کتاب «عملیات پنجه عقاب» نوشته جاستین دابلیو. ویلیامسون با ترجمه محمد معماریان از سوی انتشارات ایران منتشر شد. مترجم کتاب میگوید: گردهمآوری نگاه جامع به «عملیات پنجه عقاب»، چهل سال پس از اجرای آن حمله، به چند دلیل چالش برانگیز بود.
در یادداشت مؤلف آمده است: گردهمآوری نگاه جامع به «عملیات پنجه عقاب»، چهل سال پس از اجرای آن حمله، به چند دلیل چالش برانگیز بود. بیش و پیش از همه، این یک عملیات بسیارمحرمانه بود که هنوز هم برخی جزئیاتش محرمانهاند. علاوه بر این، روایتهای اول شخص که طی دهسال ابتدایی پس از عملیات منتشر شدند، به واسطه محرمانگیهای باقیمانده، پیادهسازی نادرست دستنوشتهها وخطای حافظه در باب جزئیات عملیاتی مأموریت مشکل داشتند.
متأسفانه برخی از این خطاها هنوز هم هر ازگاهی در برخی آثار خودنمایی میکنند. در نهایت، بایگانی تصویری از این عملیات بسیار کم است. تعدادی عکس از هواپیماهای مختلف پیش از یورش و همچنین از صحرای شماره یک پس از فاجعه وجود دارد، اما تنها عکسهای شناخته شده از نیروی دلتا هنگام ورود به عملیات، سلسله عکسهایی هستندکه عکاس دلتا، ژوزف جی. سوماکریس گرفته است. این عکسهای جالب توجه، دلتا را هنگام سوار شدن به هواپیما در روز حمله و ۲۴ ساعت بعد هنگام بازگشت از آن اتفاق فاجعهبار نشان میدهد.
سال ۱۹۹۲، هزاران صفحه اسناد مربوط به حمله، از جمله بایگانی صوتی ضبط شده، از طبقهبندی خارج گردیده و به صورت عمومی منتشر شدند. لازم به ذکر نیست که آنها گنجینهای از اطلاعات بودند. برخی از گفتوگوهای پرحرارت رادیویی در طول عملیات، در این کتاب آورده شدهاند. چند دفترچه بایگانی اتفاقات که در این اسناد بودند نیز به روشن کردن دنباله وقایع کمک کردند.
در نوشته پشت جلد کتاب آمده است: در عمق خاک ایران، بالگردهای ۵۳D-RH برای یورش به سفارتخانه لازم بودند، پس از عبور یک هبوب بدون آنکه آسیب ببینند، ناگهان با هبوب بزرگتر و شدیدتری مواجه میشوند که حداقل ۱۶۰ کیلومتر دارد. آنها کمتر از ۳۲۰ کیلومتر با صحرای شماره یک و میعادگاه با هواپیماهای ۱۳۰C فاصله دارند که حامل سوخت بالگردها و نفرات تیم نجات است، اما منظره پیش روی آنها هولناک است. کمی بعد، آرایش دقیق پیشروی آنها بههم میریزد و خدمهای که سعی میکنند با چنگ و دندان از دل طوفان بگذرند، بدجور جا میخورند. حتی بالگرد، بلوبرد۵، دست برمیدارد و بر میگردد.
کتاب «عملیات پنجه عقاب: تلاش نافرجام در خاتمه دادن به بحران گروگانگیری در ایران» نوشته جاستین دابلیو. ویلیامسون با ترجمه محمد معماریان در ۱۶۸ صفحه با شمارگان ۵۰۰ نسخه با قیمت ۵۰ هزارتومان در انتشارات ایران منتشر شده است.
نظر شما