به کتابخانه «مرکز بررسیهای اسلامی» به همت مرحوم خسروشاهی تاسیس شده است. این کتابخانه در زمینی به مساحت 5000 مترمربع و 3600 متر زیربنا در 3 طبقه در منطقه پردیسان قم واقع شده است که متاسفانه با وجود مراکز متعدد علمی، کتابخانهای عمومی برای این منطقه تدارک دیده نشده بود؛ بنابراین کتابخانه عمومی «مرکز بررسیهای اسلامی» از این حیث، یک امکان ویژه برای منطقه پردیسان قم محسوب میشود.
وی ادامه داد: این کتابخانه مهرماه سال 1394 مصادف با عید سعید غدیرخم افتتاح شد و برای استفاده عموم و پژوهشگران آماده ارائه خدمات است. كتابخانه «آیتالله سیدهادی خسروشاهی» با امکانات متعدد، جوابگوی نیازهای اهل علم است؛ این كتابخانه در 3 بخش زیرزمین، همكف و طبقه اول ساخته شده است.
آخوندی به بخشهای مختلف این کتابخانه اشاره کرد و افزود: زیرزمین کتابخانه شامل بخشهای مخزن كتاب، دارای 280 قفسه فلزی استاندارد با ظرفیت 100 هزار جلد كتاب است و آمفیتئاتر و تالار كنفرانس با ظرفیت 100 نفر در 200 مترمربع در زیرزمین طراحی شده است.
وی بیان کرد: طبقه اول، از دو سالن مطالعه عمومی با ظرفیت 102 نفری برای خانمها و 98 نفری برای آقایان همچنین تالارهای اختصاصی مطالعه با ظرفیت 30 نفر ویژه بانوان تشکیل شده است. تالار اختصاصی آقایان بهزودی به این کتابخانه اضافه خواهد شد.
این فعال حوزه کتابخانه بیان کرد: از دیگر بخشهای طبقه اول «مخزنباز» است که در سالن مطالعه اختصاصی خانمها و آقایان قرار دارد. بخش سایت کتابخانه با تعداد 5 رایانه که نرمافزارهای نور بر روی آنها نصب است، برای استفاده اعضا در طبقه همکف قرار دارد؛ همچنین در طبقه همکف بخش آمادهسازی منابع و فهرستنویسی قرار دارد.
وی اضافه کرد: طبقه فوقانی این مرکز متشکل از اتاق محققین است كه برای سكونت و استفاده محققینی كه بخواهند در محل كتابخانه اقامت کنند، پیشبینی و ساخته شده است. بخش اداری كتابخانه در همین طبقه شامل دفتر مدیریت و 6 اتاق، به مساحت 180 مترمربع واقع شده است. از خرداد 1401 تاکنون 1500 نفر در کتابخانه استاد خسروشاهی ثبت نام کردهاند که از این تعداد 645 نفر مرد و 755 نفر زن هستند.
کارشناس کتابداری کتابخانه «مرکز بررسیهای اسلامی» بیان کرد: بخش اعظمی از منابع کتابخانه استاد خسروشاهی در زمان حیات ایشان بهصورت اهدا از سوی افراد و ناشران و یا خریداری به همت ایشان و همچنین بخشی نیز در قالب حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از کتابخانهها تهیه شده است.
وی گفت: از ابتدای احداث کتابخانه تاکنون تعداد 74 هزار جلد کتاب به زبانهای فارسی و عربی در موضوعات مختلف بهویژه اسلام، تاریخ ایران و جهان، علوم اجتماعی، علوم سیاسی، حقوق، ادبیات و... فهرستنویسی و در مخزن کتابخانه قرار گرفته است.
آخوندی در بخش دیگری از این گفتوگو به آمار و اطلاعات بخش مخزن کتابخانه پرداخت و گفت: بخش مخزن کتابخانه شامل بخشهای مختلفی است. مخزن اصلی، دارای 38 هزار و 823 عنوان و کتابخانه شخصی استاد، هزار و 529 عنوان است. حدود 12 هزار جلد از کتابهای شخصی استاد خسروشاهی پس از انتقال به کتابخانه در حال آمادهسازی و فهرستنویسیاند.
این کتابدار گفت: بخشی از کتابهای مخزن اصلی کتابهای اهدایی از سوی اشخاص است که میتوان به مجموعه کتابهای اهدایی مرحوم آیتالله محمدمهدی آصفی، کل کتابخانه شخصی و مرحوم شیخ عیسی اهری اشاره کرد که بنا به نظر مرحوم استاد خسروشاهی در بخشهای جداگانه قرار گرفته است. مجموعه مرحوم آصفی 636 عنوان و مجموعه مرحوم اهری 1408 عنوان است.
آخوندی، بخشهای لاتین و نشریات ادواری را از دیگر بخشهای این کتابخانه عنوان کرد و توضیح داد: بخش لاتین، شامل کتابهای انگلیسی، آلمانی و فرانسوی است که از این تعداد 128 عنوان شامل 222 جلد، فهرستنویسی شده و حدود 1500 جلد نیز در حال کارشناسی برای فهرستنویسی است. بخش نشریات ادواری که در مرحله سازماندهی و آمادهسازی زیرساختهای لازم است، شامل نشریات مختلف به زبانهای فارسی و عربی در موضوعات مختلف است که به همت استاد خسروشاهی تهیه شده است.
وی از فهرستنویسی نشدن نسخ خطی و چاپ سنگی خبر داد و گفت: کتابهای این مجموعه هنوز فهرستنویسی نشده است و در مراحل اولیه آمادهسازی قرار دارد.
آخوندی یادآور شد: تا اوایل سال 1399 با توجه به کم و کاستیهای موجود در فضای فیزیکی کتابخانه در دو شیفت صبحها (خانمها) و عصرها (آقایان) برای استفاده اعضا باز بود اما از سال گذشته با توجه به فروکش کردن شرایط کرونایی و عدم وجود فضای مناسب برای مطالعه و پژوهش در منطقه پردیسان و درخواستهای مکرر اهالی پردیسان، تولیت محترم کتابخانه جناب آقای سیدمحمود خسروشاهی باتوجه به حساسیتهای شرعی و مذهبی شهر مقدس قم و بهویژه منطقه پردیسان به اصلاحات لازم و همچنین رفع مشکلات موجود برای محیا شدن شرایط استفاده همزمان خانمها و آقایان از سالنهای مطالعه و منابع کتابخانه اقدام شد. تحقق این رویکردها موجب شد، شرایط مناسبی برای استفاده همزمان آقایان و خانمها در وقتهای صبح تا شب از کتابخانه را فراهم شود. هماکنون روزانه بیش از 200 نفر از کتابخانه استفاده میکنند که در فصل امتحانات این میزان به بیش از 300 نفر در روز میرسد.
نظر شما