خاورمیانه به عنوان پرمطالعهترین منطقه جهان در زمینه جنگ تبدیل شده و تحلیل اندرکنشهای پیش از جنگ در این منطقه اعتبار فرایند تحریک – پاسخ را افزایش داده است. در کتاب «چرایی جنگها» درآمدی بر نظریههای منازعه بینالمللی اشاره شده است.
این کتاب درباره جنگ است. به طور مشخصتر، کتاب پیش روی شما راجع به علتهای جنگ بین دولتی، یعنی شکلی از خشونت سازمان یافته میتواند اشکال زیادی به خود بگیرد. برای نمونه جنگهای دسته خلافکاری، جنگهای بین گروهی، جنگهای داخلی، جنگهای جداییطلبانه و ...
یکی از اهداف نظریهپردازی در مورد جنگ، توانایی پیشبینی با درجهای از اطمینان است که چه زمانی و کجا جنگها رخ خواهند داد. پیشرفت نظریههای مربوط به علت جنگ ممکن است در این مورد مفید باشند، اما برای پیشبینی همیشه نظریه لازم نیست.
ما در این کتاب در جستوجوی علل جنگ از سطح فردی به سطح نظام بینالملل پیش میرویم فصل دو سه به سطح تحلیل فردی میپردازد، فصل چهارم به تصمیمگیری دولتها توسط گروههای کوچک، فصل پنج و شش به ویژگیهای دولت، فصلهای هفت و هشت و نه به تعامل دوتایی بین دو کشور و فصلهای ده و یازده بر نظام بینالملل تمرکز میکنند. فصل دوازده به طور خلاصه به رویکرد سازهانگارانه و روابط بینالملل خواهد پرداخت. رویکردی که به راحتی به سطح تحلیل خاصی محدود نمیشود. فصل سیزده برخی از بصیرتهای هر یک از این سطوح تحلیل را گرد هم میآورد.
دو پژوهش تاریخی درباره مناقشههای بین دولتی در ظاهر شواهد نسبتا متضادی درباره فراگیر بودن ارتباط بین جنگها و اختلافهای سرزمینی فراهم کردهاند. مورد نخست، جنگ در جامعه بینالمللی اثر ایوان لوارد، تاریخ مدرن را به پنج دوره تقسیم کرده و اشاره میکند که مسائلی بر سر آنها جنگ درگرفته است در طول زمان تغییر میکند. چیزی که برای یک نسل، حیاتی و عاملی توجیهپذیر برای جنگ به نظر میرسدف برای یک نسل دیگر پرسشبرانگیز است.
خاورمیانه به پرمطالعهترین منطقه جهان در این زمینه تبدیل شده است و تحلیل اندرکنشهای بیش از جنگ در این منطقه پیش از جنگ در این منطقه اعتبار فرایند تحریک – پاسخ را افزایش داده است. صرفنظر از کشورهای درگیر، بازه زمانی مشخص یا روشهایی که مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج کاملا مشابه بود. سطح تهدید و خصومت بین اسرائیل و کشورهای عرب، متقابل بود و تا حد زیادی همبسته است، بهترین پیشبینیگر میزان خصومتی که یک کشور ابزار میکند، میزان خصومتی است که از سوی دیگران بر آن وارد میشود.
یک تحلیل واپسنگرانه از انتقال قدرت به این نکته اشاره کرده که برخی از محققان به انتقال قدرت قبل از جنگها بین قدرتهای کوچک یا متوسط مختلف توجه کردهاند، بین اتریش و پروس قبل از جنگ هفت هفتهای، بین ایران و عراق قبل از جنگ 1980، بین چین و هند قبل از جنگ چینی- هندی در سال 1962، بین ویتنام شمالی و جنوبی و چندین انتقال بین اسرائیل و همسایههای عرب آن قبل از جنگهای متعدد در خاورمیانه.
کتاب «چرایی جنگها» درآمدی بر نظریههای منازعه بینالمللی تالیف گرک کشمن ترجمه حامد عسگری و مریم اسلامی یزدی 772 صفحه به بهای 115 هزار ریال از سوی اداره نشر وزارت امور خارجه به چاپ رسیده است.
نظر شما