌نامه «نقد و بررسی مبانی انسان‌شناختی اندیشه‌های اخلاقی روشن‌فکری معنویت‌گرایی معاصر ایران»
گروه انقلاب اسلامی: علی مهدیان برای کتاب «طرح کلی اندیشه مقاومت»

آثار شایسته تقدیر:

گروه تفسیر و علوم قرآن: علی ‌اوسط باقری برای کتاب «نقش پیش‌دانسته‌ها و علایق مفسر در تفسیر قرآن»

گروه فقه و اصول: علی سلمان برای پایان‌نامه «فقه المراه و اشکالیات و القرآنیین الحجاب نموذجا(تحلیل و نقد)

گروه اخلاق و عرفان: غلامرضا جلالی برای کتاب «مکتب‌های عرفانی حوزه‌های علمی شیعه در هند و پاکستان»

گروه تاریخ و سیره و تراجم: محمدسعید نجاتی برای کتاب «خمس در بستر تاریخ»

گروه تاریخ و سیره و تراجم: علیرضا جوادزاده برای کتاب «مشروطه اسلامی»

گروه فلسفه: محمدحسن فاطمی‌نیا برای پایان‌نامه «سنجش انفکاک‌ناپذیری دوگانه‌انگاری جوهری از دوگانه‌انگاری ویژگی»

گروه فلسفه: محسن ابراهیمی برای پایان‌نامه «نقش توجیهی داده تجربی در مبناگرایی و تأثیر آن بر نزاع درون‌گرایی و برون‌گرایی»

گروه کلام: علی ربانی گلپایگانی برای کتاب «روش‌شناسی علم کلام»

گروه حقوق: فرج‌الله هدایت‌نیا برای کتاب «اختلال جنسی و حقوق خانواده»

گروه علوم سیاسی: مرتضی جوادی‌آملی برای کتاب «سیاست الهیه در حکمت متعالیه»

گروه علوم سیاسی: سید کاظم سیدباقری برای کتاب «آزادی سیاسی از منظر قرآن کریم»

گروه علوم سیاسی: مرتضی یوسفی‌راد برای کتاب «چیستی فلسفه سیاسی مشاء»
گروه علوم اجتماعی: احمد صادقی اردستانی برای کتاب «نذر کتاب و نذرهای فرهنگی»
گروه علوم اجتماعی: حمیدرضا شاکری و همکاران برای کتاب «مبانی الگوی پایه اسلامی ایرانی پیشرفت»

علوم اجتماعی: حبیب‌الله بابایی برای کتاب «تنوع و تمدن در اندیشه اسلامی»

گروه علوم اجتماعی: علی ملکوتی‌نیا برای پایان‌نامه «طراحی و تبیین الگوی ارتباطات همسایگی در زندگی شهری»

گروه علوم اجتماعی: محمدرضا انواری برای پایان‌نامه «تحلیل فرهنگی انتقادی کنش متظاهرانه مبتنی بر سیره ارتباطی امام رضا»

گروه اقتصاد: سیدمحمد علی موسوی برای پایان‌نامه «تاثیر ملاک ارزش‌گذاری اخلاقی بر اصول حاکم بر سیاست‌گذاری‌های اقتصاد اسلامی»

گروه اقتصاد: علیرضا لشکری برای کتاب «اختیارات و وظایف اقتصادی دولت اسلامی»

گروه روان‌شناسی: علی صادقی‌سرشت برای پایان‌نامه «مدل ارتباط والد-فرزند براساس منابع اسلامی و تدوین طرح‌نمای درمانی و امکان‌سنجی آن در کاهش نشانگان اختلال نافرمانی مقابله‌ای و اختلال سلوک در نوجوانان 12 تا 16 سال»

گروه تصحیح و تحقیق: فاضل عرفانی برای کتاب «شرح انوار الملکوت فی شهر الیاقوت»

گروه تصحیح و تحقیق: علی فاضلی برای کتاب «الفوائد مکیه شرح الاستبصار»

گروه تصحیح و تحقیق: رافد الفتال برای کتاب «اخبار النحوی البصری و مرائیهم و اخذ بعضهم عن بعض»

گروه ترجمه: محسن ربانی خراسانی برای کتاب «سلام بر ابراهیم» (اسپانیولی)

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها