این کتاب حاصل صدها ساعتها مصاحبه تلفنی، مجازی و حضوری به مدت ده روز و در آستانه اولین سالگرد شهادت سردار سلیمانی است که با پاسخگویانی در شهرهای شیراز، تهران، اراک، مشهد، سمنان، تبریز، نطنز، اهواز، یزد، سبزوار و قم انجام شده است.
باید به سمت کارهایی درباره سردار سلیمانی رفت
در خصوص انتشار این کتاب تازه منتشر شده خبرنگار ایبنا گفتوگویی را با علیرضا اشرفی نسب، نویسنده و تدوین کننده کتاب انجام داده است. وی در پاسخ به چرایی تهیه و تدوین کتابش گفت: در پاسخ به اینکه چرا من سراغ این کتاب رفتم، باید پرسید چرا نباید سراغ چنین سوژههایی رفت. در تشییع حاج قاسم بازتاب عجیبی در داخل و خارج کشور شاهد بودیم و تشییع باشکوهی برای ایشان برگزار شد.
وی با اشاره به اینکه برخی شرکتکنندگان در تشییع حاج قاسم آن را قابل مقایسه با مراسم تشییع امام (ره) میدانستند، خاطر نشان کرد: نرفتن به سمت این سوژه از جهت ثبت و زندگی مردم –درگیر در مراسم تشییع- محل اشکال است. بهویژه برای کسانی که دلشان با آرمانهای انقلاب و نظام است.
کتاب قابل تبدیل به اثر سینمایی
اشرفی نسب تاکید کرد: این کتاب از جهت سینمایی و داستانی قابل تبدیل کردن است چرا که در آن ثبت و ضبط قصه رقم خورده است؛ حاج قاسم شخصیت بزرگی در تاریخ انقلاب است و از کتابهای مرتبط با آن در آینده خروجیهای گوناگونی همچون فیلم و سریال خواهیم دید که ان شاالله در حد شخصیت ایشان باشد.
وی در بخش دیگری اظهار داشت: در مورد حاج قاسم بالغ بر 200 الی 300 کتاب بیرون آمده، اما یک مساله این است که کنشهای مردمی پرداخته نشده بودند و خیلی از نویسندگان از حیث کنشگران مردمی –درگیر در مراسم تشییع سردار سلیمانی- کاری نکردهاند.
باز کردن یک فتح باب توسط کتاب
اشرفی نسب با بیان اینکه کتاب درباره شهدا زیاد داریم که بعضی از آنها تقریظ رهبری هم دارند، افزود: اما کتابی که به بازتابهایی مراسم پرداخته باشد، نداریم و کتاب «یک بغض هزاران مشت» فتح باب خوبی در این حوزه است.
نویسنده کتاب «یک بغض هزاران مشت» با بیان اینکه اثرش میتواند الگویی باشد تا محققان به سمت ثبت و ضبط خاطرات مراسم تشییع قاسم سلیمانی و سالگرد آن در سالهای بعد بروند درباره کاستیهای کتاب در چنین حوزهای گفت: یک مثال بزنم، درباره مراسم تشییع امام (ره) چقدر کتاب داریم که اتفاقات محلات در زمان تشییع را ثبت و ضبط کرده باشند و ناظر به فوت امام (ره) باشند؟
آمادهسازی کتاب تیمی انجام شد
وی درباره آمادهسازی کتاب توسط تیمهای آمادهسازی اثر هم اینطور توضیح داد: تیمهایی در شهرهای مختلف فعال شدند و در اولین سالگرد حاج قاسم به صورت تلفنی پرسشنامههایی پر کردند. این کار به صورت تیمی انجام شد و هر گروه شامل 5 الی 6 نفر در هر شهر میشد.
نویسنده کتاب درباره انتشار کتابهای دیگری با موضوع شهادت سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس به روش مشابه این کتاب «یک بغض و هزاران مشت» هم توضیح داد و گفت: پیشتر درباره بازتاب مراسم شهادت حاج قاسم این کتابها کار شدند و در چند استان نیز قرار است این کارها ادامه پیدا کند. کتاب اخیر هم گلچینی از خاطراتی است که در اولین سالگرد شهادت حاج قاسم آماده شد.
وی افزود: برای سالگرد دوم حاج قاسم نیز یکسری خاطرات جمع شد که در کتاب «یک بغض و هزاران مشت» نیامدهاند.
تقسیم بندی خاطرات و محتوای کتاب
اشرفی نسب همچنین گفت: وقتی این خاطرات جمع شده به دستم رسید، مشغول گلچین کردن و بازبینی و تدوین آن شدم. خاطرات را از زمانی که افراد خبر شهادت سردار سلیمانی را میشنیدند تا تاثیر شهادت وی بر زندگیشان و اتفاقاتی که این رویداد در زندگیشان موجب آن شده است.
وی ادامه داد: یک بخش از کتاب هم مربوط به –خاطراتی از- کنشهای تربیتی بود که پدر و مادرها در قالب مدنظر قرار دادن یکسری فعالیتها برای فرزندانشان انجام دادند. همچنین در کتاب، خاطراتی از عین الاسد [حمله به پایگاه آمریکاییها] آمده است.
لزوم روایتگری درباه قاسم سلیمانی
اشرفی نسب با بیان اینکه درباره سردار سلیمانی و بازتاب مراسم تشییع آن جای کار زیادی وجود دارد، اظهار داشت: در این حوزهها افراد میتوانند کار کنند؛ شاید –بیان- بعضی چیزها بدیهی باشد، اما اگر به آن نپردازیم در گذر زمان استکبار بعضی چیزها را وارونه میکند. مانند ماجرای مربوط به منافقین [گروه مجاهدین خلق] که ما آن را درست روایت نکردیم.
وی با اشاره به تعبیر رهبری مبنی بر «مکتب سلیمانی» افزود: اگر این مکتب درست عرضه نشود، در دهههای بعد ممکن است اتفاقاتی از همان جنس درست روایت نکردن بیفتد. بنابراین باید روایتی کامل و جامع از شخصیت سردار سلیمانی ارائه کنیم.
گفتنی است کتاب «یک بغض و هزاران مشت» که تحقیق آن توسط جمعی از محققان و پژوهشگران تاریخ شفاهی در شهرهای مختلف صورت گرفته و تدوین آن برعهده علیرضا اشرفی نسب بوده است، در 120 صفحه، شمارگان 1200 نسخه و قیمت 30 هزار تومان به چاپ رسیده است.
نظر شما