جمعه ۱۹ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۷
جعبه کمک‌های اولیه اضطراب؛ ابزارهای فوری برای اوقات سخت و نامعلوم

با توجه به افزایش اوقات سخت و نامعلوم در زندگی امروزه امکان تداوم اضطراب‌های گوناگون و مزمن شدن آنها وجود دارد؛ در نتیجه بهتر است افراد با فراگیری راهبردهای غلبه بر اضطراب، تمرین آنها و گنجاندن آنها در جعبه‌ابزار یا جعبه کمک‌های اولیه‌شان هرگاه که با موقعیت‌هایی از این است مواجه شدند به‌راحتی درِ جعبه ذهنی خود را باز کنند و ابزار مؤثر را از آن خارج کرده و اضطراب خود را رفع کنند.

ابوذر گل‌ورز مترجم کتاب «جعبه کمک‌های اولیه اضطراب: ابزارهای فوری برای اوقات سخت و نامعلوم» در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره این اثر توضیح داد: جعبه کمک‌های اولیه اضطراب نخستین کتاب از مجموعه راه حل‌های فوری سلامت روان از انتشارات نیوهاربینگر است که نگارش آن در دوران همه‌گیری کرونا صورت گرفته و نویسندگان این بیماری و موقعیت‌های مشابه را با عنوان اوقات سخت و نامعلوم معرفی می‌کنند. هدف آنها ارائه راهکارهای فوری و اورژانسی مبتنی بر شواهد است تا افراد به‌خوبی بتوانند بر موقعیت‌های اضطراب‌آور غلبه کنند یا با آنها کنار بیایند.

او ادامه داد: نظر به اینکه اضطراب هم بر افکار و هم بر رفتار تأثیر می‌گذارد تکنیک‌های این کتاب ترکیبی از فنون صرفاً شناختی یا صرفاً رفتاری و تلفیقی از هر دو است. ساختار هر فصل به این صورت است که ابتدا به‌طور مختصر اطلاعاتی در خصوص تکنیک آن فصل یا یک رویداد اضطراب‌آور مطرح می‌شود و سپس راهکارها یا تکالیفی جهت رفع اضطراب ناشی از آن رویداد یا اتفاقات مشابه پیشنهاد می‌شود. سازمان‌دهی تکالیف و تمرین‌های کتاب از ساده به پیشرفته صورت گرفته است؛ به این ترتیب که راهبردهای پایانی کتاب عمدتاً ترکیبی از فنون شناختی و رفتاری بوده و تسلط بر آنها مستلزم تمرین عملی بیشتر است.

گل ورز افزود: با توجه به اینکه ممکن است ابزار خاصی برای برخی از افراد مؤثر باشد و برای بعضی دیگر جواب ندهد مؤلفان کتاب تکنیک‌های متعدد و متنوعی را در کتاب گنجانده‌اند تا هر کس به فراخور نیاز و توانمندی‌های شناختی و رفتاری خود بتوانند ابزار مناسب خود را انتخاب کرده و از آن استفاده کنند.

او با بیان اینکه این کتاب در وهله اول به‌عنوان یک کتاب خودیاری برای عموم مردم نوشته شده و به زبان ساده راهکارهای کاهش استرس و اضطراب را بر اساس رویکردهای معتبر روان‌شناسی مطرح می‌کند یادآور شد:  اما در عین حال روان‌شناسان و مشاوران نیز می‌توانند این فنون را در حین کار با مراجعان در اتاق درمان و مدارس و سایر موقعیت‌های درمانی و مشاوره‌ای به کار ببرند و به آنها آموزش دهند و از آنها به‌عنوان تمرین‌ها و تکالیف خانگی استفاده کنند.

به گفته این مترجم، نویسندگان در مقدمه کتاب اشاره کرده‌اند که تکنیک‌های استفاده‌شده در کتاب از رویکردهای مختلف روان‌شناسی ازجمله رفتاردرمانی شناختی و علوم اعصاب اتخاذ شده‌اند اما تأکید می‌کنند که برای استفاده از راهبردهای 40 گانه کتاب نیاز به آشنایی با این منابع نظری و درمانی نیست زیرا کاربرد تکنیک‌ها ساده و قابل فهم است و به دانش روان‌شناختی احتیاج ندارند.

گل ورز بیان کرد: همه ما در هر روز با اضطراب مواجه می‌شویم: دیر رسیدن به محل کار، آماده نبودن برای امتحان، بدهکاری، تعارض با اطرافیان، بیماری‌ها و...، بنابراین فرار از منبع اضطراب امکان‌پذیر نیست اما می‌توان تکنیک‌هایی را فراگرفت تا در صورت مواجهه با چنین مواردی دچار احساس مغلوب شدن و سردرگمی نشویم.
گاه می‌توان از برخی موقعیت‌هایی که موجب اضطراب می‌شوند پرهیز کرد اما بسیاری از اوقات اضطراب ناشی از عوامل پیش‌بینی‌نشده یا بی‌اطلاعی از تمام جنبه‌های یک رویداد است.

به گفته او، برخی از افراد در حین مواجهه با یک عامل اضطراب‌آور دست‌وپای خود را گم می‌کنند، گروهی دیگر از چنین موقعیت‌هایی دوری می‌کنند و درنتیجه هیچ‌گاه با آن روبرو نمی‌شوند تا قدرت مقابله‌ای خود را محک بزنند، بعضی دیگر نیز به نشخوار فکری روی می‌آورند و از یک موقعیت پیش‌پاافتاده فاجعه می‌سازند. هیچ‌یک از این راهبردها روش موفقی برای غلبه بر اضطراب نیستند و لازم است افراد برای حرکت در مسیر پرپیچ‌وخم و توأم با اضطراب‌های گوناگون راه‌های علمی و صحیح کاهش استرس، اضطراب و نگرانی را بیاموزند.

گل ورز در پایان گفت: با توجه به اینکه همه افراد کم‌وبیش در معرض رویدادها و موقعیت‌های اضطراب‌آور قرار می‌گیرند ضروری است که راهبردهایی را برای مواقع اضطراری و جهت مقابله با این اتفاقات فرابگیرند. تنوع تکنیک‌های کتاب به مخاطب این امکان را می‌دهد که تکنیک یا تکنیک‌هایی را که بهتر آموخته و در رفع اضطراب او موفق بوده انتخاب کند و به کار ببندد.

برخی افراد بنا به دلایل موجهی مضطرب می‌شوند مثل زمان وقوع یک بیماری یا رخداد طبیعی یا قرار گرفتن در یک موقعیت جدید و مبهم، اما در گروهی دیگر اضطراب تبدیل به یک ویژگی تقریباً هیشگی شدمه و گاه افراد بابت اینکه نگران نیستند نگران می‌شوند. با توجه به افزایش اوقات سخت و نامعلوم در زندگی امروزه امکان تداوم اضطراب‌های گوناگون و مزمن شدن آنها وجود دارد؛ در نتیجه بهتر است افراد با فراگیری راهبردهای غلبه بر اضطراب، تمرین آنها و گنجاندن آنها در جعبه‌ابزار یا جعبه کمک‌های اولیه‌شان هرگاه که با موقعیت‌هایی از این است مواجه شدند به‌راحتی درِ جعبه ذهنی خود را باز کنند و ابزار مؤثر را از آن خارج کرده و اضطراب خود را رفع کنند.

کتاب «جعبه کمک‌های اولیه اضطراب: ابزارهای فوری برای اوقات سخت و نامعلوم» نوشته ریک هانسون، متیو مک‌کی، مارتا دیویس و الیزابت رابینز اشلمن به ترجمه ابوذر گل‌ورز و راضیه طاهری از سوی نشر ارجمند روانه بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها