پژوهشکده سازمان اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در هفت سال گذشته موفق به تدوین 18 استاندارد بهصورت مستقیم در این سازمان و مشارکت در تدوین 45 استاندارد به صورت مشارکتی در سازمان ملی استاندارد ایران شده است.
براساس این گزارش، پژوهشکده سازمان اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در هفت سال گذشته موفق به تدوین 18 استاندارد بهصورت مستقیم در این سازمان و مشارکت در تدوین 45 استاندارد با حضور کارشناسان سازمان اسناد و کتابخانه ملی در سازمان ملی استاندارد ایران شده است.
استانداردسازی در حوزۀ کاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی، که مشخصاً با موضوع کتاب و سند در ارتباط است با هدف یکپارچهسازی و هماهنگسازی فناوریها و فرایندهای مرتبط با آرشیو و کتابخانه از جمله ثبت، نمایهسازی، بازیابی، توزیع و انتشار، ارائه، مهاجرت، تبادل، حفاظت و نگهداری، یکپارچگی و تعیینتکلیف، انجام میشود.
در حوزه آرشیو، فرایندهایی مانند کنترل کیفیت، حفظ یکپارچگی، کنترل کیفیت ورودی و خروجی اسناد و مدارک، کنترل مراحل ذخیرهسازی، کاربردپذیری، حفاظتونگهداری، ارائه فرادادههای ضروری، کاربرد برنامههای مبتنیبر وب، پیادهسازی سامانههای مدیریت اسناد کاغذی و اسناد الکترونیکی و تأمین امنیت دادههای موجود در اسناد و مدارک از مواردی است که تحت پوشش استانداردهای اسنادی و آرشیوی قرار میگیرد.
با درنظر گرفتن ضرورت و اهمیت موضوع استانداردسازی در آرشیوها وکتابخانهها، پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی در راستای انجام وظایف محوله خود، سالهاست با مشارکت متخصصان و همکاران درون و برونسازمانی و برقراری تعامل با سازمان ملی استاندارد ایران، در مسیر استانداردسازی فرایندها و موضوعات مرتبط با فرایندهای کاری سازمان گام های موثری برداشته است.
لازم به ذکر است که این همکاری منجر به حضور پررنگ سازمان اسناد و کتابخانه ملی در تدوین استانداردهای حوزه کتابداری، اسناد، و مستندسازی اسناد و مدارک هم در حوزه کاغذی و هم در حوزه الکترونیکی شده و حاصل این تلاش، تدوین 18 استاندارد بهصورت مستقیم در سازمان اسناد و کتابخانه ملی و مشارکت در تدوین 45 استاندارد با حضور کارشناسان سازمان اسناد و کتابخانه ملی در سازمان ملی استاندارد ایران است.
تصویربرداری الکترونیکی- توصیههایی برای حذف اطلاعات ضبطشده روي رسانههای نوری تکنویس؛ ریزنگاشتها- حذف، پاککردن، تصحیح یا اصلاح سوابق روی ریزفرمها؛ استاندارد ملی توصیف آرشیوی؛ مدیریت مدرک- اطلاعات ذخیرهشدة الکترونیکی- توصیههایی برای اعتمادپذیری و اطمینانپذیری؛ مدیریت مدرک- توصیههایی در خصوص قالب پروندة رقمی برای ذخیرهسازی بلندمدت؛ اطلاعات و دبیزهها- ارزیابی برای مدیریت سوابق؛ اطلاعات و دبیزش (مستندسازی)- شماره استاندارد بینالمللی کتاب (شابک)، اطلاعات و مستندات (دبیزش) از جمله استانداردهای تدوین شده در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است.
همچنین تدوین استانداردهایی مانند مدیریت مجموعهها در آرشیوها و کتابخانهها؛ مدیریت مدرک- تحلیل، انتخاب و پیادهسازی سامانههای مدیریت محتوای سازمانی (ECM) و اطلاعات و مستندات (دبیزهها)- مدیریت شرایط محیطی برای مجموعههای آرشیوی و کتابخانهای از دیگر استانداردهای تدوینشده در سازمان اسناد و کتابخانه ملی است.
از استانداردهای تدوینشده با مشارکت سایر سازمانها می توان به مواردی چون اطلاعات و دبیزش (مستندسازی)- الزامات ذخیرهسازی مدرک برای منابع آرشیوی و کتابخانهای؛ خدمات آموزش زبان، خارج از نظام آموزش و پرورش رسمی- الزامات؛ موزهها – آمارهای بینالمللی؛ اطلاعات و دبیزش (مستندسازی)- تراکنش امانتهای بینکتابخانهای؛ اطلاعات و دبیزش (مستندات)-آمار بینالمللی کتابخانهای، روش استاندارد ارزیابی مهارت زبانی؛ کاغذ- میزان اثربخشی فرایندهای اسیدزدایی؛ تضمین کیفیت در ترجمه- راهنما؛ زونکن بایگانی- ویژگیها؛ اطلاعات و مستندات (دبیزهها) است.
همچنین ارائه و شناسایی نشریات ادواری؛ کار اصطلاحشناسی و علم اصطلاحشناسی- واژگان و فناوری گرافیک – رنگ و شفافیت مجموعه مرکبهای چاپ برای چاپ چهار رنگ – قسمت 1: چاپ افست ورقی و افست حرارتی از دیگر استانداردهای تدوین شده با مشارکت سایر سازمانهاست.
نظر شما