پنجشنبه ۳ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۰:۲۹
برخی اشعار فاخر عاشورایی در آذربایجان ریشه در احادیث دارند

دبیر محفل ادبی هاتف استان آذربایجان‌غربی گفت: واقعه بزرگ عاشورا و ماجرای كربلا چنان در فرهنگ مردمی و ادبيات ترکی جلوه دارد که جزء لاينفك فرهنگ آئينی و زبانی آنان شده است و برخی اشعار فاخر عاشورایی در آذربایجان ریشه در احادیث دارند.

به گزارش  خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در آذربایجان‌غربی، به همت محفل ادبی هاتف اداره کل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌غربی و به مناسبت ماه محرم، نشست «بررسی آداب عزاداری محرم در آذربایجان و بررسی اشعار عاشورایی تعدادی از شاعران» با حضور مصطفی قلیزاده علیار، دبیر محفل ادبی هاتف؛ علی ضیایی، دکترای ادبیات، پژوهشگر و مدرس دانشگاه؛ سمیه  بخشی، دکترای ادیان، پژوهشگر و مدرس دانشگاه؛ اعضای محفل ادبی و سایر علاقه مندان در سالن استاد شهریار کتابخانه مرکزی استان برگزار شد.

مصطفی قلیزاده علیار، دبیر محفل ادبی هاتف با اشاره به تأثیر واقعه عاشورا در شعر و ادبیات ترکی، گفت: واقعه بزرگ عاشورا و ماجرای كربلا چنان در فرهنگ مردمی و ادبيات ترکی جلوه دارد که جزء لاينفك فرهنگ آئيني و زباني آنان شده است.

وی ادامه داد: عبدالحسین خاذن، عباس‌قلی اردبیلی، رضا صراف تبریزی، قمری دربندی و .... از شاعرانی هستند كه در عرصه ادبيات عاشورايي در زبان و ادبيات تركي خوش درخشيده‌اند؛ برخی اشعار فاخر عاشورایی در آذربایجان ریشه در احادیث دارند و تبدیل به شعار شده‌اند.

وی در ادامه شعر زیر از سروده‌های  «شهریار» را خواند:
حسینه یرلر آغلار گویلر آغلار            بتول و مرتضی، پیغمبر آغلار
حسینـون نوحـه‌سین «دلـریش» یازاندا       مسلمـان سهلدیـر کــه کافـر آغـلار
کوراولمیش گوزلرین قان دوتدی شمرین       کی گؤروسون اؤز الینده خنجر آغلار
حسینــون کؤینگــی زهــرا الینــده              چکـر قیحــا قیـامت، محشـر آغـلار
آتانـــدا حرملــه اوخ کــربـــلاده                  گؤریدین دشمـن آغـلار، لشکر آغلار

سمیه  بخشی، دکترای ادیان، پژوهشگر و مدرس دانشگاه نیز در این نشست گفت: واقعه عاشورا در 10 محرم سال 61 هجری قمری  و وقایع آن روز زمینه‌ساز پیدایش فرهنگ ژرف، زایا و پویای عاشورایی و جاودانگی آن در جهان شد؛ در کتاب «حسین در اندیشه مسیحیت» نوشته آنتوان بارا آمده است: «حسین وجدان بیدار همه ادیان و آزادگان جهان است.»

وی ادامه داد:  امام حسین (ع) مرگ سرخ را بر زندگی در ذلت ترجیح داد و شهادت را در راه رسیدن به هدفش یعنی احیای دین جدش انتخاب کرد؛ عزاداری‌ها برای حفظ شعائر اسلام و زنده نگه داشتن شور و شعور حسینی هستند و بخشی از حیات دینی و معنوی مردم شده است.

علی ضیایی، پژوهشگر و مدرس دانشگاه با اشاره به آداب و رسوم عزاداری در آذربایجان نیز گفت: بخشی از این آداب دارای پیشینه قبلی هستند و برخی سوگواره‌هایی هستند که بعدها ایجاد شده اند؛ هم چنین برخی در تمامی مناطق مشترک بوده و برخی مختص منطقه خاصی هستند و نمادهای خاص دارد.

وی ادامه داد: سینه‌زنی، زنجیززنی، نوحه‌سرایی، اطعام، نذورات و ... ریشه در باورهای عمیق  دینی دارند و پیامدهای اجتماعی خاص خود را دارد؛ چرا که زمینه آشنایی با فلسفه عاشورا و ماندگاری آن را فراهم می ‌ند.

شعرخوانی اعضای محفل ادبی هاتف و معرفی آثار ترکی مرتبط با واقعه عاشورا بخش دیگری از این آیین بود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها