در مراسم آغاز به کار مجدد انجمن شعر امین و رونمایی از دو کتاب«هشت رود» و «1375» مطرح شد؛
محمدکاظم کاظمی نماد طبع سلیم روزگار است
محمدمهدی سیار شاعر، ترانهسرا و مدرس دانشگاه در آئین بازگشایی انجمن شعر امین» درباره محمدکاظم کاظمی گفت: اگر بخواهیم کسی را بهعنوان شاخص طبع سلیم در ارزیابی شعرها بدانیم، باید محمدکاظم کاظمی را معرفی کنیم.
محمدمهدی سیار شاعر، ترانهسرا و مدرس دانشگاه در این نشست به ضرورت برگزاری جلسات نقد و بررسی شعر اشاره کرد و گفت: قطعا این سلسله جلسات قدمی بزرگ برای رشد شعر و ادبیات فارسی خواهد برد.
وی با اشاره به کتاب «هشت رود» اثر محمدکاظم کاظمی، افزود: این کتاب بسیار دلنشین، خواندنی و آموزشی است؛ سطر سطر این کتاب هم برای کسانی که تازه شعر را آغاز کردند و هم برای کسانی که در جریان شعر معاصر هستند، مطالبی برای آموختن دارد که جای دیگر نمیتوان به آن دست پیدا کرد.
سیار افزود: محمدکاظم کاظمی نماد طبع سلیم روزگار است، افزود: اگر بخواهیم کسی را بهعنوان شاخص طبع سلیم در ارزیابی شعرها بدانیم، باید محمدکاظم کاظمی
را معرفی کنیم.
شعر و نقد کاظمی جایگاه خاص و برجسته دارد
این مدرس دانشگاه ادامه داد: کاظمی معمولا نظرش به خطا نمیرود و اینگونه نیست از دور یا با ابزارهای کهنه شده، سراغ نقد شعر روز برود، شعر امروز را دقیق و گام به گام شناخته و اگر از شعر شاعر جدا بیفتد، به راحتی میتواند خود را برساند.
سیار با اشاره به اینکه استاد کاظمی سرِکاروان شعر و ادب فارسی است و هم جلودار و هم غربال به دست است، افزود: شعر انقلاب اسلامی را بهطور ویژه مانند بسیاری از روشنفکران نادیده نمیگیرد و میداند جریانی ریشهدار و قدرتمندی است که بخشی از شعر امروز را شکل داده و نمیتوان شعر امروز را فارغ از شعر امروز خواند و قضاوت کرد.
این شاعر و ترانهسرا گفت: اگر محمد کاظم کاظمی بهعنوان شاعر از جریان شاعر انقلاب نادیده بگیریم ضربه بزرگی به جریان شعر امروز و انقلاب میخورد. اما اگر او را بهعنوان یک منتقد نادیده بگیریم و آثارش را حذف کنیم ضربه بسیار بزرگتری به این جریان وارد میشود.
سیار یادآور شد: تمام شهدا در انقلاب نقش داشتند اما اگر آثار شهیدی مانند آوینی را از جنگ حذف کنیم چه آسیب بزرگی وارد خواهد شد؟ محمد کاظم کاظمی هم شعرش جایگاه خاص و برجستهای در شعر امروز دارد و هم نقدش به نوعی معنا بخش سایر آثار ادبی شده است.
«هشت رود» بیتعارف سخن گفته است
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه با خواندن کتاب «هشت رود» تصویری از شعر امروز در ذهن نقش میبندد که در جای دیگر به این راحتی نمیتوان پیدا کرد، گفت: کاظمی در عین داشتن شخصیتی عالمانه، رندانگی و طنز همیشگی را به همراه دارد. مانند همین لبخندی که همیشه بر گوشه لبش هست، این لبخند را در گوشه و سطر به سطر نوشتههای او در نقدش میتوان دید و همین باعث شیرینتر شدن اثرش شده است.
سیار بیان کرد: او در این کتاب بیتعارف سخن گفته است. بسیاری از کسانی که به نقد آنها برخاسته، شاعران و دوستان قدیمی او هستند، اما این دوستی حجابی برای دیدن نقاط ضعف نشده و حجاب برای دیدن نقاط قوت هم نشده، چراکه گاهی دوستی باعث میشود نقاط قوت شعر و اثرش را نبینیم. خوشبختانه هر دو در این اثر نیست.
این مدرس دانشگاه گفت: خصلت دیگر کتاب «هشت رود» این است که ما با خواندنش تقریبا حیات ادبی شاعر را در طول زمان میبینیم و این بسیار مهم است، بنابراین بسیاری از شاعران، نمیتوانند کتابهایشان را به ترتیب زمان درست مرتب کنند و بعضا شعرهایی از یک کتاب به کتاب دیگر رفته است و بسیاری از شعرها تاریخ ندارند.
وی همچنین درباره شیوه نگارش نقدهای محمد کاظم کاظمی ادامه داد: همواره شیوه نقد ایشان با تضادی پیش میرود، حرکت همراه با تضاد، تنوع خاصی به نقدهای این کتاب بخشیده و اینکه دائم بهعنوان شاعر به ما نشان میدهد که چگونه تاکید بیش از حد یا ذرهای انحرافی بر روی یک نقطه قوت یا کشف هنرمندانه میتواند همان را به نقطه ضعف تبدیل کند؛ بنابراین این کتاب، متن بسیار پویا و جذابی دارد.
«1375»؛ تلاش در جهت کشف و نوجویی
سیار شاعر، ترانهسرا و مدرس دانشگاه همچنین درباره ویژگیهای کتاب «1375» اثر محمدرضا معلمی گفت: مسالهای که یک شاعر حرفهای را متمایز از بسیاری شاعران میکند تلاش برای نوجویی و لحظه به لحظه شاعرانگی است و این را در محمدرضا معلمی میبینم، نمیگویم در تمام اشعار موفق بوده اما تلاشش را میبینیم. چون این اولین کتاب اوست و ما توقع شاعر با 40 سال با تجربه را از او نخواهیم داشت.
وی یادآور شد: وسواسهایی را در اشعار او میبینم که اگر قلب شعر محمدرضا معلمی و مرکز شاعرانگی شود، باعث میشود کتاب های بعدی او خواندنیتر شود.
این شاعر و ترانهسرا با اشاره به اینکه ماندن در غزلهای رمانتیک ساده ممکن است ما را به تکرار برساند، افزود: در نیمه اول کتاب شاید این حس را پیدا کنید که غزل صرفا در یک فضای من و تویی پیش میرود و حالت رمانتیک سادهای پیدا کرده، هرچند آن سادگی لطافت و روانی خود را دارد. اما زمانی که به عمق و نگاه اجتماعی و دقتهای عمیق زبانی رسیده است، با شعر شکوهمندتری مواجه هستیم.
به گزارش ایبنا؛ کتاب «1375» نوشته محمدرضا معلمی به همت انتشارات شهرستان ادب در 86 صفحه و 500 نسخه به قیمت 26000 تومان به چاپ رسیده است. کتاب «هشت رود» نوشته محمد کاظم کاظمی، شاعر و نویسنده افغانستان نقد آثار هشت شاعر از نسل دوم انقلاب اسلامی نیز در 312 صفحه و 1000 نسخه به قیمت 93000تومان توسط نشر شهرستان ادب منتشر شده است.
نظر شما