دوشنبه ۷ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۴:۰۲
آرامگاه شمس تبریزی ظرفیت عظیم فرهنگی خوی/ ساخت مقبره سرعت گرفت

محمد بن علی بن ملک ‌داد تبریزی، ملقب به شمس‌الدین، یا شمس تبریزی از صوفیان فارسی‌زبان سده هفتم هجری است که آرامگاهش ظرفیت عظیم فرهنگی برای خوی محسوب می‌شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)  در استان آذربایجان‌غربی، شمس تبریزی قطب عارفان ایران اسلامی بنا بر نقلی در سال 582 هجری قمری در شهر تبریز دیده به جهان گشود تا جهان را ورای نگاه روزمره آدمیان ببیند. وی 60 سال بعد در ملاقاتی دلپذیر در قونیه با نفس گرم خود تحولی حیرت ‌آور در مولوی ایجاد می‌کند و از او که تا آن روز عارفی فقیه و واعظی مدرس بود شوریده دلی می‌سازد که قیل و قال مدرسه را کنار می‌گذارد و شورانگیزترین غزل‌ها را با یاد و نام شمس تبریزی می‌سراید.

شمس تبریزی در سال 645 هجری قمری به  خوی سفر می کند و تا آن زمان که دعوت حق را لبیک می‌گوید در همین شهر زندگی می‌کند و در همانجا مدفون می‌شود و امروز آرامگاهش زیارتگاهی برای عارفان و دوستدارانش است. مناره آجری شمس تبریزی به شکل هرم مخروط ناقص با ارتفاع ۱۵ متر مزین به شاخ‌های قوچ بوده و تداعی گر شکوه و قدرت نمایی شاهان صفوی و ارادت آنان به عرفان اسلامی است. برج شمس تبریزی ۳.۴۰ متر قطر داشته و مساحت آن نیز ۱۱ متر و دارای برجی به ارتفاع ۱۷ متر است و آرامگاه شمس در فاصله ۱۰ متری از مقبره قرار دارد.

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان خوی به خبرنگار ایبنا گفت: این آرامگاه، از مهمترین آثار تاریخی شهرستان خوی محسوب می‌شود که هرساله میزبان گردشگران داخلی و خارجی است.

عزیز میرزایی افزود: این اثر تاریخی امسال نیز آماده پذیرایی از مهمانان و مسافران نوروزی است و روزانه ۵۰۰ نفر از مقبره شمس تبریزی بازدید می‌کنند و در زلزله‌های رخ داده در شهرستان خوی این اثر تاریخی ترک‌خورذگی جزیی برداشته است.

میرزایی با بیان اینکه ساخت مقبره شمس تبریزی از سال 95 استارت زده شده، گفت: ساخت این مقبره ظرفیت عظیم فرهنگی برای معرفی هرچه بیشتر  شمس در سطح ملی و جهانی است اما در سال‌های گذشته به‌دلیل عدم تخصیص اعتبار کافی، روند اجرای عملیات این پروژه به‌کندی پیش می‌رفت که به‌ همت دولت سیزدهم بعد از وفقه‌ای طولانی این پروژه در سال جاری با اعتبار ۶۵ میلیارد ریال به پیمانکار جدید واگذار شد و پیشرفت فیزیکی این پروژه فاخر ۳۰ درصد است. 

رییس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان خوی  با بیان اینکه اعتبار مورد نیاز برای اتمام پروژه ۷۰۰ میلیارد ریال برآورد شده است، ادامه داد: با توجه به عزم جدی دولت سیزدهم در اتمام پروژه‌های نیمه‌تمام انتظار می‌رود این پروژه در پایان سال آینده به پایان برسد.

وی گفت: مساحت اجرای این پروژه هفت هزار و  ۲۰۰ مترمربع با زیربنای سه هزار و ۲۰۰ مترمربع بوده و شامل فضای اصلی آرامگاه و المان، واحد اداری، سالن همایش، سالن‌های موزه  و نمایشگاه، کتاب‌خانه، واحد پژهش و تحقیقات، فضاهای رفاهی و خدماتی، آمفی‌تئاتر رو باز، آب‌نما و فضای سبز هستند.

به گزارش ایبنا؛ شهرستان خوی دارای ۲۰۰ اثر تاریخی ثبتی و حفاظتی از جمله بازار تاریخی خوی، کلیسای سورپ سرگیس، آبشار‭ ‬بدلان، ‬دره‭ ‬بریس، ‬کارونسرای‭ ‬شاه‌ عباسی‭ ‬و‭ ‬جاده‭ ‬خوی‭ ‬قطور، ‬تالاب‭ ‬روستای‭ ‬امیربیک‭ ‬و‭ ‬قلعه‭ ‬کوراغلی، دروازه سنگی و مسجد مطلب خان، است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها